Forum

Gawędy o jedzeniu

Wieńce szafranowe, chałki, baby drożdżowe i inne

  • Autor: Wkn Data: 2009-03-25 22:08:45

    Naszło mnie i nie mogłam się oprzeć. Podreptałam do kuchni, wyciągnęłam plączące się w pudełeczku ostatnie nitki szafranu, sparzyłam i starłam lekko przywiędłą zapmnianą cytrynę, dosypałam garść ciemnych sułtańskich rodzynek i popełniłam drożdżowy wieniec.
    I wiecie co, zakochałam się bezpowrotnie w aromacie, jaki daje połączenie szafranu ze skórką cytrynową. Trochę udają je sztuczne aromaty do ciast, ale po co je stosować, skoro można naturalnie.
    Pachnąca pycha, polecam!
    A teraz odmeldowuję się zanotować proporcje ciasta, bo za chwilę zapomnę, co wrzuciłam do miski dwie godziny temu :)

  • Autor: cuma Data: 2009-03-26 07:41:22

    Ja w sprawie szafranu.Jest w wielu przepisach;ciasta, risotta itp.Najczęściej jest napisane " dodać szafran". Ale jak? Namoczyć w wodzie zimnej, zalać wrzątkiem, w łyżeczce, łyżce?Co zrobić by to miało sens i dało efekt jaki opisujesz?

  • Autor: alfa_beta Data: 2009-03-26 08:05:50

    Ja mam szafran w proszku, dodaję bezposrednio do ciasta na czubku noża , odrobinkę. Tak samo do innych potraw chociaż ryz zaprawiam kurkuma bo szafranu mi szkoda:))))

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-26 21:46:54

    Najwazniejsze to kupic prawdziwy szafran, zaden proszek, bo to jest oszustwo, mieszaja kurkume do proszku. Szafran jest najdrozsza przyprawa swiata i dlatego ma byc drogi! Na kilo szafranu musi sie zebrac 200 000 kwiatow krokusa. Dzisiaj najwieksze chodowle  tych kwiatow istnieja w Hiszpanii. Naturalnie rosnie w krajach bliskiego wschodu. 10 g szafranu zatruje doroslego czlowieka na smierc. Nie wolno przesadzac z iloscia tej przyprawy w daniach i ciastach.

    Najprosciej to w mozdziezu utluc paski szafrana z odrobina cukru na miazge i dodawac do dan, ciast,,,
    Mozna rowniez zalac szafran odrobina wrzacej wody , nigdy zimna!
    Pozdrawiam

  • Autor: alfa_beta Data: 2009-03-27 07:47:32

    Tineczko zapewniam Cię że mam prwdziwy szafran sproszkowany, z Hiszpani bez żadnych dodatków typu kurkuma:)) Malutkie torebeczki 5g dostałam w prezencie, ale gdy dowiedziałam się ile to cudo kosztuje to mało się nie udławiłam:))) Strasznie drogi ten prezent:))

  • Autor: anneau Data: 2009-03-28 18:16:16

    a u mnie pod okienkiem uśmiecha się pieknie pięć żółtych krokusików :)

  • Autor: bahus Data: 2009-03-28 21:05:55

    Mając na względzie Twoje przestrogi postanowiłem ograniczyć moje spożycie szafranu do 8 g dziennie. Dzięki Ci za (być może) uratowanie mi życia.
    Dozgonnie (myślę, że nie na skutek przedawkowania szafranu) wdzięczny
    Bahus

  • Autor: erka Data: 2009-03-29 16:32:21

    Zbrodnia doskonala z uzyciem szafranu?
    Hmm.

  • Autor: bahus Data: 2009-03-28 20:53:24

    Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
    > Naszło mnie i nie mogłam się oprzeć. Podreptałam do kuchni, wyciągnęłam
    > plączące się w pudełeczku ostatnie nitki szafranu, sparzyłam i starłam lekko
    > przywiędłą zapmnianą cytrynę, dosypałam garść ciemnych sułtańskich rodzynek i
    > popełniłam drożdżowy wieniec.I wiecie co, zakochałam się bezpowrotnie w
    > aromacie, jaki daje połączenie szafranu ze skórką cytrynową. Trochę
    > udają je sztuczne aromaty do ciast, ale po co je stosować, skoro można
    > naturalnie.Pachnąca pycha, polecam!A teraz odmeldowuję się zanotować proporcje
    > ciasta, bo za chwilę zapomnę, co wrzuciłam do miski dwie godziny temu :)

    Drepcząca w kierunku kuchni Wkn w rozdeptanych kapciach z papilotami na głowie... Drepcząca tylko po to aby stworzyć super arcydzieło cukiernicze.... widzę to oczami wyobraźni i podziwiam determinację. Szkoda tylko, że niektóre składniki nieco "przechodzone"...
    Bahus

  • Autor: Wkn Data: 2009-03-28 21:09:43

    Niestety, zwisiający na puklu papilot przesłonił mi widok bahusa z wielkim brzuchem rechoczącego się z ekranu monitora z mojego cukierniczego dokonania.
    Podświadomie jednak musiałam wyczuć to ironiczno-krytyczne spojrzenie, bo wieniec wyszedł mi doskonale...
    doskonale przypominający brzuch Bahusa.
    Przerośnięty znaczy.

    sio do innych wątków, panie śledczy
    jak Ci się nudzi, możesz w końcu doredagować artykuł o bigosie, który tworzysz od 5 lat - może do Wigilii zdążysz - Twoich złotych godów z WuŻetem hihihi

    idę sobie chlapnąć wrzątku do galaretki truskawkowej :)

  • Autor: bahus Data: 2009-03-28 21:13:59

    Hi hi hi mój brzuch to już historia...od 2 stycznia odchudziłem się 17 kg...;)
    Bahus

  • Autor: erka Data: 2009-03-29 16:52:56

    Czyzby dietka?
    Czy ograniczenie zupki chmielowej?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-29 17:19:48

    erka dostalas mego maila? Bo mi ciagle wracaly :-(

  • Autor: erka Data: 2009-03-29 17:53:53

    Tak, i odpisalam

Przejdź do pełnej wersji serwisu