Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Pomoc w pracach kontrolnych:))) ....jeśli można:)

• Autor: tajger Data: 2009-03-30 07:13:20

No i zaczęlo się:)) Myslalam ze dam radę sama ale niestety utknęlam dziś na Biologii:)). Co nie oznacza ze z innych przedmiotów nie poproszę Was o pomoc:)

Narazie mam jedno pytanie z biologii.

-"Regularne skurcze mięśni szkieletowych ulatwiają przeplyw krwi w żylach." Oceń prawdziwość powyższego stwierdzenia i uzasadnij odpowiedź.

Z góry dziękuję za pomoc:)

...A czy ktoś za Was jest mocny z fizyki?:)))

• Autor: onlyred Data: 2009-03-30 10:35:29

Przepływ krwi przez żyły zależy od różnicy ciśnień, wynikającej z siły tłocząco – ssącej serca oraz od tzw., pompy mięśniowej, a także od prawidłowej pracy zastawek żylnych. Pompa mięśniowa, to nic innego, jak skurcze mięśni szkieletowych podczas ruchu, które uciskają wiotkie ściany żył. W ten sposób krew, zalegająca w żyłach, zostaje wyciśnięta w kierunku serca, co wydatnie wspomaga prawidłowy przepływ krwi.

Jednym słowem te skurcze pomagają sercu utrzymywaniu krążenia krwi.

• Autor: Dorotaxx Data: 2009-03-30 11:49:28

zródło : http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=156&Itemid=59
    Nauczy sie podawac skąd czerpiesz informacje .Mnie sie juz kiedys za to dostało

• Autor: onlyred Data: 2009-03-30 12:33:10

hahahaha; rzeczywiscie to samo, a ja to z zeszytu kuzyna spisałam

• Autor: tajger Data: 2009-03-30 17:46:38

Dziękuję ogromnie:). Brakowalo mi tego jednego do pracy kontrolnej:) ,ale mam jeszcze 60 pytań an egzamin:))) tak że będe wolać jeszcze...mogę? :)))

• Autor: HCICK Data: 2009-03-30 12:29:50

a co z tej fizyki potrzebujesz?

• Autor: tajger Data: 2009-03-30 17:56:59

Z fizyki mam do sparawdzenia calą pracę. tak ze musialabym wyslac scan.  Jeśli by się ktoś nudzil... bo nie chcę zabierac dużo Waszego czasu.
    Pozdrawiam:)... no i też mam 60 pytań:),ale jeszcze się za nie nie wzięlam.:)

• Autor: bea39 Data: 2009-03-30 20:44:16

Nie pytaj tylko dawaj cała liste :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu