Forum

Gawędy o jedzeniu

Sernikowy zawrót głowy - pycha :))

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-03-19 15:18:43

Najpierw był film "Popiełuszko" bardzo mi się podobał! polecam wszystkim, a potem degustacja serników,każdy jadł ile chciał ,pychotka :) najadłam się jak bąk,jednak sernik to najlepsze ciasto na świecie, czy też tak myślicie ? były też pierogi, z kapustą i grzybami i ruskie .

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-19 15:28:21

Oj oj oj jakie pysznosci!

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-03-19 15:31:02

Dorotko,mam nadzieję że też lubisz serniczek:)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-19 15:33:58

bardzo lubie i mam jak alman sernik - szarlotka a potem jak leci haha tylko bardzo slodkich nie lubie

• Autor: alman Data: 2009-03-19 15:32:15

u mnie też sernik to ciasto nr 1, a potem szarlotka

• Autor: anneau Data: 2009-03-19 16:06:49

...heh...widzę, że blask serników kompletnie przycmił film...nie dziwię się, serniki wyglądają bardziej zachęcająco. I nie miały żadnych spotów reklamowych  :):)

• Autor: erka Data: 2009-03-19 16:12:08

Oj Matulu, ale pysznosci, sernik to moje ulubione ciasto ( aczkolwiek nie lubie ze spodem), juz sie Wielkanocy nie moge doczekac, Pascha, mniam, mniam.
    A jesienia szarlotka z bita smietana od Amiszy.

• Autor: till Data: 2009-03-19 16:26:48

O ile z sernikami w pełni się z Tobą Różyczko zgadzam, to co do "Popiełuszki" już nie tak bardzo...
    Film jako całość... hmmm... taki trochę nieporadny "biografioł".
    Postać księdza Jerzego zagrana ujmująco... sympatycznie... po ludzku... i to chyba był dla główny atut całego przedsięwzięcia.
    Ale już motywy jego działania, emocje, myśli tak jakby zupełnie uciekły z pola widzenia.
    Zostaje działacz w sutannie... i to jest moim zdaniem wina scenariusza...
    Podobała mi się Pani Szczepkowska w roli własnej matki. Ta kobieta potrafi znacznie więcej, niż tylko ogłosić, że 4 czerwca upadł w Polsce komunizm :)))) czasem czytuję jej felietony i choć nie zawsze się zgadzam z jej widzeniem świata, to inteligencji i wrażliwości trudno jej odmówić. Ciekawe, czy potrafi też upiec taki świetny sernik? Bo powiem Ci w tajemnicy, Różyczko, że ja wciąż jestem pod głębokim wrażeniem Twojego sernika i nie mogę już się doczekać Świąt, żeby znów się nim rozkoszować:))))))

• Autor: ekkore Data: 2009-03-19 16:37:45

Ja filmu nie oglądałam, ale jestem do niego uprzedzona... Razi mnie czołówka z reklamówek - niczym z bondowkiego tasiemca. Brak jakiejś zadumy...Przy czym nie wiem jaka powinna być reklamówką - ta mnie denerwuje z telewizora (w zasadzie już denerwowała). A jeżeli jestem już tak negatywnie nastawiona przed oglądaniem filmu to trudno to potem zmienić...Po prostu nei mm ochoty na niego iść...

Zresztą i tak nie wiem kiedy będą u nas grali. I czy będą grali...

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-03-19 16:50:37

Till bardzo mi miło że ci smakował :) Mnie się film podobał ,ale różne były opinie,nie wszystkim się podobał ,jedząc te rarytasy słyszałam różne opinie na temat filmu:) Ale jestem szczęśliwa że tata dostał zaproszenia i mogłam go zobaczyć,a przy okazji pojeść dobrych rzeczy,prawdę mówiąc tego się nie spodziewałam.

• Autor: onlyred Data: 2009-03-19 16:28:00

Sernik na pierwszym miejscu jest także u mnie w domu. Uwielbiam go! Ale jest tez wiele innych ciast, które kocham, całym żołądkiem, a sernikami nie są! Ale mi apetytu narobiłaś niegrzeczna różyczko!

• Autor: kojonkosky Data: 2009-03-19 16:53:16

Zgadzam się , że sernik to najlepsze ciasto :)
    Filmu nie oglądałam i się nie zanosi , czego żałuję , chociaż czołówka i recenzje mnie nie zachęciły .
    A ta degustacja to była a propos filmu , czy tak obok ?
    Przesmacznie to wszystko wygląda ...;)

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-03-19 16:59:20

Po zakończeniu filmu,wyszedł pan i wszystkich zaprosił na poczęstunek :) byli też aktorzy,którzy grali w tym filmie.

• Autor: beata73 Data: 2009-03-19 17:08:44

A ja jestem na diecie!!!!!!! trzeci dzień ponoc najgorszy a tu takie pyszności.

• Autor: ulla* Data: 2009-03-19 17:16:46

Pycha!!! Sernikomania panuje -widzę- wśród nas!!!  Najlepsze są takie bez spodów, sam ser i to jeszcze z większej porcji!!! Robiłam taki tydzień temu, poszedł w mig!!! Różyczko-pozdrawiam

• Autor: moni01011 Data: 2009-03-19 18:39:58

No nie podrażniono wszystkich łasuchów ale to fakt serniki przebijają każde ciasto , oczywiście najlepsze te bez ciasta ! Może ktoś założy fanklub sernika .

• Autor: moni01011 Data: 2009-03-19 18:40:04

No nie, podrażniono wszystkich łasuchów ale to fakt serniki przebijają każde ciasto , oczywiście najlepsze te bez ciasta ! Może ktoś założy fanklub sernika .

• Autor: sygulka79 Data: 2009-03-19 20:32:55

Ja tez muszę powiedzieć ze serniki to moje jedne z ulubionych ciast ( ale mało słodkie i mało rodzynek ) a do gustu przypadł mi " sernik z truskawkową nutą " autorstwa młodej :) 

• Autor: ekkore Data: 2009-03-20 08:13:00

Ja też najchętniej rodzynki bym wydłubała...
    Dziwne nie? Bo wtrząchniecie paczki rodzynek na surowo nie stanowi problemu - w cieście juz nie.

Ale sernik to najlepsze ciasto na świecie - może być pieczony, może byc na zimno. Z czekoladą, z lukrem, z górą wykończoną kratką z kruchego ciasta,  Mniam... Na święta będzie biały puch....

• Autor: Wkn Data: 2009-03-22 22:31:32

Jestem w stanie zrozumieć wstręt do upieczonych napęczniałych rodzynek. Sama takie uwielbiam i jestem bliska wyskubywaniu i ukradkowemu zjadaniu tychże z pokrojonych ciast, ale mam koleżankę, która identycznie jak Ty, zje rodzynki, o ile nie namoczone :)
    Przynajmniej nie jest nudno, w czym byśmy wybierali, gdyby wszyscy lubili to samo...

• Autor: ekkore Data: 2009-03-23 07:37:58

Mąż mojej siostry nie zje niczegho co zawiera orzechy. Salceson, wiewiórkę, tudzież dziada (placek z jabłkami i orzechami) siostra jemu robi z rodzynkami. Ale orzechy w postaci orzechowej zjada aż miło...
    Ciekawe czy pija orzechówkę?

• Autor: muminka Data: 2009-03-19 20:44:23

ja rowniez dolaczam sie do wszystkich zarlaczow sernika.Uwielbiam torty,ale i tak zawsze przegrywaja z pyszniutkim serniczkiem.Az mi slinka cieknie jak widze te pysznosci na zdjeciach.Pozdrawiam wszystkich.

• Autor: ursula Data: 2009-03-20 01:36:30

ja mam absolutna slabosc do sernikow, nigdy nie odmowie, lubie kazdy, ale moj najbardziej ulubiony to pumpkin (z dynia),
    dobrze, ze nie bylam na tej degustacjii...
    serdecznie pozdrawiam

• Autor: Wkn Data: 2009-03-22 22:32:35

Czy możesz zdradzić tajemnicę tego sernika z dynią? Domyślam się, że do masy serowej dodaje się upieczoną lub ugotowaną dynię utartą na papkę?

• Autor: erka Data: 2009-03-22 22:40:23

Dzisiaj w magazynie Marthy Stewart - Living zobaczylam przepis na sernik z marchwia, ale jakos do mnie nie "przemowil", zastanawiam sie jaki bedzie z dynia.

• Autor: ekkore Data: 2009-03-23 07:40:09

U nas na WZ Pola42 wstawiła sernik protalowy z marchewką - ta marchewka tak zachęcajaco (przynajmniej dla mnie) wygląda zamiast rodzynek, że mam wielką ochotę spróbować. Tyle, że w wersji tradycyjnej, z normalnym cukrem. W końcu marchewka dzięki Hiszpanom w unii jest owocem...

• Autor: erka Data: 2009-03-23 17:40:24

Marchew owocem, Ekko, serio?

• Autor: ursula Data: 2009-03-22 23:13:37

tak, do masy dodaje sie 1 cup puree (papki) z dynii, ja zawsze kupuje gotowa (100% dynia, bez dodatkow), trzeba ja przesmazyc z cukrem i dodac do sera, ale oczywiscie mozesz ja zrobic sama,
    mysle, ze mam pomysl na moj 1 przepis, ciagle sie zastanawiam, co wpisac, bo nie chce sie dublowac, albo czasami nie wiem, jak cos sie po polsku nazywa ( wyjechalam z Polski w 1986, wtedy nie bylo serka mascarpone, masla orzechowego - peanut butter, najrozniejszych salat ...itd. - ani w sklepach, ani w slowniku),
    postaram sie wkrotce zamiescic przepis,
    serdecznie pozdrawiam

• Autor: erka Data: 2009-03-22 23:18:45

Ja mam dokladnie ten sam problem, mam tyle fajnych przepisow, ale boje sie, ze sie nie "sprawdza"
    Jakiej firmy kupujesz dynie?
    Dzieki

• Autor: ursula Data: 2009-03-22 23:26:44

E.D.Smith (USA) - 100% Pumpkin, w skladnikach nie ma absolutnie nic innego - tylko dynia

• Autor: erka Data: 2009-03-23 02:08:17

Dzieki wielkie, wlasnie tego szukalam, bez tych inszych dodatkow.

• Autor: anna702 Data: 2009-03-22 02:51:43

wspaniale musialy byc! mniam....tak serniki, jableczniki, makowce i mazurki, ja te tradycyjne lubie

Przejdź do pełnej wersji serwisu