Mieczyki wysadzamy pod koniec kwietnia-początek maja na głębokości ok.8-10 cm. Rozstawa 8-15-20cm-im większe bulwy tym mniejszy rozstaw. Przed zimą, najlepiej w październiku należy je wykopać, wysuszyć i odłożyć do następnego sadzenia. Uwielbiam mieczyki!
Dalie nie lubią przymrozków, dlatego najlepiej je wysadzać po 15 maja w odstępach 20-50cm, w zależności od odmiany. Podobnie jak mieczyki trzeba je na jesieni wykopać i ich pędy przyciąć na wysokość ok. 15-20cm. przechowywać w piwnicy. Dalie były częścią mojej pracy dyplomowej i trochę mam ich dość:) Powodzenia!!
wszystko zależy jakie są temperatury...a co do wykopywania mieczyków...uważam, że pażdziernik to już za późno, ja robię to znacznie wcześniej i myślę, że jeśli za długo siedzą w ziemi to cebulki są potem "chore"
Przepraszam-wkradła się pomyłaka:( Oczywiście masz rację-im większe tym większy rozstaw. A co do wykopywania to ja to zawsze robiłam w październiku i jakoś nic im się nie działo. Ale nikomu też nie zabraniam tego robić nawet i początkiem września! Pozdrawiam!!
Jestem początkującą ogrodniczką, proszę o radę; kiedy sadzić do gruntu dalie i mieczyki? Dziękuję z góry za odpowiedź.
Po 15-tym maja.
Zależy jeszcze gdzie mieszkasz...
jeśli jest ciepło to sadzę po 1.05 nawet, zwłaszcza mieczyki....
Mieczyki wysadzamy pod koniec kwietnia-początek maja na głębokości ok.8-10 cm. Rozstawa 8-15-20cm-im większe bulwy tym mniejszy rozstaw.
Przed zimą, najlepiej w październiku należy je wykopać, wysuszyć i odłożyć do następnego sadzenia. Uwielbiam mieczyki!
Dalie nie lubią przymrozków, dlatego najlepiej je wysadzać po 15 maja w odstępach 20-50cm, w zależności od odmiany. Podobnie jak mieczyki trzeba je na jesieni wykopać i ich pędy przyciąć na wysokość ok. 15-20cm. przechowywać w piwnicy. Dalie były częścią mojej pracy dyplomowej i trochę mam ich dość:)
Powodzenia!!
wszystko zależy jakie są temperatury...a co do wykopywania mieczyków...uważam, że pażdziernik to już za późno, ja robię to znacznie wcześniej i myślę, że jeśli za długo siedzą w ziemi to cebulki są potem "chore"
Czy ja dobrzę zrozumiałam- im większe cebule (czyli bulwy- jestem laik) mieczyków tym bliżej siebie je sadzimy? Ja zawsze robiłam odwrotnie.
Przepraszam-wkradła się pomyłaka:( Oczywiście masz rację-im większe tym większy rozstaw.
A co do wykopywania to ja to zawsze robiłam w październiku i jakoś nic im się nie działo. Ale nikomu też nie zabraniam tego robić nawet i początkiem września!
Pozdrawiam!!
Serdecznie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Miłego dnia .
Ja też w tym roku będę sadziła mieczyki pierwszy raz. Powiedzcie mi proszę jak przechowujecie wykopane na jesień cebulki?
Temat na czasie, czy już planujecie nasadzenia?