Forum

Kuchenne porady

rzeżucha

• Autor: cyfra1994 Data: 2009-03-28 15:53:16

Kochani,czy moglibyście odpowiedzieć mi na pytanie,kiedy najlepiej posiać rzeżuchę,żeby była dobra na święta,do jedzenia i dekoracji.Mam nadzieje że nie jest jeszcze za późno.Z góry dziękuje.

• Autor: Teresa.Marcjan Data: 2009-03-28 17:16:24

Nie jest za późno!!.
    Ja zawsze  wsiewam 8 - 7 dni przed świętami.
    I to na 3 razy....  Pierwszy raz rzadko, za 1 - 2 dni "dosiewam" troszkę i znów za 1 - 2 dni  dosiewam po raz trzeci.
     Jest wtedy ładna, gęsta i nie widać białych łodyżek przerośniętej rzeżuchy.

• Autor: Jaonka Data: 2009-03-28 20:35:38

Ja sieję rzeżuchę na gazikach. Ta z ziemi wydaje mi się zanieczyszczona, a tą stawiam na stole i każdy urywa sobie tyle ile potrzebuje bez konieczności płukania w wodzie. Dzisiaj posiałam pierwszą partię - przedświąteczną, Za kilka dni będzie partia świąteczna. 

• Autor: terjon Data: 2009-03-28 22:21:42

Zawsze w Poniedziałek Wielkiego Tygodnia czyli w nastepny dzien po Niedzieli Palmowej na mokrej ligninie.W Niedzielę Wielkanocną osiąga 5-6 cm.

• Autor: agik Data: 2009-03-28 22:53:39

Masz jeszcze dużo czasu.
    Tydzień przed spokojnie wystarczy :)

Ale polecam juz teraz wysiać jedną partię- taką do zjedzenia już teraz. Ja ostatnio zakochałam się w kiełkach. Trochę na ten temat poczytałam, kupiłam w markecie już wyrośniete kiełki rzodkiweki- i to jest REWELA! mają taki "szczyplawy" smak, jak rzodkiewki z działki- takich nie kupisz w sklepie. Swietnie smakują z twarogiem, z sałatą, z pastą z jajek, super fajnie wzbogaca smak pasty makrelowej. Pomidor posypany kiełkami z rzodkiweki- poezja. Co więcej- kiełki rzodkiewki smakuja tez lubemu!
    Poleciał nawet dziś do sklepu kupić nasionka i teraz duma nad skonstrułowaniem urzadzenia w którym kiełki będą się dobrze czuły, hi i szybko rosły.
    Rzeżuchę wysiejemy tez juz teraz- właśnie jako dodatek do sałaty, pomidora itd.

Pozdrawiam.

• Autor: cyfra1994 Data: 2009-03-29 09:10:44

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i rady.Rzeżuche już kupiłam,czyli napewno będzie posiana.Agik pytanie o kiełki rzodkiewki ,ile muszą mieć cm,aby nadawały się do jedzenia,i jak je siejesz,do ziemi czy może na gaziki.

• Autor: agik Data: 2009-03-29 10:38:47

http://www.kielki.info/hodowla.html

Tutaj znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
    Te kiełki, które kupiłam miały ok 4-5 cm długości.

Przy okazji tez dowiedziałam się, zę nie nadają się ziarna kupione w sklepie ogrodniczym, przeznaczone do wysiania w gruncie.. Szkoda, bo właśnie takie kupiłam...

A w ogóle to mnie zdrażniło.... Po co w takim razie, mam kupować nasionka, biegać wokół nich, pielegnowac, skoro to jeden czort- czy kupię nasączone chemią i konserwantami w sklepie, czy kupie nasiona pełne trujących konserwantów, pestycydów i innych i wysieję??????

• Autor: agik Data: 2009-03-29 11:35:59

W sklepie kupować :)
    Ale specjalne nasiona na kiełki- są takie, nawet widziałam kiedyś, tylko, zę akturat u nas nie było...

• Autor: amela2006 Data: 2009-03-29 14:52:39

nie jest za pózno,proponuję cztery dni przed świętami posiać.

Przejdź do pełnej wersji serwisu