moja kochana zona ma zapytanie do was zarlokow:) chce wyczyscic kafelki a co najlepsze fugi -- czy istnieja jakie domowe srodki na wyczyszczenie tego??? a do tego prysznic i zacieki na szybie ktore sa bardzo trudne do zmycia:) bardzo prosze o rade i dziekuje w imieniu mojej ukochanej :) pozdr...
nie wiem - wydaje mi się, że nie (mam płytki jasne, zdarzało mi się nie raz je myć płynem do okien). Jeżeli domestos tego nie robi, to ocet na pewno tez nie. Poza tym mówiłam o tym w stosunku do szyb.
Fugi w/g mojego mężą płytkarza najlepiej wyczyścić sodką lub proszkiem do pieczenia + odrobinka wody (ma wyjść papka) do tego stara szczoteczka do zębów i jazda :) Ważne jest czy fuga jest brudna czy tłusta, bo jak tłusta to można płynem do naczyń, ale koniecznie białym lub przezroczystym (żeby fuga się nie zabarwiła od płynu.). Super jest płyn o nazwie MEGLIO, nie wiem czy u was odstępny :) Ewentualnie specyfiki kupione w sklepie z płytkami (drogie i nie zawsze skuteczne.) Życzę powodzenia w czyszczeniu i miłej pracy. Pozdrawiam - Agapis
Potwierdzam , że na fugi najlepsza jest soda oczyszczona i szczoteczka do zębów.Zawsze się sprawdza.A jeżeli chodzi o zacieki to można sprobować kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie.Spryskać, zostawić na jakiś czas i wyczyścić gąbką.
Agapis, dzieki Ci wielkie, dzieki Twojemu mezowi! Dzisiaj mialam gosci i straszliwie oczekiwalam ich wyjscia z powodu sodu i szczoteczki do zebow wprzody przyszykowanej. Wyszla nowa lazienka, fugi bielusienkie, bo w miedzyczasie wyschlo to fantastycznie.
Na moje fugi niestety proszek do pieczenia nie zadzialal:(musialam zrobic powtorke domestosem i szczoteczka.U mnie w domu jest bardzo duz wilgoc, szczegolnie w lazience,wiec moje fugi to utrapienie:(
Ja czyszczę płynem o nazwie DETTOL do kupienia w kazdym sklepie w angli, Jest to płyn antybakteryjny i wystarczy spryskać fugi, płytki i baterie, otworzyć okno, bo zapach domestosu i po kilku chwilkach spłukać. Nie zostanie żaden ślad po zaciekach. Sprawdza się to szczególnie nad wanną lub w brodziku z uwagi na społukiwanie. Pozdrawiam moderatora wraz z ukochaną.
moja kochana zona ma zapytanie do was zarlokow:)
chce wyczyscic kafelki a co najlepsze fugi -- czy istnieja jakie domowe srodki na wyczyszczenie tego???
a do tego prysznic i zacieki na szybie ktore sa bardzo trudne do zmycia:)
bardzo prosze o rade i dziekuje w imieniu mojej ukochanej :)
pozdr...
zacieki na szybie to kamień. A to najprościej czyscić octem albo denaturatem. Lub płynem do mycia okien
Czy nie zniszczy to koloru płytek jeżeli są ciemnego koloru?
nie wiem - wydaje mi się, że nie (mam płytki jasne, zdarzało mi się nie raz je myć płynem do okien). Jeżeli domestos tego nie robi, to ocet na pewno tez nie. Poza tym mówiłam o tym w stosunku do szyb.
Fugi w/g mojego mężą płytkarza najlepiej wyczyścić sodką lub proszkiem do pieczenia + odrobinka wody (ma wyjść papka) do tego stara szczoteczka do zębów i jazda :)
Ważne jest czy fuga jest brudna czy tłusta, bo jak tłusta to można płynem do naczyń, ale koniecznie białym lub przezroczystym (żeby fuga się nie zabarwiła od płynu.). Super jest płyn o nazwie MEGLIO, nie wiem czy u was odstępny :) Ewentualnie specyfiki kupione w sklepie z płytkami (drogie i nie zawsze skuteczne.)
Życzę powodzenia w czyszczeniu i miłej pracy. Pozdrawiam - Agapis
Potwierdzam , że na fugi najlepsza jest soda oczyszczona i szczoteczka do zębów.Zawsze się sprawdza.A jeżeli chodzi o zacieki to można sprobować kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie.Spryskać, zostawić na jakiś czas i wyczyścić gąbką.
na te zacieki to ja proponuję grejfruta przekroić na pół , na każdą połówke nasypać dużo soli i heja szorować !!
Agapis, dzieki Ci wielkie, dzieki Twojemu mezowi! Dzisiaj mialam gosci i straszliwie oczekiwalam ich wyjscia z powodu sodu i szczoteczki do zebow wprzody przyszykowanej. Wyszla nowa lazienka, fugi bielusienkie, bo w miedzyczasie wyschlo to fantastycznie.
Na moje fugi niestety proszek do pieczenia nie zadzialal:(musialam zrobic powtorke domestosem i szczoteczka.U mnie w domu jest bardzo duz wilgoc, szczegolnie w lazience,wiec moje fugi to utrapienie:(
do fug rozcienczony amoniak, a do szyb odkamieniacz