WITAM WSZYSTKICH wczoraj kupilam kaczke - po raz pierwszy w zyciu mam zamiar ja sama przyrzadzic:) tylko mowiac szczerze nie mam pojecia jak to zrobic, chcialabym ja nadziac czyms a wczesniej usunac kosci w srodku zeby mozna bylo kroic normalnie ( slyszalam ze nie jest to trudne) jezeli macie jakis sprawdzony pomysl to prosze o pomoc:)
Samodzielnie poszukaj przepisu , który odpowiada twemu podniebieniu .... )))) Intuicja i wyobraznia chyba ciebie nie zawiedzie ! Podpowiedzią mogą być komentarze .... Pozdrawiam . !
prosty przepis- kaczkę natrzyj solą wewnątrz i na zewnątrz. Do środka wsyp sporo majeranku i 2-3 kwaśne jabłka . Podlej wodą i piecz w brytfance, podlewając od czasu do czasu. Kaczkę przyrządza moja mama w każde święta i jest to nasza ulubiona potrawa.
Na kaczce nie ma duzo miesa , ale jest bardzo smaczna :) ja nie wyciagam kosci , bo wtedy to nic nie zostanie do polizania :) a tak mozna spokojnie nadziac i do srodka wejdzie duzo nadzienia. pieke ja jak kurczaka z nadzieniem miesnym lub jablkami ,pakuje do rekawa i do piekarnika . Tutaj piekl sie moj kurczak i kaczka z takim samym nadzieniem ,polecam bo jest bardzo dobra .Kupuje barbie te chude kaczki w markecie ,szybko sie pieka. http://wielkiezarcie.com/przepis33740.html
wlasnie zerkalam na ten przepis, pomysl z miesem mielonym nie jest zly wiem ze moj tata faszerowal watrobka tylko ze ja mieszkam w irlandii i o watrobce moge zapomniec - jedynie jagnieca ale bardzo niedobra, a mam jeszcze takie pytanie, jak zostawie kostki w srodku to jak ja pozniej mam kroic? dziekuje i pozdrawiam
Wrzuc w google "luzowanie kaczki", wyskoczy Ci pelen instruktaz ze zdjeciami, etap po etapie. Jesli bedziesz jednak optowala za nadzieniem w niewyluzowanej, to polecam Ci tzw. nadzienie polskie. Trzeba utrzec do bialosci 10 dkg masla z dwoma zoltkami, ubic na sztywno piane z dwoch pozostalych bialek, namoczyc w mleku jedna buleczke, odcisnac i albo przepuscic przez maszynke, albo utrzec widelcem (ja ucieram widelcem), 10 dkg watrobek drobiowych rownie utrzec widelcem, drobno posiekac koperek i natke pietruszki, namoczyc lyzke rodzynek i wszystko razem delikatnie wymieszac, posolic, nie zalowac pieprzu (swiezo zmielonego) i dodac lyzeczke cukru. Gdyby farsz wydawal Ci sie zbyt rzadki to dosyp lyzke bulki tartej. A potem juz tylko piec w piekarniku i czesto podlewac sosem ktory bedzie sie wytwarzal. Pol godziny przed koncem pieczenia oblozyc kaczke cwiartkami jablek obficie posypanych majerankiem. Tak faszerowana kaczka, czy kura nigdy nie wysycha, no i jest duzo jedzenia.
Nie musisz dawac koniecznie watrobki ,z miesem mielonym i duzo natki tez jest bardzo dobra .Jak upieczesz kaczke ,wyjmij ja z woreczka dobrze wystudzic ,i zimna kroic na pol ,a potem na dowolne czesci ostrym nozem .Na zdjeciu juz poporcjowany kurczak gotowy do podgrzania ,tak samo robie z kaczka ,bardzo dobrze sie kroi razem z gnatkami ,wystarczy bardzo ostry noz i zimna kaczka.Pozdrawiam
Ja polecam kaczke nadziac jablkami i jedna pomarancza (niepryskana!). Przyprawy majeranek sol, papryka, pieprz, curry i czomber. Natrzec sporo wewnatrz i z zewnatrz. Moj sposob pieczenia kaczki w calosci na ruszcie pod nim brytfanka . Kaczke nakluc porzadnie widelcem (szpikulcem) udka piersi brzuch. Zwiazac udka z kuprem otwor z nadzieniem zaszyc. Najpierw piec na brzuchu ze 40 minut w 180° potem przewrocic na grzbiet i dalej piec tez ze 40 minut lub wiecej .- zalezy od wielkosci kaczki. mozna smarowac skapujacym tluszczem z brytfanki pod kaczka. Po pierwszym przeweoceniu do brytfanki dac warzywa na sos pietruszke, cebuke, marchew, por, seler mozna jablka w czastkach i przyperawy listek, ziele angielskie, pieprz gozdzik, mozna i ciut cynamonu...niech sie usmaza w tym tluszczu. Na koniec mozna kaczke smarowac miodem z odrobina keczupu dla osiagniecia jeszcze bardziej chrupiacej skorki. Pod koniec pieczenia: Tluszcz z brytfanki odlac, wlac rosol i wygotowac sos, dosmaczyc wedlug gustu, mozna dac sok pomaranczowy badz piec tez troche jablek z jarzynami. Przetrzec lub nie jak kto woli.
Kaczka tak przyzadzona jest chrupiaca i moim zdaniem pyszna. Nie ma tez wiele tluszczu gdyz sie w nim i z nim nie piecze.
jesli masz pomysl na kaczki piersi to ja mam na udka :) udka z kaczki -- oczysc i dopraw sola i pieprzem na brytwaneczke i zalej zimna woda,dodaj obrana i pokrojona pomarancze. lisc laurowy i rozmaryn swiezy -- galazka mala wystarczy. przykryj folia aluminiowa i do piekarnika na 200stopni az bedzie miekkie.
w garczku na ogniu daj 2 lyzki cukru. jak sie karmel zacznie tworzyc daj 1 lyzke octu winnego a potem 500ml soku pomaranczowego. uwaga -- sok pomaranczowy moze wykipiec :)
jak wyciagniesz udka to przelej przez sitko wywar i zredukuj przez 2/3 i dodaj do sosu ktory gotujesz. zagescic mozesz maka tradycyjnie -- zasmazka lub bez:) doprawic sola i pieprzem oraz jak lubisz bardziej slodkie to cukru mozesz oddac:) smacznego :)
ps : jak bede robil to wrzuce przepis z fotkami :)
Osobiscie za kaczka nie przepadam bo tam malo miesiwa jest, ale od czasu do czasu w ramach wykwintnego dania, to i oszem.Kaczuszka pieczona z jabklami, to chyba najbardziej znana wersja, choc wlasnie znalazlam w najnowszym wydaniu "moje otowanie,, z kwietnia calkiem smakowity przepis na kaczke i chyba sie sama pokusze zeby ja zrobic Kaczka na dziko: przygotowanie 20 minut, marynowanie 2 dni, gotowanie 30 minut, pieczenie 1h, porcja 580 kcal porcja (napisali ze sklaldniki sa na 4 porcje)
- 2 kaczki (kazda 1-1,20kg) marynata: pokrojone warzywa: marchew, piertuszka, 1/2 selera, 2 cebule, 2 liscie laurowe,po10 ziaren pieprzu i ziela ang, 2 szklanki wody, szklanka czerwonego wytrawnego wina, sok z 2 cytryn, skorka z polowy cytryny, 4 ziarna jalowca, lyzeczka imbiru, przypawa do drobiu po mysliwsku, 3 jablka
Mieso umyc, osuszyc. Jarzyny, cebule, liscie zalac wrzatkiem i gotowac ok 30 minut.Dodac pozostale skladniki matrynaty. Krótko zagotowac,, ostudzic. zalac marynata kaczke. Marynować chlodnym miejscu 2 dni przewracajac. Na godzine przed pieczenime wyjąc z marynaty, posolic. DO srodka wsadzic cwiarki jablek. Piec w temp 180 przez 1h. -1,20h
polewac wlasnym sosem w trakcie pieczenia, podawac z kluskami kladzionymi lub ziemnakami.
zrodlo, moje gotowanie, kwiecien 2009
tak sobie mysle w sumie moze by ta marynata polewac? ale.. nie wnikam nie robilam jeszcze, ale brzmi apetycznie
Ja z kaczki zawsze usuwam wszystkie kości.Potem robię farsz z różnych mięs (karczek, pierś z kurczaka lub z indyka, mogą być też nóżki z kurczaka). Mięsa gorszego gatunku mielę jak na kotlety mielone, natomiast to ładniejsze mięso kroję w kostkę lub mielę na sitku o dużych oczkach.Nie daję wątroby. Farsz trzeba dobrze doprawić i nadziać nim kaczkę (mięso z nóżek i skrzydełek wpycham do środka kaczki). Na samym końcu wkładam w tę kaczkę zamrożoną polędwiczkę wieprzową (wcześniej trzeba ją też dobrze przyprawić). Zaszywam i piekę w rękawie . Po upieczeniu , żeby kaczka przybrała ładny kształt kładę na niej coś ciężkiego (u mnie to szybkowar) i tak sobie kaczuszka stygnie.Tak przygotowaną kaczkę można podawać na ciepło i na zimno. Można ją kroić krajalnicą na dowolną grubość.Po przekrojeniu też ładnie wygląda.
WITAM WSZYSTKICH
wczoraj kupilam kaczke - po raz pierwszy w zyciu mam zamiar ja sama przyrzadzic:) tylko mowiac szczerze nie mam pojecia jak to zrobic, chcialabym ja nadziac czyms a wczesniej usunac kosci w srodku zeby mozna bylo kroic normalnie ( slyszalam ze nie jest to trudne) jezeli macie jakis sprawdzony pomysl to prosze o pomoc:)
Samodzielnie poszukaj przepisu , który odpowiada twemu podniebieniu .... )))) Intuicja i wyobraznia chyba ciebie nie zawiedzie ! Podpowiedzią mogą być komentarze .... Pozdrawiam . !
prosty przepis- kaczkę natrzyj solą wewnątrz i na zewnątrz. Do środka wsyp sporo majeranku i 2-3 kwaśne jabłka . Podlej wodą i piecz w brytfance, podlewając od czasu do czasu. Kaczkę przyrządza moja mama w każde święta i jest to nasza ulubiona potrawa.
tak, to sprawdzony przepis.pozdrawiam
również polecam ten przepis, dodałabym jeszcze nieco słodkiej czerwonej papryki:)
Na kaczce nie ma duzo miesa , ale jest bardzo smaczna :) ja nie wyciagam kosci , bo wtedy to nic nie zostanie do polizania :) a tak mozna spokojnie nadziac i do srodka wejdzie duzo nadzienia. pieke ja jak kurczaka z nadzieniem miesnym lub jablkami ,pakuje do rekawa i do piekarnika . Tutaj piekl sie moj kurczak i kaczka z takim samym nadzieniem ,polecam bo jest bardzo dobra .Kupuje barbie te chude kaczki w markecie ,szybko sie pieka.
http://wielkiezarcie.com/przepis33740.html
wlasnie zerkalam na ten przepis, pomysl z miesem mielonym nie jest zly wiem ze moj tata faszerowal watrobka tylko ze ja mieszkam w irlandii i o watrobce moge zapomniec - jedynie jagnieca ale bardzo niedobra, a mam jeszcze takie pytanie, jak zostawie kostki w srodku to jak ja pozniej mam kroic? dziekuje i pozdrawiam
Wrzuc w google "luzowanie kaczki", wyskoczy Ci pelen instruktaz ze zdjeciami, etap po etapie.
Jesli bedziesz jednak optowala za nadzieniem w niewyluzowanej, to polecam Ci tzw. nadzienie polskie.
Trzeba utrzec do bialosci 10 dkg masla z dwoma zoltkami, ubic na sztywno piane z dwoch pozostalych bialek,
namoczyc w mleku jedna buleczke, odcisnac i albo przepuscic przez maszynke, albo utrzec widelcem (ja ucieram widelcem),
10 dkg watrobek drobiowych rownie utrzec widelcem, drobno posiekac koperek i natke pietruszki, namoczyc lyzke rodzynek i
wszystko razem delikatnie wymieszac, posolic, nie zalowac pieprzu (swiezo zmielonego) i dodac lyzeczke cukru.
Gdyby farsz wydawal Ci sie zbyt rzadki to dosyp lyzke bulki tartej.
A potem juz tylko piec w piekarniku i czesto podlewac sosem ktory bedzie sie wytwarzal. Pol godziny przed koncem pieczenia
oblozyc kaczke cwiartkami jablek obficie posypanych majerankiem.
Tak faszerowana kaczka, czy kura nigdy nie wysycha, no i jest duzo jedzenia.
Nie musisz dawac koniecznie watrobki ,z miesem mielonym i duzo natki tez jest bardzo dobra .Jak upieczesz kaczke ,wyjmij ja z woreczka dobrze wystudzic ,i zimna kroic na pol ,a potem na dowolne czesci ostrym nozem .Na zdjeciu juz poporcjowany kurczak gotowy do podgrzania ,tak samo robie z kaczka ,bardzo dobrze sie kroi razem z gnatkami ,wystarczy bardzo ostry noz i zimna kaczka.Pozdrawiam
Ja polecam kaczke nadziac jablkami i jedna pomarancza (niepryskana!). Przyprawy majeranek sol, papryka, pieprz, curry i czomber. Natrzec sporo wewnatrz i z zewnatrz. Moj sposob pieczenia kaczki w calosci na ruszcie pod nim brytfanka . Kaczke nakluc porzadnie widelcem (szpikulcem) udka piersi brzuch. Zwiazac udka z kuprem otwor z nadzieniem zaszyc. Najpierw piec na brzuchu ze 40 minut w 180° potem przewrocic na grzbiet i dalej piec tez ze 40 minut lub wiecej .- zalezy od wielkosci kaczki. mozna smarowac skapujacym tluszczem z brytfanki pod kaczka. Po pierwszym przeweoceniu do brytfanki dac warzywa na sos pietruszke, cebuke, marchew, por, seler mozna jablka w czastkach i przyperawy listek, ziele angielskie, pieprz gozdzik, mozna i ciut cynamonu...niech sie usmaza w tym tluszczu. Na koniec mozna kaczke smarowac miodem z odrobina keczupu dla osiagniecia jeszcze bardziej chrupiacej skorki. Pod koniec pieczenia: Tluszcz z brytfanki odlac, wlac rosol i wygotowac sos, dosmaczyc wedlug gustu, mozna dac sok pomaranczowy badz piec tez troche jablek z jarzynami. Przetrzec lub nie jak kto woli.
Kaczka tak przyzadzona jest chrupiaca i moim zdaniem pyszna. Nie ma tez wiele tluszczu gdyz sie w nim i z nim nie piecze.
Czernina /jeśli kaczkę kupiłaś z krwią/ + kluski ziemniaczane=PYCHOTA!...
jesli masz pomysl na kaczki piersi to ja mam na udka :)
udka z kaczki -- oczysc i dopraw sola i pieprzem
na brytwaneczke i zalej zimna woda,dodaj obrana i pokrojona pomarancze.
lisc laurowy i rozmaryn swiezy -- galazka mala wystarczy.
przykryj folia aluminiowa i do piekarnika na 200stopni az bedzie miekkie.
w garczku na ogniu daj 2 lyzki cukru. jak sie karmel zacznie tworzyc daj 1 lyzke octu winnego a potem 500ml soku pomaranczowego.
uwaga -- sok pomaranczowy moze wykipiec :)
jak wyciagniesz udka to przelej przez sitko wywar i zredukuj przez 2/3 i dodaj do sosu ktory gotujesz.
zagescic mozesz maka tradycyjnie -- zasmazka lub bez:)
doprawic sola i pieprzem oraz jak lubisz bardziej slodkie to cukru mozesz oddac:)
smacznego :)
ps :
jak bede robil to wrzuce przepis z fotkami :)
ty wiesz o czym pisze:)
duck a l`orange :D:D:D:D:D
Osobiscie za kaczka nie przepadam bo tam malo miesiwa jest, ale od czasu do czasu w ramach wykwintnego dania, to i oszem.Kaczuszka pieczona z jabklami, to chyba najbardziej znana wersja, choc wlasnie znalazlam w najnowszym wydaniu "moje otowanie,, z kwietnia calkiem smakowity przepis na kaczke i chyba sie sama pokusze zeby ja zrobic
Kaczka na dziko:
przygotowanie 20 minut, marynowanie 2 dni, gotowanie 30 minut, pieczenie 1h, porcja 580 kcal porcja (napisali ze sklaldniki sa na 4 porcje)
- 2 kaczki (kazda 1-1,20kg)
marynata: pokrojone warzywa: marchew, piertuszka, 1/2 selera, 2 cebule, 2 liscie laurowe,po10 ziaren pieprzu i ziela ang, 2 szklanki wody, szklanka czerwonego wytrawnego wina, sok z 2 cytryn, skorka z polowy cytryny, 4 ziarna jalowca, lyzeczka imbiru, przypawa do drobiu po mysliwsku, 3 jablka
Mieso umyc, osuszyc. Jarzyny, cebule, liscie zalac wrzatkiem i gotowac ok 30 minut.Dodac pozostale skladniki matrynaty. Krótko zagotowac,, ostudzic. zalac marynata kaczke. Marynować chlodnym miejscu 2 dni przewracajac.
Na godzine przed pieczenime wyjąc z marynaty, posolic. DO srodka wsadzic cwiarki jablek. Piec w temp 180 przez 1h. -1,20h
polewac wlasnym sosem w trakcie pieczenia, podawac z kluskami kladzionymi lub ziemnakami.
zrodlo, moje gotowanie, kwiecien 2009
tak sobie mysle w sumie moze by ta marynata polewac? ale.. nie wnikam nie robilam jeszcze, ale brzmi apetycznie
pozdrawiam
O to jest super
Ja z kaczki zawsze usuwam wszystkie kości.Potem robię farsz z różnych mięs (karczek, pierś z kurczaka lub z indyka, mogą być też nóżki z kurczaka). Mięsa gorszego gatunku mielę jak na kotlety mielone, natomiast to ładniejsze mięso kroję w kostkę lub mielę na sitku o dużych oczkach.Nie daję wątroby. Farsz trzeba dobrze doprawić i nadziać nim kaczkę (mięso z nóżek i skrzydełek wpycham do środka kaczki). Na samym końcu wkładam w tę kaczkę zamrożoną polędwiczkę wieprzową (wcześniej trzeba ją też dobrze przyprawić). Zaszywam i piekę w rękawie . Po upieczeniu , żeby kaczka przybrała ładny kształt kładę na niej coś ciężkiego (u mnie to szybkowar) i tak sobie kaczuszka stygnie.Tak przygotowaną kaczkę można podawać na ciepło i na zimno. Można ją kroić krajalnicą na dowolną grubość.Po przekrojeniu też ładnie wygląda.