Chciałabym kupić formę do gotowania ciasta ale zastanawiam sie czy na płycie ceramicznej można gotowac w naczyniach aluminiowych (formy sa przeważnie aluminiowe)
A formy do babek nie gotuje się w drugim garnku w wodzie? Moja mama dawno temu taka miała - ale jedna baba w tym robiona nam nie wyszła - forma się przechyliła i ciasto wylało. Więcej nikt nie próbował korzystać
Ekkore ma rację ,że taką formę i tak wkładasz do garnka . Tak więc w niczym nie przeszkadza to ,że jest aluminiowa. Sama właśnie zakupiłam taką formę do gotowania i na Wielkanoc będę robiła taką babkę :) , do dziś pamietam jej smak z dzieciństwa :))
Bardzo długo szukałam takiej formy. Znalazłam ją w Puławach. Do formy dołączony był nawet przepis. Ciasto rzeczywiście bardzo dobre. Dość dużo trzeba dodać mąki ziemniaczanej . Uwaga - trzeba się trochę pobawić w fizyka i tak ustabilizować formę w garnku, żeby się woda pod jej wieczko nie dostała podczas gotowania. Duża oszczędność prądu czy gazu - po zagotowaniu wody w garnku wystarczy , że woda tylko perkoce a ciasto się piecze / gotuje /
Jest to ciasto podobne do babki piaskowej, ale trochę delikatniejsze. Smaki to rzecz gustu, wspomnień z dzieciństwa czy przyzwyczajeń kulturowych. Trzeba spróbować i tyle. Z ciastem jest o tyle łatwiej, że nie dosmacza się go jak potrawy typu zupy czy sałatki , kiedy to z takich samych składników wychodzą różne wariacje na temat np. krupniku . Inwestycja chyba / piszę o formie / nie jest 17zbyt finansowo uciążliwa - przed chwilą sprawdzałam - forma mniejsza - 4 jaja 17.90 a wieksza 6- jaj 19,90 .
Chciałabym kupić formę do gotowania ciasta ale zastanawiam sie czy na płycie ceramicznej można gotowac w naczyniach aluminiowych (formy sa przeważnie aluminiowe)
A formy do babek nie gotuje się w drugim garnku w wodzie? Moja mama dawno temu taka miała - ale jedna baba w tym robiona nam nie wyszła - forma się przechyliła i ciasto wylało. Więcej nikt nie próbował korzystać
Ekkore ma rację ,że taką formę i tak wkładasz do garnka . Tak więc w niczym nie przeszkadza to ,że jest aluminiowa. Sama właśnie zakupiłam taką formę do gotowania i na Wielkanoc będę robiła taką babkę :) , do dziś pamietam jej smak z dzieciństwa :))
Bardzo długo szukałam takiej formy. Znalazłam ją w Puławach. Do formy dołączony był nawet przepis. Ciasto rzeczywiście bardzo dobre. Dość dużo trzeba dodać mąki ziemniaczanej . Uwaga - trzeba się trochę pobawić w fizyka i tak ustabilizować formę w garnku, żeby się woda pod jej wieczko nie dostała podczas gotowania. Duża oszczędność prądu czy gazu - po zagotowaniu wody w garnku wystarczy , że woda tylko perkoce a ciasto się piecze / gotuje /
Mam pytanko a czy warto to kupić czy babka jest lepsza z tej formy?
Jest to ciasto podobne do babki piaskowej, ale trochę delikatniejsze. Smaki to rzecz gustu, wspomnień z dzieciństwa czy przyzwyczajeń kulturowych. Trzeba spróbować i tyle. Z ciastem jest o tyle łatwiej, że nie dosmacza się go jak potrawy typu zupy czy sałatki , kiedy to z takich samych składników wychodzą różne wariacje na temat np. krupniku . Inwestycja chyba / piszę o formie / nie jest 17zbyt finansowo uciążliwa - przed chwilą sprawdzałam - forma mniejsza - 4 jaja 17.90 a wieksza 6- jaj 19,90 .