Dostalam w prezencie cytrynowa oliwe. Jest bardzo gorzka, szczypiaca z ledwo wyczuwalnym posmakiem cytryny. Czy ktos ma jakis pomysl do czego moge ja uzyc.Probowalam uzyc je do zrobienia sosu do salaty ale ta gorycz zepsula wszystko...
witaj znalazlam cos takiego: http://www.oliviersandco.com/FO/Catalog/Product.aspx?prod=01207RRSPECITR pisze, ze to jest rzadko spotykany olej, mozesz go wykorzystac do robienia sosow do salatek (dressing), do marynat, grilowanej ryby, pasty (makaronow), swiezego sera owczego, salatki owocowej, a nawet do pieczenia, moze dodaj troche miodu do marynaty czy dressingu, zeby nie byl taki cierpki, a w pieczeniu to na pewno straci gorycz, bo dodasz cukier, jesli jest dobry do ryby to sprobuj do grilowanych warzyw np. szparagow, baklazana lub cukinii, albo do kurczaka... sama jestem ciekawa, daj znac, gdy cos zrobisz, pozdrawiam
Dostalam w prezencie cytrynowa oliwe. Jest bardzo gorzka, szczypiaca z ledwo wyczuwalnym posmakiem cytryny. Czy ktos ma jakis pomysl do czego moge ja uzyc.Probowalam uzyc je do zrobienia sosu do salaty ale ta gorycz zepsula wszystko...
witaj
znalazlam cos takiego:
http://www.oliviersandco.com/FO/Catalog/Product.aspx?prod=01207RRSPECITR
pisze, ze to jest rzadko spotykany olej, mozesz go wykorzystac do robienia sosow do salatek (dressing), do marynat, grilowanej ryby, pasty (makaronow), swiezego sera owczego, salatki owocowej, a nawet do pieczenia,
moze dodaj troche miodu do marynaty czy dressingu, zeby nie byl taki cierpki, a w pieczeniu to na pewno straci gorycz, bo dodasz cukier,
jesli jest dobry do ryby to sprobuj do grilowanych warzyw np. szparagow, baklazana lub cukinii, albo do kurczaka...
sama jestem ciekawa, daj znac, gdy cos zrobisz,
pozdrawiam