Mimo, że to ładne "kilka kilometrów" ;), hawaje zawitają dziś do mojej kuchni (przynajmniej taką mam nadzieję;))- dzięki wam! W ramach zabawy blogowej przygotowujemy "dania prosto z hawajskiej plaży" :)... Liczę na wasze pomysły i receptury!
1/2kg krewetek 2 lyzki masla 4 male cebulki 2 lyzki sosu sojowego 1/2lyzeczki kurkumy 6 ziarenek kardamonu 1/2lyzeczki tabasko 1 lyzeczka maizeny lub maki ziemniaczanej sol do smaku cebulki pokrajac i podsmazyc na masle,dodac sos sojowy,kurkume i itluczony kardamon,sol i szklanke wody.Gotowac 5 minut na malym ogniu.Maizene lub make ziemniaczana rozmieszac z lyzka wody,wlac do gotujacego sie sosu,zamieszac.Krewetki /jezeli trzeba oprawic/wlozyc do sosu,przykryc i gotowac na malym ogniu ok.5 minut.Podawac z ryzem. Przepis pochodzi z ksiazki:"Orientalne przysmaki"-Biruta Markuza. Nie robilam krewetekwg.tego przepisu ale wyglada interesujaco dlatego podaje.Zycze udanej zabawy.
Mimo, że to ładne "kilka kilometrów" ;), hawaje zawitają dziś do mojej kuchni (przynajmniej taką mam nadzieję;))- dzięki wam! W ramach zabawy blogowej przygotowujemy "dania prosto z hawajskiej plaży" :)... Liczę na wasze pomysły i receptury!
Krewetki Waikiki
1/2kg krewetek
2 lyzki masla
4 male cebulki
2 lyzki sosu sojowego
1/2lyzeczki kurkumy
6 ziarenek kardamonu
1/2lyzeczki tabasko
1 lyzeczka maizeny lub maki ziemniaczanej
sol do smaku
cebulki pokrajac i podsmazyc na masle,dodac sos sojowy,kurkume i itluczony kardamon,sol i szklanke wody.Gotowac 5 minut na malym ogniu.Maizene lub make ziemniaczana rozmieszac z lyzka wody,wlac do gotujacego sie sosu,zamieszac.Krewetki /jezeli trzeba oprawic/wlozyc do sosu,przykryc i gotowac na malym ogniu ok.5 minut.Podawac z ryzem.
Przepis pochodzi z ksiazki:"Orientalne przysmaki"-Biruta Markuza.
Nie robilam krewetekwg.tego przepisu ale wyglada interesujaco dlatego podaje.Zycze udanej zabawy.