Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Tłuczek do kartofli

  • Autor: Laugasel Data: 2009-03-28 19:41:01

    Tłuczek do kartofli jest wspaniały do robienia kremów na bazie masła lub margaryny. Najpierw tłuszcz traktujemy tłuczkiem a potem sukcesywnie dodajemy pozostałe składniki. Krem wychodzi błyskawicznie puszysty i jednolity.

  • Autor: bahus Data: 2009-03-28 20:34:50

    Użytkownik Laugasel napisał w wiadomości:
    > Tłuczek do kartofli jest wspaniały do robienia kremów na bazie masła
    > lub margaryny. Najpierw tłuszcz traktujemy tłuczkiem a potem sukcesywnie
    > dodajemy pozostałe składniki. Krem wychodzi błyskawicznie puszysty i
    > jednolity.

    Gdybym mógł to przyznałbym Ci nagrodę za najbardziej odkrywcze dokonanie. Proste, a zarazem jakie nowatorskie....BRAWO !!!!
    Bahus


    PS.
    Miksery precz
    jak tłuczek jest !!!

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-28 20:57:13

    A co to jest za tluczek?

  • Autor: bahus Data: 2009-03-28 21:12:16

    Użytkownik tineczka napisał w wiadomości:
    > A co to jest za tluczek?

    Urządzenie do tłuczenia.
    Bahus

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-28 21:34:16

    Urzadzenie do tluczenia, hihi, ja pamietam drewniany , okragly, tutaj mamy metalowy, taki w zygzak, potem mamy inne tluczki i nie wiem jaki ma sie miec, do tego tluczenia na szybkie utluczanie kremow
    tineczka

  • Autor: anna702 Data: 2009-04-03 18:33:08

    we Wloszech tez sa bardzo inne sprzety kuchenne, tluczek polski do ziemniakow to u mnie w domu byl metalowy i male dziurki, ale czy o taki wam chodzi, tutaj takowego nie ma i zastepuja go roznorodne rozdrabniacze z pokretlem, efekt ten sam tyle ze wiecej mycia, wiec sobie sprowadzilam ten ojczysty

  • Autor: arabis Data: 2009-03-28 21:13:31

    Jak dla mnie tłuczek to takie metalowe ustrojstwo, powyginane w wężyk i na trzonku oczywiście. Ale sa i w innych kształtach :) wpisz w google i Ci wyskoczy hehe :)

  • Autor: tineczka Data: 2009-03-28 21:39:00

    Arabis, ja nic nie wpisze:) zaciekawila mnie nazwa "tluczek", ,,,,ech,,ja mam ,,,mikser i zdaje sprawe na 100% za kazdym razem,,,a rece spracowane i nic juz nie tlucza:))) hehehe:)

  • Autor: Balbina71 Data: 2009-03-28 23:04:11

    Hi hi a moj tluczek ma dziurki

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-03-28 22:26:10

    Ja mam 3 rodzaje tłuczkow , jeden do miesa ,drugi drewiany do ziemniakow i trzeci tez do ziemniakow z zakreconego specjalnego druta.
    W niektorych domach ziemniakow sie nie tlucze, tylko przeciska na polmisek praską do ziemniakow, wtedy ziemniaki ladnie wygladaja, oczywiscie posypuje sie duza iloscia koperku lub natki.
    Moja babcia lubila ziemniaki tluczone ,dolewala zawsze troszke mleka lub wrzucala skwarki przesmazane z cebulka ,potem razem tlukla ,to byl moj smak dziecinstwa .:)
    Od czasu do czasu ,robie tak ziemniaki ,ale............... juz tak nie smakuja ! bo nie ma mojej baci :(

  • Autor: as Data: 2009-03-28 22:37:46

    Ja zawsze tłukę ziemniaki do drugiego dania chyba, że są młode to wtedy tylko nie.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2009-03-28 22:41:20

    Mlode sa najlepsze cale ,posypane koprem  :)

  • Autor: as Data: 2009-03-28 22:47:23

    Tak właśnie robię. W całości omaszczone masełkiem. Koperek nie zawsze bo nie wiem czy dzieci by mi zjadły. W tym roku już 1 raz jadłam.

  • Autor: Laugasel Data: 2009-03-29 10:50:14

    Precyzuję. METALOWY RĘCZNY TŁUCZEK. NIE MYLIĆ Z PRASKĄ.

  • Autor: anna702 Data: 2009-04-03 18:35:49

    ale czy w dziurki??? :)

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-03-29 12:35:53

    Ja dzisiaj będę jadła. Pozdrawiam!

  • Autor: jema4 Data: 2009-03-29 18:25:16

    No ale chyba nie tłuczek? :D

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-03-29 16:17:30

    Ja rozbijam tłuczkiem, mrożone truskawki na miazgę,potem taką miazgę dodaję po łyżce do utartego kremu maślanego, i mam krem truskawkowy.Krem ucieram jednak mikserem,widełkami do ubijania piany,tak mi wygodniej.:)

  • Autor: CZOS Data: 2009-03-29 21:33:21

    Żeby takim tłuczkiem skutecznie ucierać to potrzebna jest jeszcze makutra, Żaden mikser, czy malakser, ani inny robot nie da tekiego smaku i konsystencji jak ręczna robota w makutrze. Ja używam drewnianego tłuczka. Jeden mam okrągły, a drugi ścięty na końcu.

    Przy wszystkim najlepsza jest ręczna robota. Prawda?

  • Autor: kokliko Data: 2009-03-30 04:41:56

    Oj prawda, prawda.A w moim domu i tluczek i makutra poszly w wielkie nieznane! Juz tylko sama,moge sobie "potluczkowac" i cos tam 'pomakutrzyc". Zazdroszcze Wam (slow) tych codziennych,niestety nie da rady miec landrynke i zjesc landrynke.

  • Autor: Laugasel Data: 2009-03-30 09:10:15

    Ja próbowałam ręcznie przetrzeć zupkę dla synka , i kupiłam malakser. Z tym tłuczkiem to było tak,że mój mikser się spalił w polowie robienia ciast na święta i pomysłałam o tłuczku. Czyli: najlepiej mieć możliwość wyboru!!

  • Autor: anna702 Data: 2009-04-03 18:39:56

    ja sprobuje tego tluczka, bo "krecenie" masla mikserem nie podoba mi sie zbytnio, fakt, ze masy takie robie zadko..ale pomysl dobry

  • Autor: anna702 Data: 2009-04-03 18:37:32

    ja sobie nie wyobrazam nic ubijac bez miksera :)
    czy makutra to inaczej mozdziez?

  • Autor: Rzymianka Data: 2009-04-04 21:51:49

    Makutra to gliniana misa, która wewnątrz nie jest gładka, ma maciupeńkie rowki, które ułatwiają ucieranie. Kiedyś służyła do ucierania maku - stąd jej nazwa. Pozdrawiam! 

  • Autor: anna702 Data: 2009-04-05 02:08:17

    dzieki wielkie chyba nigdy nie widzialam tego cuda ;)

  • Autor: skopolendra Data: 2009-03-31 08:43:01

    Swietny pomysl.Zywsze mam problem z poczatkowym roztarciem masla na krem.Przy okazji swiat napewno sie sprawdzi ta innowacja.Dziekuje i pozdrawiam

  • Autor: Laugasel Data: 2009-03-31 13:32:36

    Jak przypomnę sobie inne innowację to napewno się nimi podzielę. 

    Ja niekupuję bułki tartej tylko  wykorzystuję nieświeże kajzerki lub chleb tostowy , które dosuszam na kaloryferze  mielę w maszynce do mięsa.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-31 13:56:41

    Ja tez tyle ze scieram na tarce lub w blenderze. Taka bolka tarta jest duuuzo lepsza moim zdaniem, a z tym tluczkiem tez wyprobuje masz taki z dziurkami prawda? Pytam bo ja taki mam i jestem ciekawa czy taki sie nadaje.

  • Autor: Laugasel Data: 2009-03-31 15:40:34

    Ja mam powyginany  i gruby drut na drewnianym trzonku. Ale to chyba mała różnica?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-03-31 15:45:18

    No wlasnie nie wiem czy ksztalt ma tu znaczenie...Moze ktos wie?

  • Autor: anna702 Data: 2009-04-03 18:42:09

    ja nie mam maszynki do mielenia miesa czy sera i uzywam wlasnie tluczka w dziurki...nie wychodzi taki "przemielony" ale nie chce mi sie kupèowac nastepnej maszyny

  • Autor: CZOS Data: 2009-03-31 21:32:03

    Ja mam dwa rodzaje ugniataczy do ziemniaków( to to samo co kartofle). Jeden jest taki jak opisujecie z grubego drutu, a drugi to owalna płaska blacha z dziurkami przez które się przeciskają ziemniaki. Wolę to z drutu. W tej blasze dziurki są większe niż w prasce do ziemniaków..

  • Autor: as Data: 2009-04-04 22:39:36

    Też mam oba. Ziemniaki tłukę tym z powyginanego drutu a ten z blachy z dziurkami gnitłam dzieciom jarzyny w zupie jak były mniejsze a już za duże na miksowanie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu