Forum

Kuchenne porady

Tłuszcz kokosowy

  • Autor: beata73 Data: 2009-03-28 07:00:42

    Znalazłam przpis na fajne ciasto ale wsród składników poday jest składnik 250 g tłuszczu kokosowego i nie mam pojęcia co to takiego. Mam wrażenie że jest to coś w formie kostki margaryny ponieważ  tłuszcz ten należy roztopic. Za pomoc z góry dziękuję.

  • Autor: onlyred Data: 2009-03-28 07:17:26

    Tłuszcz kokosowy 250g

    Tłuszcz kokosowy jest wykorzystywany do smażenia, wyrobu cias i czekolady oraz do produkcji margaryny i oleju.
    Jest praktycznie bezzapachowy, dlatego też jego użycie pozwala na zachowanie pełni smaku i aromatu potraw.

  • Autor: beata73 Data: 2009-03-28 07:36:33

    Dzięki za szybką odpowiedź. Widzę że nietylko ja jestem rannym ptaszkiem zaglądającym na WŻ. Tylko gdzie teraz kupić taki specyfik, mieszkam w niewielkim mieście i mogę mieć problemy ale spróbuję. Pozdrawiam

  • Autor: onlyred Data: 2009-03-28 07:49:53

    Udało się uaktywnic

  • Autor: lubczyk69 Data: 2009-03-28 13:06:08

    Jest to tłuszcz, niestety "mało zdrowy".
    Powoduje zbliżone do tłuszczu wieprzowego odkładanie się cholesterolu we krwi :-(

  • Autor: miauka Data: 2009-03-28 18:56:39

    ooo a ja myslalam, ze wrecz odwrotnie. Gdzies czytalam, ze jest bardzo polecany rowniez ze wzg na wlasciwosci lecznicze. Czyli bzdury czytalam... :(


    Bardzo lubie rybe smazona na tluszczu kokosowym.

  • Autor: ursula Data: 2009-03-28 20:10:13

    jesli kupisz organiczny i extra virgin to jest ponoc bardzo zdrowy, tez go uzywam, zawsze kupuje w sklepach ze zdrowa zywnoscia, mozesz znalezc duzo na ten temat na internecie,
    pozdrawiam

  • Autor: kordaszka Data: 2009-03-28 20:08:57

    W Niemczech można takie coś kupić pod nazwą PALMIN, ja używam tego np. do przygotowywania polewy czekoladowej

Przejdź do pełnej wersji serwisu