No i zaczęlo się:)) Myslalam ze dam radę sama ale niestety utknęlam dziś na Biologii:)). Co nie oznacza ze z innych przedmiotów nie poproszę Was o pomoc:)
Narazie mam jedno pytanie z biologii.
-"Regularne skurcze mięśni szkieletowych ulatwiają przeplyw krwi w żylach." Oceń prawdziwość powyższego stwierdzenia i uzasadnij odpowiedź.
Przepływ krwi przez żyły zależy od różnicy ciśnień, wynikającej z siły tłocząco – ssącej serca oraz od tzw., pompy mięśniowej, a także od prawidłowej pracy zastawek żylnych. Pompa mięśniowa, to nic innego, jak skurcze mięśni szkieletowych podczas ruchu, które uciskają wiotkie ściany żył. W ten sposób krew, zalegająca w żyłach, zostaje wyciśnięta w kierunku serca, co wydatnie wspomaga prawidłowy przepływ krwi.
Jednym słowem te skurcze pomagają sercu utrzymywaniu krążenia krwi.
Z fizyki mam do sparawdzenia calą pracę. tak ze musialabym wyslac scan. Jeśli by się ktoś nudzil... bo nie chcę zabierac dużo Waszego czasu. Pozdrawiam:)... no i też mam 60 pytań:),ale jeszcze się za nie nie wzięlam.:)
No i zaczęlo się:)) Myslalam ze dam radę sama ale niestety utknęlam dziś na Biologii:)). Co nie oznacza ze z innych przedmiotów nie poproszę Was o pomoc:)
Narazie mam jedno pytanie z biologii.
-"Regularne skurcze mięśni szkieletowych ulatwiają przeplyw krwi w żylach." Oceń prawdziwość powyższego stwierdzenia i uzasadnij odpowiedź.
Z góry dziękuję za pomoc:)
...A czy ktoś za Was jest mocny z fizyki?:)))
Przepływ krwi przez żyły zależy od różnicy ciśnień, wynikającej z siły tłocząco – ssącej serca oraz od tzw., pompy mięśniowej, a także od prawidłowej pracy zastawek żylnych. Pompa mięśniowa, to nic innego, jak skurcze mięśni szkieletowych podczas ruchu, które uciskają wiotkie ściany żył. W ten sposób krew, zalegająca w żyłach, zostaje wyciśnięta w kierunku serca, co wydatnie wspomaga prawidłowy przepływ krwi.
Jednym słowem te skurcze pomagają sercu utrzymywaniu krążenia krwi.
zródło : http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=156&Itemid=59
Nauczy sie podawac skąd czerpiesz informacje .Mnie sie juz kiedys za to dostało
hahahaha; rzeczywiscie to samo, a ja to z zeszytu kuzyna spisałam
Dziękuję ogromnie:). Brakowalo mi tego jednego do pracy kontrolnej:) ,ale mam jeszcze 60 pytań an egzamin:))) tak że będe wolać jeszcze...mogę? :)))
a co z tej fizyki potrzebujesz?
Z fizyki mam do sparawdzenia calą pracę. tak ze musialabym wyslac scan. Jeśli by się ktoś nudzil... bo nie chcę zabierac dużo Waszego czasu.
Pozdrawiam:)... no i też mam 60 pytań:),ale jeszcze się za nie nie wzięlam.:)
Nie pytaj tylko dawaj cała liste :)