A konkretnie do Pragi. Ostatni raz byłem tam 10 lat temu (wtedy były jeszcze granice) Proszę o informacje jak tam należy poruszać się samochodem. Chodzi mi o opłaty za autostrady itp. Kiedyś wykupowało się na granicy za 150 koron specjalne winiety. Jak to jest roawiązane dzisiaj? Bardzo proszę również o wszelkie informacje dotyczące podróży. Może wiecie jakie są tam ceny za benzynę 95?. Bahus
Bahusie, chętnie bym Ci pomogła, ale o powyższym nie mam pojęcia. Za to radzę Ci, żebyś zaszedł do knajpy "U Fleku", napił się piwa i zjadł dobry ser pod to piwko. Miłych wrażeń!
No i masz... na samą wiadomość upadł czeski rząd... pewnie bali się o potężne zachwianie rynkiem piwnym... kryzys u drzwi...nadchodzi wyposzczony Bahus...
Bachusie. Jeśli chodzi o winietę to w listopadzie płaciliśmy 300 koron na 7 dni.Ceny są różne w zależności od pobytu.Co do paliwa to im dalej od granicy tym taniej.Ceny zmieniaja się tak szybko jak i u nas więc bliższych konkretów nie napiszę.Z opłatą za autostradę też bywa różnie-bywaja odcinki nie płatne,ale zazwyczaj więcej jednak płatnych. mam nadzieje że choć trochę pomogłam.Miłego zwiedzania.
Witam,co do Czech polecam sprawdzic dokładnie regulacje kodeksu drogowego i sie scisle tego trzymac gdzyz sa okropnymi słuzbistami w tym wzgledzie.Co do poruszania sie po Pardze to ja jezdziłam metrem ale jak juz bedziesz jechał autem do Pragi to serdecznie polecam zamek Konopiste pod Praga ( nalezał d o Franciszka Ferdynarda ,stamtad wyjechał do sarajeva,zamek w stanie nie zniemionym od 1924 roku )polecam warto zobaczyc. Powodzenia w Pradze !!!
ty samochodem??? hmmm wez ty sobie zaparkuj samochodzik w kraku i pociagiem pojedz:) fajnie sie jedzie przez noc i pan nawet piwko ma :) bo nie wierze ze ty kierowca -- przeciez ktos musi skosztowac kazdego browaru w tym pieknym miescie :)
jak ja bylem w pradze to sie dziwili ze kupuje tyle piwa i wodki :) hehehe :) a potem od 21 do 6 rano w pociagu do krakowa:) ehh fajnie bylo :)
Do Czech wybieram się dopiero w maju (zmieniło się, miałem jechać zaraz po świetach). Ponieważ czasu jest jeszcze dużo więc proszę o dalsze wskazówki, co zwiedzać? gdzie tanio kupić piwo? no i wszelkie inne ciekawostki. Za dotychczasowe informacje bardzo dziękuję. Bahus
Piwo tanio kupisz w markecie (na potrzeby domowe). My mamy "swój" przy samym wyjeździe z Pragi w kierunku na Liberec. W centrum tanio wypić piwo jest ciężko - ale nie niemożliwe. Tyle, że knajpek trzeba szukać w bocznych uliczkach od Vaclavskich Namesti, a nie przy trakcie głównym. Takie prawdziwe czeskie hospody z relatywnie tanim żarciem, z zachowanym czeskim klimatem.
Jeżeli bedziesz miał więcej czasu polecam wyprawę do browaru w Popovicach - to kawałek za Pragą, jeżeli mnie pamięć nie myli to w kierunku na Pilzno (ale nie dam sobie za to głowy obciąć, musiałabym sięgnąć do mapy). W Pradze są kruszovice - zresztą też niezły browarek, piwo nie najdroższe.
Co zwiedzać - jeżeli interesujesz się historią to wszystkie muzea związane z tą dziedzina są bezpłatne - w myśl zasady, że za historię się nie płaci. Zaraz za Pragą jest ogromne muzeum lotnictwa na kilka godzin zwiedzania (w Leticach - jeżeli nie pomyliłam nazwy). Dojazd komunikacja miejską nawet niezły. Nawet dla laików fajna sprawa.
A konkretnie do Pragi. Ostatni raz byłem tam 10 lat temu (wtedy były jeszcze granice) Proszę o informacje jak tam należy poruszać się samochodem. Chodzi mi o opłaty za autostrady itp. Kiedyś wykupowało się na granicy za 150 koron specjalne winiety. Jak to jest roawiązane dzisiaj? Bardzo proszę również o wszelkie informacje dotyczące podróży. Może wiecie jakie są tam ceny za benzynę 95?.
Bahus
Bahusie, chętnie bym Ci pomogła, ale o powyższym nie mam pojęcia.
Za to radzę Ci, żebyś zaszedł do knajpy "U Fleku", napił się piwa i zjadł dobry ser pod to piwko.
Miłych wrażeń!
Ja nic nie wiem, ale pozdrów ode mnie Pragę.Jest piękna.Muszę się tam wybrać w tym roku, koniecznie !
jak będziesz jechał przez Trzebnicę to trąb i machaj...
Ja w tamtym roku byłam na Słowacji , co do Czech nie mam pojęcia , ale wpisz w gogle , pewnie wyskoczą ci rózne informacje -potrzebne :)
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=806 zobacz tu , moze coś znajdziesz
A tu masz ceny paliw i autostrad http://abc.onet.pl/3620,kontent.html
No i masz... na samą wiadomość upadł czeski rząd... pewnie bali się o potężne zachwianie rynkiem piwnym... kryzys u drzwi...nadchodzi wyposzczony Bahus...
A zabierzesz mnie ze soba????? Praga jest przepiekna:))))
Bachusie.
Jeśli chodzi o winietę to w listopadzie płaciliśmy 300 koron na 7 dni.Ceny są różne w zależności od pobytu.Co do paliwa to im dalej od granicy tym taniej.Ceny zmieniaja się tak szybko jak i u nas więc bliższych konkretów nie napiszę.Z opłatą za autostradę też bywa różnie-bywaja odcinki nie płatne,ale zazwyczaj więcej jednak płatnych.
mam nadzieje że choć trochę pomogłam.Miłego zwiedzania.
Witam,co do Czech polecam sprawdzic dokładnie regulacje kodeksu drogowego i sie scisle tego trzymac gdzyz sa okropnymi słuzbistami w tym wzgledzie.Co do poruszania sie po Pardze to ja jezdziłam metrem ale jak juz bedziesz jechał autem do Pragi to serdecznie polecam zamek Konopiste pod Praga ( nalezał d o Franciszka Ferdynarda ,stamtad wyjechał do sarajeva,zamek w stanie nie zniemionym od 1924 roku )polecam warto zobaczyc.
Powodzenia w Pradze !!!
ty samochodem???
hmmm
wez ty sobie zaparkuj samochodzik w kraku i pociagiem pojedz:)
fajnie sie jedzie przez noc i pan nawet piwko ma :)
bo nie wierze ze ty kierowca -- przeciez ktos musi skosztowac kazdego browaru w tym pieknym miescie :)
jak ja bylem w pradze to sie dziwili ze kupuje tyle piwa i wodki :) hehehe :) a potem od 21 do 6 rano w pociagu do krakowa:) ehh fajnie bylo :)
no to milego kosztowania zacnych czeskich !!! :)
Zazdroszczę wyjazdu!
Czeską granicę przekraczałam nielegalnie,jedną nogą,gdy przemierzałam Karkonosze.
Zrobiłam wtedy jakieś 125 km!
Miłej,szczęśliwej podróży
Do Czech wybieram się dopiero w maju (zmieniło się, miałem jechać zaraz po świetach). Ponieważ czasu jest jeszcze dużo więc proszę o dalsze wskazówki, co zwiedzać? gdzie tanio kupić piwo? no i wszelkie inne ciekawostki. Za dotychczasowe informacje bardzo dziękuję.
Bahus
Piwo tanio kupisz w markecie (na potrzeby domowe). My mamy "swój" przy samym wyjeździe z Pragi w kierunku na Liberec.
W centrum tanio wypić piwo jest ciężko - ale nie niemożliwe. Tyle, że knajpek trzeba szukać w bocznych uliczkach od Vaclavskich Namesti, a nie przy trakcie głównym. Takie prawdziwe czeskie hospody z relatywnie tanim żarciem, z zachowanym czeskim klimatem.
Jeżeli bedziesz miał więcej czasu polecam wyprawę do browaru w Popovicach - to kawałek za Pragą, jeżeli mnie pamięć nie myli to w kierunku na Pilzno (ale nie dam sobie za to głowy obciąć, musiałabym sięgnąć do mapy). W Pradze są kruszovice - zresztą też niezły browarek, piwo nie najdroższe.
Co zwiedzać - jeżeli interesujesz się historią to wszystkie muzea związane z tą dziedzina są bezpłatne - w myśl zasady, że za historię się nie płaci. Zaraz za Pragą jest ogromne muzeum lotnictwa na kilka godzin zwiedzania (w Leticach - jeżeli nie pomyliłam nazwy). Dojazd komunikacja miejską nawet niezły. Nawet dla laików fajna sprawa.
W centrum standardowe zabytki.