Poniewaz zarzucono mi w jednym z poprzednich watkow iz cyt: "rzucila dwa nazwiska i dwie nazwy trudnych do wymowienia owocow i na tym koniec argumentow" wiec znalazlam taka oto informacje na temat tych dwoch jagod, zaznaczam, iz stosuje od 2 lat, z bardzo pozytywnym skutkiem, nie jestem dystrybutorem, po prostu chcialam sie podzielic swoja wiedza.
Kolcowój pospolity, k. szkarłatny (Lycium barbarumL.) - gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody i rośnie na terenach winnic w osłoniętych dolinach tybetańskich oraz mongolskich Himalajów. W Polsce jest rośliną uprawną, czasami dziczeje (kenofit, ergazjofigofit).
Owoce przygotowuje się do przechowania susząc je z wolna w cieniu. Jagody jada się w tych regionach już od wieków i poświęcone są im niektóre uroczystości. Nazwa owocu: "szczęśliwa jagoda" pochodzi od przekonania, że jej spożycie przywołuje dobry humor.
Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C . Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg, co stawia goji na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, po południowo amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu (murunga, billygoat plum, Terminalia ferdinandiana).
Açai jest potężnym antyoksydantem o działaniu antymutagennym i zbadanych właściwościach antynowotworowych.Acai Jagody są uważane za najcenniejszy i najbardziej pożywny owoc. Acai berry posiada bardzo duży potencjał antyoksydacyjny. ACAI jagody mają wyższą zawartość antocyjanów i większy potencjał antyoksydacyjny niż czerwone winogrona. Jagody ACAI są najbogatszym źródłem kwasu ellagowego. Kwas ellagowy jest bardzo silnym antyutleniaczem , ma właściwości- Kwas ellagowy posiada potężny potencjał antynowotworowy. * Kwas ellagowy ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA. * Kwas ellagowy wywołuje apoptozę (obumieranie) komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów, powodujących przerzuty komórek nowotworowych. * Kwas ellagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Każdego dnia popularność ACAI rośnie.Programy informacyjne na temat Acai były emitowane w ważniejszych sieciach telewizyjnych: CNN, NBC i CBS. W New York Timesie, Newsweeku i Vogue zostały zamieszczone artykuły na temat dobroczynnego wpływu ACAI na organizm ludzki.
Erka, wpadlaś jak śliwka kakadu w kompocik!!!! Bardzo ciekawe i niestety ale pierwszy raz o nich słyszę, a raczej czytam. Dzięki wielkie po stokroć za wątek. No to napisz jak pozyskać te niesamowite jagódki (ze zbieraniem z krzaczka poradziłabym sobie), tylko skąd wziąć te rośliny?! Właśnie jestem w trakcie obsadzania mojej działeczki i takie jagódki bardzo bym chciała mieć dla siebie i bliskich. A co z ich walorami smakowymi? Napisz teraz coś od strony praktyki hodowli, spożywania, itp Pozdrawiam
Mimo najszczerszych checi nie wiem, nie mieszkam w Polsce. jezeli chodzi o walory smakowe: Acai smakuje jak czekolada wymieszana z czarnymi jagodami. Goji jak dzika roza. bardzo mi przykro, ze nie moge Ci wiecej pomoc. Moze google ?
Już poszperałam i kolcowój pospolity jest do kupienia w szkólce i jest to roślina uprawna, a acai niestety jest rośliną tropikalną. Palma acai może być uprawiana na wysokości Florydy i w USA można już kupić i sadzonki i nasiona, choć nie bez problemów. U nas, w Polsce, jest za zimno.
Zoska, ale moze popytaj w sklepach ze zdrowa zywnoscia, lub nie wiem czy macie w Polsce apteki lekow homeopatycznych czy alternatywnych. Ja niestety tez jak erka ze Stanow pisze, ale sok acai kupuje wlasnie w takiej aptece.
Znam owoce goji i czesto kupuje je w postaci suszonej. Cenie je ze wzgledu na duza wartosc odzywcza a smak tez ma ciekawy ;) Dodaje je tak jak luckystar do salatek lub zajadam ot tak.
Ja ostatnio Kupiłam dużą paczkęzachecona ich walorami leczniczymi. Musze powiedzieć ze z sałatką smakuja rewelacuyjnie. Dodaje tez do mięs pieczonych w postaci sosu.
Kupuje je na tej stronie za niecałe 50zł za kg. wystarcza na naprawde długo.
Poniewaz zarzucono mi w jednym z poprzednich watkow iz cyt:
"rzucila dwa nazwiska i dwie nazwy trudnych do wymowienia owocow i na tym koniec argumentow"
wiec znalazlam taka oto informacje na temat tych dwoch jagod, zaznaczam, iz stosuje od 2 lat, z bardzo pozytywnym skutkiem, nie jestem dystrybutorem, po prostu chcialam sie podzielic swoja wiedza.
Kolcowój pospolity, k. szkarłatny (Lycium barbarum L.) - gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody i rośnie na terenach winnic w osłoniętych dolinach tybetańskich oraz mongolskich Himalajów. W Polsce jest rośliną uprawną, czasami dziczeje (kenofit, ergazjofigofit).
Zastosowanie Sztuka kulinarna[3][4]
Açai jest potężnym antyoksydantem o działaniu antymutagennym i zbadanych właściwościach antynowotworowych.Acai Jagody są uważane za najcenniejszy i najbardziej pożywny owoc.
Acai berry posiada bardzo duży potencjał antyoksydacyjny.
ACAI jagody mają wyższą zawartość antocyjanów i większy potencjał antyoksydacyjny niż czerwone winogrona. Jagody ACAI są najbogatszym źródłem kwasu ellagowego. Kwas ellagowy jest bardzo silnym antyutleniaczem , ma właściwości- Kwas ellagowy posiada potężny potencjał antynowotworowy. * Kwas ellagowy ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA. * Kwas ellagowy wywołuje apoptozę (obumieranie) komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów, powodujących przerzuty komórek nowotworowych. * Kwas ellagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Każdego dnia popularność ACAI rośnie.Programy informacyjne na temat Acai były emitowane w ważniejszych sieciach telewizyjnych: CNN, NBC i CBS. W New York Timesie, Newsweeku i Vogue zostały zamieszczone artykuły na temat dobroczynnego wpływu ACAI na organizm ludzki.
Erka, wpadlaś jak śliwka kakadu w kompocik!!!! Bardzo ciekawe i niestety ale pierwszy raz o nich słyszę, a raczej czytam. Dzięki wielkie po stokroć za wątek. No to napisz jak pozyskać te niesamowite jagódki (ze zbieraniem z krzaczka poradziłabym sobie), tylko skąd wziąć te rośliny?! Właśnie jestem w trakcie obsadzania mojej działeczki i takie jagódki bardzo bym chciała mieć dla siebie i bliskich. A co z ich walorami smakowymi? Napisz teraz coś od strony praktyki hodowli, spożywania, itp Pozdrawiam
Zoska,
Mimo najszczerszych checi nie wiem, nie mieszkam w Polsce.
jezeli chodzi o walory smakowe:
Acai smakuje jak czekolada wymieszana z czarnymi jagodami.
Goji jak dzika roza.
bardzo mi przykro, ze nie moge Ci wiecej pomoc.
Moze google ?
Już poszperałam i kolcowój pospolity jest do kupienia w szkólce i jest to roślina uprawna, a acai niestety jest rośliną tropikalną. Palma acai może być uprawiana na wysokości Florydy i w USA można już kupić i sadzonki i nasiona, choć nie bez problemów. U nas, w Polsce, jest za zimno.
Zoska, ale moze popytaj w sklepach ze zdrowa zywnoscia, lub nie wiem czy macie w Polsce apteki lekow homeopatycznych czy alternatywnych. Ja niestety tez jak erka ze Stanow pisze, ale sok acai kupuje wlasnie w takiej aptece.
Znam obydwa i tez ok. 2 lat stosuje. Acai kupuje zwykle w postaci soku, a owoce goji dodaje do salatek, do platkow sniadaniowych.
Lucky,
ostatnio kupilam takie zmielone owoce Acai, rozpuszczam z woda, ale wole jednak sok.
Znam owoce goji i czesto kupuje je w postaci suszonej. Cenie je ze wzgledu na duza wartosc odzywcza a smak tez ma ciekawy ;) Dodaje je tak jak luckystar do salatek lub zajadam ot tak.
Ja ostatnio Kupiłam dużą paczkęzachecona ich walorami leczniczymi. Musze powiedzieć ze z sałatką smakuja rewelacuyjnie. Dodaje tez do mięs pieczonych w postaci sosu.
Kupuje je na tej stronie za niecałe 50zł za kg. wystarcza na naprawde długo.
http://www.bdsklep.pl/jagody-goji-1kg,id-41723