Forum

Kuchenne porady

naleśniki z mąki pełnoziarnistej

  • Autor: malka200 Data: 2009-03-27 10:29:44

    z jakiej mąki najlepiej zrobić nalesniki pełnoziarniste, żeby nie były twarde gnioty????

  • Autor: Wkn Data: 2009-03-27 10:44:46

    Najlepiej nie robić wyłącznie z mąki pełnoziarnistej, tylko pomieszać ją z pszenną.

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-27 10:45:27

    pszennej. Tyle, że nie w 100 % a w 50 %- to są optymalne proporcje dla mąki razowej. Zwiększenie ilosci mąki razowej w całym wyrobie moze prowadzić do twardości, kruszenia się, sypania. Nie wiem czy tak jest zawsze - ale po jednorazowym eksperymencie z chlebem trzymam się tej zasady.

  • Autor: malka200 Data: 2009-03-27 11:15:30

    a konsystencja jak normalne ciasto nalesnikowe czy rzadsza? Wychodza mi jakieś niesmacznie mulące. A jadłam w knajpie i super mięciutkie:(

  • Autor: ekkore Data: 2009-03-27 11:32:29

    Ja robie normalną - to znaczy taką jaka mi wyjdzie. Jak jest za gęste (wszystko zalezy od chłonności mąki) dolewam mleka lub wody. W każdym razie ciasto musi sie swobodnie lać po patelni, ale nie moze być za rzadkie. Nie moze też być za gęste - gdy sie zaczyna ścianać a nie pokryło jeszcze całej patelni - bo wtedy naleśniki wychodzą grube i lubią pękać.

  • Autor: malka200 Data: 2009-03-27 11:49:07

    dziękuję. do tej pory robiłam tylko z razowej mąki i nie byly dobre. Pomieszam i zrobię rzadsze ciasto.

  • Autor: arabis Data: 2009-03-27 12:59:09

    Użytkownik malka200 napisał w wiadomości:
    > dziękuję. do tej pory robiłam tylko z razowej mąki i nie byly dobre. Pomieszam
    > i zrobię rzadsze ciasto.

    Ja robie zawsze tylko z pełnoziarnistej pszennej i wychodzą mięciutkie i pyszne, moze podam Ci proporcje to wypróbujesz
    1 szkl. maki pełnoziarnistej
    jajko
    pół szkl mleka
    pół szkl wody (+ pół na dolanie jesli ciasto jest zbyt geste co się zdarza)
    szczypta soli
    łyzka oliwy

  • Autor: malka200 Data: 2009-03-27 16:23:43

    dzięki, wypróbuję .

  • Autor: agik Data: 2009-03-28 12:46:07

    Widze, zę się zabierasz za torcik :)
    Ja juz robiłam :)
    Zrobiłam według przepisu podanego w tamtym temacie o torciku nalesnikowym- bez jajka, wyszły mi białe, mięciuteńkie i bardzo dobre.
    A za pierwszym razem robiłam z pszennej mąki wymieszanej z pszennymi otrębami.
    Za drugim razem wymieszałam mąkę zwykłą pszenną z mąką pszenna razową ( bo juz nabyłam drogą kupna ) - i też robiłam bez jajką.
     
    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu