Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Oblałam łuk na placu manewrowym!!!

• Autor: morisek11 Data: 2009-03-17 15:47:37

Witam!!! Macie może jakiś swój sposón na pokonanie tego łuku???Dodam,że raz wychodzi mi a drugim razem coś zrobię nie tak i po egzaminie.Czekam na odp.Pozdrawiam!!!

• Autor: marlena1 Data: 2009-03-17 16:01:51

Witam .Jaw styczniu zdałam za pierwszym razem choć do dej pory nie mogę w to uwierzyć.Mój sposób na łuk toJak stoję w kopercie i wyjeżdżam już tyłem to w bocznej prawej tylnej szybie gdy zobaczę drugi pachołek skręcam kierownicą wprawo pół obrotu . Na rzecim pachołku drugie pół kierownicy okręcam w prawo. Gdy mi się samochód prostuje odwracam kierownicę i prostuję samochód. Nie jest to wcale skomplikowane. Ja cwiczyłam na swoim podwórku. Pózniej nie było bata zawsze mi wychodził. Życzę powodzenia.

• Autor: morisek11 Data: 2009-03-17 16:04:38

Dzięki za tak dokładne opisanie metody na łuk.Pozdrawiam!!!

• Autor: anna702 Data: 2009-03-17 18:18:46

a...luk to niby zatoczka? ja mam prawo jazdy od 20 lat...nazwy sie zmienily...

• Autor: anna702 Data: 2009-03-17 18:16:54

Nie wiem, co to znaczy luk....popros kogos z samochodem, pojedz na jakis bezpieczny duzy plac i krec tak dlugo az Ci wyjdzie....tylko praktyka sie nauczysz, niczym innym, mozna pisac i czytac w nieskonczonosc. ja oprocz lekcji na kursie jezdzilam ze znajomymi po polach, zeby poczuc sie pewnie na egzaminie, po roznych malych drozkach, garazach i podworkach...musisz "poczuc" samochod, zaczniesz czuc sie pewniej i manewry pojda Ci lepiej. Powodzenia :)

• Autor: olusia1 Data: 2009-03-17 18:42:25

Morisku najlepsza metoda na łuk to taka , ze obserwujesz tylem przez szybę gdzie jedziesz , zadne liczenie pachołkow itd tak bedziesz zdawac w nieskonczonosc , wiem cos o tym , wez jakis samochód i sama na łuk i tak dlugo cwicz az bedziesz widziala ze wychodzi za kazdym razem , jednego czego trzeba się nauczyc zeby zrobić łuk to jazdy do tyłu .I jeszcze bardzo wazna rzecz , jak pojedziesz łuk tyłem jedz bardzo powoli , najwolniej jak potrafisz pozdrawiam

• Autor: Sila Data: 2009-03-18 11:11:10

Czesc morisek11 i witaj w klubie oblania łuku :) pewnie to nie jest pocieszenie jakie go oczekujesz ale niestety dawno temu tez mnie to spotkalo, pamietam ze potem instruktor tylko luk mi wpajal i bylo ok a na egzaminie bec i oblalam haha Pamietam ze bardziej trzymalam sie tego mniejszego luku bo tyl auta mi zjezdzal ale to zalerzy jak jest u ciebie, haha liczylam tez slupki tylko na egzaminie bylo i auto inne i slupki inaczej poustawiane, bylo tez tak ze udalo bysie ale na psie auto zgaslo a potem bylo bec..... POWODZENIA  Nie Daj sie Klubowi Łukow - moja rada cwicz i jeszcze raz cwicz a potem mi powiesz jaki to sposob :)

• Autor: Petroza Data: 2009-03-20 01:07:49

łuk, czarno to widzę, Wybrałam najgorsza z mozliwych szkole nauki jazdy, szkoda tylko pieniedzy, faktem jest, ze im wolniej sie jedzie tym lepiej jest go opanowac. Mam nadzieje, ze chociaz Ty masz dobrych instruktorow

• Autor: olusia1 Data: 2009-03-20 22:19:42

dziewczyny ! nie taki ten łuk straszny , też oblałam własnie na łuku , ale potem wzielam nasze autko sama pojechalam na łuk i jezdzilam tak dlugo az zrozumialam jazde to tylu , potem przyszedł kolejny egzamin no i wiadomo łuk- jade sobie wolno do przodu.....jak dojechalam do przodu , ogladam sie i co widzę , mojego instruktora , hm i co ?? mialam dać plame ?? nie ! powiedziałam musi mi sie udać , tylko , że tak bardzo chcialam , ze podjechałam w kopercie za blisko , balam się zeby nie walnąc w tylni pachołek ( tak mi się noga trzęsła , że szok) no i powtórka .Teraz powiedzialam , ze musze go przejechać i się udało ! wolno , wolno i jeszcze raz wolno , potem już nie było możliwosci , zeby sie nie udało , wychodzilo za kazdym razem , zycze wam szybkiego zdania , ja mam prawko 5 miesiąc i jezdzi mi sie coraz lepiej pozdrawiam

• Autor: ankaxxl Data: 2009-04-06 20:58:17

a ja właśnie dzisiaj oblałamtesty poszły, potem 4 godziny czekania na placu na jazdę i ......... ale większość ma rację - trzeba się po prostu nauczyć jeżdzić tyłem. te ustaiwenia pachołków są faktycznie pokopane i zupełnie inne niż na placach manewrowych nauki jazdy. tylko jest jeden problem - zupełnie nie mam pojęcia gdzie można samemu tego się nauczyć. każda godzina jazdy to przecież spory wydatek, a place u nas zamykają sobie na kłódki.............

• Autor: CZOS Data: 2009-04-06 21:08:50

Jeśli będziesz miała możliwość zrobienia zdjęć z placu manewrowego z tymi elementami, które sprawiają problem, to póżniej możesz na jakimś parkingu np.leśnym zrobić makietę takiego placu. Jazda i manewrowanie tyłem jest naprawdę proste, bezpieczne i wygodne oraz praktyczne. W tych czasach, gdy na parkingach coraz ciaśniej, to tylko tyłem wszędzie zaparkujesz. Jak się nauczysz to częściej znajdziesz miejsce do zaparkowania. Teraz już wszystkie samochody mają dwa lusterka boczne i lusterko wsteczne. Podstawowa sprawa, to dobre ustawienie lusterek. Jak to już masz to swobodnie cofaj Powodzenia

• Autor: kwiatek09 Data: 2009-04-07 22:09:52

Mówią,że do trzech razy sztuka...
    Jutro zdaje moja siostra.Podsunęłam jej ten wątek do czytania.
    Zarówno jej jak i Tobie życzę już na zapas powodzenia!
    Coraz trudniej zdać egzamin,ale wcale nie przekłada się to na kulturę innych kierowców...
    Z tego też powinny być wykłady...
    Pozdrawiam serdecznie! Ania

Przejdź do pełnej wersji serwisu