Forum

Gawędy o jedzeniu

Ugotujmy coś razem :)))

  • Autor: till Data: 2009-03-23 20:24:53

    Wspólne gotowanie jest miłe i bardzo kształcące... najwyższy czas zabrać się znowu do pracy :)))
    Co proponujecie?
    Może jakaś zupa na początek?

  • Autor: Pola42 Data: 2009-03-23 20:34:06

    Ja proponuję taką odchudzająco- protalową zupę krem z rzodkiewek z pulpecikami z mięsa indyczego :)
    Tylko nie mówcie fujjj...

  • Autor: erka Data: 2009-03-23 21:38:36

    Pola, gdzie ten przepis? dawaj, bo nigdzy nic takiego nie jadlam.

  • Autor: Wkn Data: 2009-03-24 16:41:37

    No właśnie, te rzodkiewki w zupie. Chyba był kiedyś na Wielkim Żarciu wątek, w którym doradzano, co można zrobić z rzodkiewek na ciepło. Ktoś miał zatrzęsienie tego warzywa i szukał alternatywy dla sałatek, dodatków do twarożku czy kanapek.
    Zdaje się, że jedną z propozycji była zupa własnie. Też jestem ciekawa smaku.

  • Autor: Pola42 Data: 2009-03-24 18:53:11

    Jak będę robić, to znaczy za 5 dni, cyknę fotki i wstawię przepis. Niektóre warzywka mają to do siebie, że mozna je używać nieco inaczej, niż się zawsze uważa. Ja robię np sernik z warzywami - marchewką i rdzeniem pietruszki, który ma smak...orzechów laskowych. Natomiast rzodkiewki na gorąco mają smak kalafiora i są pyszne polane prażoną bułeczką tartą na masełku :)

  • Autor: erka Data: 2009-03-24 18:54:33

    Prosze Cie nie znecaj sie bo slinotok u mnie wystapil.
    Z bulka tarta, mniam, mniam.

  • Autor: Pola42 Data: 2009-03-24 19:06:54

    No to biegusiem do sklepu...bułeczka tarta, masełeczko, 2 pęczki rzodkiewek i ...już  :)
     .Oj, co ja piszę, sama bym zjadła, ale ta dietka !!!

  • Autor: erka Data: 2009-03-24 20:06:59

    Nie ma u nas jeszcze swiezych rzodkiewiek, ale 4 kwietnia przyjezdzaja Amisze, to beda mieli, ale sobie uczte zrobie !!

  • Autor: till Data: 2009-03-25 09:56:14

    http://wielkiezarcie.com/przepis17777.html próbowałam kiedyś :) mnie ten smak do końca nie przekonuje, ale...

  • Autor: Pola42 Data: 2009-03-25 14:27:33

    Rzodkiewki powinny być gotowane nie w samej wodzie, tylko w proporcji wody do mleka 3:1

  • Autor: till Data: 2009-03-25 17:37:33

    A co daje dodatek mleka? Zaintrygowałaś mnie! Ugotuję z dwie rzodkiewki na próbę :)

  • Autor: Pola42 Data: 2009-03-25 19:51:37

    Tak mnie babcia uczyła,że mają szlachetniejszy smak i wyciągają - sorry- smrodek, jak z kalafiora.Rybę też zawsze kazała mi moczyć w mleku :)

  • Autor: till Data: 2009-03-25 20:30:59

    Kurczaka w mleku robiłam wg przepisu eNki i był cudowny.
    Ale tutaj dla mnie nowość za nowością się pojawia... to kalafiora też mam mlekiem traktować? Szczegóły proszę, bo kalafior w moim wykonaniu to taki mało finezyjny jednak...

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-25 22:00:06

    to jeszcze do mleka wątróbkę się wsadza. A przecież sama z siebie perfumami nie pachnie...

    Ale wreszcie wiem po co. Tak mnei nauczono, zawsze tak robiłąm, choć nie miałam pojęcia dlaczego

  • Autor: erka Data: 2009-03-26 17:05:15

    Ja tez mocze w mleku, a rybe i kurczaka w maslance, albo zsiadlym mleku.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-04-02 11:47:44

    Rzodkiewke na cieplo polecam bo lubie mniam

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-25 20:33:03

    Pola, az mi slinka leci, jest przepis w Twoich?

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-03-23 20:57:44

    Polecam barszczyk szczawiowy na wywarze z warzyw bez tłuszczu,zabielany jedynie śmietaną do zup 18% do tego jajeczka na twardo i osobno ziemniaki suche,ale jak ktoś lubi,może pokrasić skwarkami z chudego boczku. .

  • Autor: agacia3323 Data: 2009-03-24 07:26:19

    Uwielbiam gotować zupy takie zawiesiste syte,że po zjedzeniu jednej porcji nic się już nie wcisnę.Moje ulubione to barszcz ukraiński ,szczawiowa z jajeczkiem(wiejskim) co ja będę się rozpisywać wszystkie zupy uwielbiam no może poza grochową.

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-23 21:32:11

    zupa?

     A może upichcimy mazurka- ja sama mam do niego nijaki stosunek, nigdy nie robiłam, ale przy pomocy i wielu poradach/ Kto wie - może coś zrobię.

  • Autor: till Data: 2009-03-23 21:52:17

    I na mazurka Ekko czas przyjdzie:)))) a mazurków ci u nas dostatek:)))

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-23 22:08:05

    To niech będzie zupa. Odmeldowuję się do wykonania pojutrze. Będzie ogórkowa - jedna w wersji jak Bóg przykazała - z wyczuwalnymi kawałkami ogórka, marchewką, ziemniakami. Druga w wersji krem, podana w osobnym garnku - i wszyscy będą twierdzić, że została przecedzona przez sitko...żeby moje dziewczę zjadło...

  • Autor: kokliko Data: 2009-03-24 00:02:39

    Melduje swoja obecnosc w zupach, ta zapowiedziana przez Pole bardzo mnie zaintrygowala, ze swojej strony namawiam do kremu z cukini, do zupy dosc wykwintnej z dyni  z imbirem,,(ewentualnie z dodatkiem malzy, jesli ktos nie lubi, to moze jednak da sie namowic na sprobowanie), a moze do prawdziwej minestrone. Troche mi sie przejadly te barszcze, zurki i kapusniaczki, przyszla mi do glowy jeszcze jedna tzw zielona (rzezucha wodna, rukola, liscie z mlodej rzodkiewki, kilka listkow szczawiu i szpinaku...)
    Moimi przepisami chetnie sie podziele, ale z wielka radoscia czekam na Wasze propozycje - juz sie poczulam w stanie alertu.
    Ekkore, ubostwiam cale to tralala z mazurkami, mam nawet niejaka wprawe, bo jak zauwazylyscie nie zajmuje nigdy zdania na temat zadnych slodkosci, bo to nie moj temat, desery nie sa moja pasja, ani w przyrzadzaniu, ani w spozywaniu. Co innego mazurki i baby wielkanocne. O tym moge rozprawiac, bo lubie i nieskromnie powiem, ze posiadlam juz jakas wiedze na ten temat.
    A mazurki wkrotce czas zaczac, wiec jesli chcesz podlacze sie do mazurkowego tantemu zaraz po ugotowaniu zupki.

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-25 14:51:28

    Zupa wykonana na resztkach gazu (dobrze, że teraz się skończył a nie na Wielkanoc), zjedzona porcja dzisiejsza. Pycha...

    Następny chyba dopiero będzie żurek - na śniadanie wielkanocne

  • Autor: agik Data: 2009-03-24 01:05:39

    Ja moge obrać warzywa :)
    I chętnie ugotuję coś na zielono...:)))

  • Autor: alfa_beta Data: 2009-03-24 10:01:18

    Za mną już "chodzi" szczawiowa z jajeczkiem, a tu jeszcze szczawiu nie ma:(((

  • Autor: bytomianka Data: 2009-03-24 10:45:23

    Może tak pieczarkowa z makaronem, zabielana śmietaną jogurtową ? Pyszna.

  • Autor: alicja37 Data: 2009-03-24 11:55:00

    A może zupka Cygańska?Pichotka..............mniam.

  • Autor: Pola42 Data: 2009-03-24 13:49:20

    A co to ?

  • Autor: piszczalka Data: 2009-03-24 19:38:06

    Też jestem ciekawa co to za zupka :)

  • Autor: alicja37 Data: 2009-03-25 09:51:57

    Przepraszam,ze tak puźno odpisuję ale normalnie czas mnie goni.To jest zupka z ziemniaczkami na wywarze z kości,dodajemy do niej kiełbaskę podsmażoną(gruba kostka),paprykę konserwową,dodajemy przecier pomidorowy i podbijamy śmietaną.Mniam,jak znajdę troszkę czasu to wklepię przepis,mam go od mamci.

  • Autor: makusia Data: 2009-03-24 13:28:32

    u mnie dzisiaj pomidorowa z makaronem :) ale chodzi za nami kapuśniak na zeberkach :)

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-24 13:54:27

    To obracaj się szybciutko - łap za uszy i do gara...

  • Autor: eyta Data: 2009-03-24 14:16:50

    U mnie w domku od ponad tygodnia panuje szał zupowy, na zmianę z mamą gotowałysmy:
    - barszcz czerwony zabielany z ziemniakami okraszonymi skwareczkami i cebulą
    - szczawiowa z jajkiem
    - pejzanka
    - biała polewka z białym serem i ziemniakakmi (bez okrasy-piątek)
    - rosół z makaronem
    -  pomodorowa z makaronem
    - ogórkowa z ziemniakami
    W zasadzie ostatnio drugie dania są bardziej gwizdane , lepiej nam rzadkie wchodzi:)
    Ale jeszcze neapolitańska za mna chodzi i pieczarkowa z ziemniakami  i grzybowa z makaronem i może fasolowa.

  • Autor: Wkn Data: 2009-03-24 16:43:19

    Pękniesz kobieto :D
    Ja dziś gotuję krupnik na jutro.

  • Autor: erka Data: 2009-03-24 17:57:27

    A ja dzisiaj "robale" w sosie czosnkowym + brazowy ryz.

  • Autor: kokliko Data: 2009-03-24 18:47:41

    a co to??? Mam na mysli te "robale"

  • Autor: erka Data: 2009-03-24 18:51:42

    Krewetki

  • Autor: Beata500 Data: 2009-03-24 18:55:00

    Uwielbiam ,ale z białym pieczywem!

  • Autor: erka Data: 2009-03-24 20:04:52

    Ja z bagietka uwielbiam, ale .......................dzisiaj w naszej piekarni maja zebranie ( serio) i piekarnia zamknieta.

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-24 19:45:40

    Od początku wiedziałam o czym piszesz - heheh

  • Autor: erka Data: 2009-03-24 20:03:51

    Ekko,
    Chyba Cie nie urazilam ?
    Ja zawsze tak na krewetki mowilam, powiem wiecej przez pierwsze 12 lat pobytu w Satanach Zjednoczonych nie moglam nawet na nie patrzyc, ale jak juz raz sprobowalam, to wsiaklam.
    Ostryg natomiast do ust nie wloze.

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-25 07:22:11

    Nie - to moje okreslenie na wszelkie owoce morza..Wszystkie są w jednym worku.Może kiedyś to sie zmieni, może robale przestaną być robalami..Ale najpierw muszę znaleźć kucharza, któremu uda się przyrządzić tak, abym nie zauważyła, że to one i zjem ze smakiem. A wtedy wszelkie uprzedzenia niech się schowają... Tylko na razie w efekcie końcowym ciągle widzę robale...

  • Autor: erka Data: 2009-03-25 13:34:22

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-25 20:37:36

    ja tez , hehe

  • Autor: eyta Data: 2009-03-25 11:40:50

    To zestaw zup z ponad tygodnia, wystepowały pojedyńczo. Dzisiaj za to gotuję grzybową z makaronem .
    Uwielbiam zupki:) mniam

  • Autor: alfa_beta Data: 2009-03-25 14:18:35

    Co to jest pejzanka?

  • Autor: eyta Data: 2009-03-25 20:47:32

    To zupa gotowana i uwielbiana przez mojego tatę , w skrócie jarzynowa z ziemniakami, makaronem i zasmażką z cebulką, no taka breja...ale bardzo pożywna . Zapytałam moja najmłodsza siostre co to jest odpisała cyt,: zupa ulubiona taty i moja też:)

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-03-25 15:13:03

    Mama zrobiła dzisiaj zupkę ogórkową ,i pierogi z białym serem :) mniam

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-25 20:46:02

    ja dzisiaj gotowalam zupe krem z marchwi ,podalam z parmezanem i masa swiezej bazylii
    jutro bedzie zupa z czerwonej, grilowanej papryki, doprawiona swiezym chili, do niej podam chleb czosnkowy:)

  • Autor: till Data: 2009-03-26 18:19:36

    Uwielbiam zupę krem z marchewki!!! U mnie ostatnio zawsze z kardamonem.

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-26 22:03:17

    Mniammm, tez lubie kardamon, cudowne polaczenie smakow:)

  • Autor: ilka76 Data: 2009-03-26 14:53:12

    U mnie dzisiaj pyszna i bardzo delikatna zupa "słodki uśmiech".

  • Autor: Pola42 Data: 2009-03-26 17:08:59

    ?

  • Autor: Wiola1 Data: 2009-04-02 12:26:15

    chyba o tą zupę chodziło :) http://wielkiezarcie.com/przepis43858.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu