Forum

Rozmowy wolne i frywolne

allegro...

• Autor: kwiatek09 Data: 2009-03-23 12:23:04

Czy ktoś miał podobny problem?
    Zakupiłam 15.02.2009 r. i wpłaciłam kasę za telefon,podróba iphone,prawie 500 zł.
    Niestety,komórka nie była zgodna z opisem tego,co miała posiadać/brak polskiego menu etc./
    W tym czasie konto sprzedającego zostało zawieszone.
    Cudem udało mi się zadzwonić,pani kazała odesłać towar do wymiany.
    Teraz dzwonię co tydzień,żeby usłyszeć,że już wysyła nowy typ.
    Czy dalej czekać czy zgłosić sprawę,ale gdzie-na policję?
    Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam ciepło! Ania

• Autor: kojonkosky Data: 2009-03-23 12:40:35

Wydaje mi się , że pozostaje Ci policja .
    Allegro prawdopodobnie się wypnie . Istnieje program ochrony kupującego , ale zdaje się , że dotyczy on zakupów powyżej 500 zł.
    Ja napisałabym do sprzedającego , że ma tydzień czy dwa na oddanie kasy , w przeciwnym wypadku sprawa zostanie zgłoszona na policji .
    Powodzenia !

• Autor: ekkore Data: 2009-03-23 12:43:51

program ochrony jest od każdej transakcji do jakiejs wysokosci. Tyle, że allegro oddaje kasę dopiero jak sprawą zajmie sie policja - a nei tak hop siup. Ale czasami wystarczy rozpocząć spór (jak niżej pisałam), delikwent dostaje maila od allegro i często to pomaga.

• Autor: kojonkosky Data: 2009-03-23 12:51:14

No tak , ale ten sprzedający ma już zablokowane konto , więc nie wiem jak to będzie w tym przypadku ...
    Przy sporze konieczna jest wymiana informacji , po zablokowaniu konta nie ma takiej możliwości .

• Autor: ekkore Data: 2009-03-23 14:17:17

Wymiana informacji następuje na stronie allegro  - w zakładce "spór". Na maila nie przychodzą żadne powiadomienia. Nie wiem co mój niesolidniak dostał od allegro (bo oni wysyłają też swoje powiadomienia) - w kazdym razie pieniadze oddał. A nie sądzę, aby podziałał tylko mail wysłane przez spór - bo pozostałe, wysyłane codziennie pozostawały bez odzewu

Zreszta nie ma co snuć domysłów - najlepiej napisać do allegro, opisać sytuacje, podać linka do aukcji  - na pewno powiedzą co należy zrobić.

• Autor: kojonkosky Data: 2009-03-23 15:43:27

Spróbować można i jest to wskazane .
     Warto wiedzieć , że Allegro tylko pośredniczy w sporze .
     Na maila przychodzą powiadomienia o odpowiedzi w sporze .
    Czas przeznaczony na rozstrzygnięcie sporu to 90 dni . I tylko od uczestniczących w nim zależy czy się dogadają czy nie . Jeśli nie , po upływie 90 dni Allegro przesyła zawiadomienie , że spór został nierozstrzygnięty i zakończony .
    Oprócz tego jest informacja, że Allegro nie jest stroną w sporze i niestety nic nie może zrobić ( oprócz zawieszenia konta , co w tym przypadku już się stało ) a o ewentualnym wykroczeniu należy powiadomić odpowiednie organy .

• Autor: ekkore Data: 2009-03-23 12:42:22

Po pierwsze rozpocznij spór allegro - często to pomaga. Jeżeli nie - zgłoś na policję - po odczekaniu lub równolegle.
    Ja ostatnio tak robiłam za niewielka kwotę - bo cała wartość transakcji wynosiła niecałe 70 zł .Obeszło się bez policji, pieniądze odzyskałam, pomniejszone co prawda o 1 zł - ale niech tam.
    Nie można  nieuczciwych sprzedawców pozostawiać bezkarnych. Ja rozumiem każdemu mogą zdarzyć się wpadki - ale należy o tym informować.

• Autor: mahika Data: 2009-03-23 18:31:04

widziałam ten problem od drugiej strony. Proponuję podac numer konta mailem i spróbowac odzyskac pieniądze a nie czekac na nową komórkę.
    Mimo zablokowanego konta, firma otrzymuje maile, spór, toczony przez allegro to zwykły mail, który zaczyna się mniej więcej tak Użytkownik taki i taki zgłosił do nas to i to, przypominamy o wysłaniu towaru...
    na nie wiele się to zda, staraj się o zwrot kasy jak najszybciej, ale uzbrój się w cierpliwość, bo firma ma prawdopodobnie kłopoty finansowe, bądź towar nie dotarł na czas. I wiem ze mało kogo to obchodzi, bo mnie tez by mało interesowały kłopoty nieżetelnej firmy, a chciałabym swoje pieniądze spowrotem.
    Rozmawiaj z nimi, trzymam kciuki zebys odzyskała swoją kasę.

• Autor: kwiatek09 Data: 2009-03-26 18:08:08

Dziękuję Wam za wszelkie porady i sugestie.
    Wprawdzie z dalszymi posunięciami chciałam czekać jeszcze do jutra,ale dziś dotarła komórka!!!
    Bez słuchawek i jakiejkolwiek instrukcji,jednak działa i da się to opanować.
    W telefonie jest nawet tv - jedynka i dwójka,bez abonamentu !

Pozdrawiam serdecznie!

• Autor: Juliusz_Cezar86 Data: 2009-03-27 19:05:37

Ja bym proponował zgłosić incydent odrazu na Policję a następnie złożyć na Prokuraturze zawiadomienie o popełnieniu oszustwa art. 286 § 1 k.k.,Podstawę stanowi tu ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego,  ale przed tymi krokami należy powiadomić o tym sprzedającego, najlepiej jest wysłać mu Pocztą list, w którym poinformujesz go o Twoich zamiarach jeśli nie zwróci Ci pieniędzy lub nie wymieni towaru na nowy, mało tego masz prawo zwrócić zakupiony przez i serwis aukcyjny allegro.pl przedmiot do 10 dni bez konieczności podawania przyczyny!

Miałem podobny problem wysłałem do gościa skomponowany przeze mnie liścik w którym powiadomiłem go co zrobię jeśli mi nie zwróci pieniędzy - po 2 dniach pieniądze miałem na koncie :) Początek zaczynał się Informuję, iż w miesiącu luty 2009 składam
    Pozew z Powództwa Cywilnego oraz zawiadomienie na Prokuraturze Rejonowej w Żaganiu faktu o dokonaniu oszustwa z art. 286 § 1 k.k. na moją szkodę

Jeśli masz jakieś pytania GG:13737209 mam małe doświadczenia  związane z allegro, kilka razy próbowali mnie oszukać, za każdym razem  udało mi się wygrać z oszustami! Trzeba tylko walczyć o swoje prawa! :)

Pozdrawiam Juliusz_Cezar86

• Autor: CZOS Data: 2009-04-01 19:27:24

Na Allegro można spotkać i takie perełki

http://www.allegro.pl/item557778722_klasyka_horroru_postepowanie.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu