To ja też idę kupić. I tak szczypiorek jem na okrągło do wszystkiego:) Tylko jakoś zapomniałam, że mogę sobie sama zrobić. Ile czasu on potrzebuje na wyrośnięcie?
Ten wiekszy ma 4 dzień :) stoi na ciepłym parapecie,mniejszy wsadziłam wczoraj,za 2 dni znów wsadzę następną porcje:)bo u nas idzie bardzo dużo szczypiorku,najlepiej mi smakuje na chlebie razowym, posmarowanym masłem.
Różyczko u mnie przez całą zimę rośnie na parapecie szczypiorek. Zasadziłam w doniczce z ziemią. :) Ja bardzo go lubię na zwykłych codzienych kanapkach. Pozdrawiam!
Ja też mam dwie dyżurne doniczki ze szczypiorkiem na kuchennym parapecie:-) W sobotę zasadziłam kolejną turę,która ma być piękna i dorodna na Wielkanoc:-) Pozdrawiam:-)
A ja dzisiaj zerwałam u babci mojej taki piekny szczypiorek i ........ czosnek :) Babcia zasadzila w wielkiejdoniczce cebulki i czosnek na probe i worosl piekny zielony pyczniutki, uwielbiam czosnek a w postaci zielonej jem pierwszy raz :)
Dziękuję Niebieska- Różyczko:)za świetną radę już wsadziłam do wody kilka cebul i z nicierpliwością bedę oczekiwać plonów.Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i wiosennie:)
nawet nie wiedziałam, że tak można sobie wychodować szczypiorek :) Już wsadziłam cebulki do wody i czekam!! Przepraszam, że w tym wątku, ale macie jeszcze jakieś ciekawe sposoby na domową zieleninkę??
Drakas ,moze Twoja cebula zabezpieczona byla przez producenta przed kielkowaniem ,tz.rolnicy zabezpieczaja swoj towar przed wyrastaniem szczypioru specjalnym preparatem,w naszym warzywniaku cebula stoi w skrzynkach , jest zabezpieczona przed wyrastaniem,ale mozna znalesc tez kielkujace, wtedy widać malutkie kielki szczypioru i taka wlasnie o tej prze roku najlepiej kupic. Ja nie kupuje cebuli, mamy swoja z dzialki w piwnicy i czesto zaczyna nam wyrastac ,wtedy do wody i mamy szczypior .
My całą zimę jemy taka cebulke,tylko ja trzymam w ziemi,bo jak była w wodzie to było pełno malutkich muszek no i zapach tej wody był taki brzydki,a zmieniac wode jakoś zawsze zapominałam.
dobry pomysl! to i ja zasadze swoj szczypiorek :) niebieska rozyczko, mam pytanie nie na temat...weszlam w Twoje przepisy i jest tam takie pyszne ciacho, ze slinka leci z reszta jak wiekszosc, ale to mnie inspiruje najbardziej, a nie znalazlam w przepisach...jest przekladane ciemnie ciasto, wyglada jak piernikowe z masa, na telerzyku jest obsypane obfito wloskimi orzechami...co to za cudo, i czy jest udostepnione w przepisach? dziekuje i pozdrawiam
Co prawda do wielkanocy daleko ;) ale mam pytanie o szczypiorek. Czy można w ten sposób hodować czerwoną cebulkę? Leży w lodówce i ma już całkiem duże łodyżki szczypiorku :)
Ja już swoją cebulę wsadziłam do wody:) zachęcam do wsadzenia,do Świąt wyrośnie nam piękny, nie pryskany szczypiorek do sałatek i jajek
Dzięki za przypomnienie,już idę po cebulę.Uwielbiam szczypiorek!
Mozna kupić cebulę taką która już kiełkuje,taka jest najlepsza :)
To ja też idę kupić. I tak szczypiorek jem na okrągło do wszystkiego:) Tylko jakoś zapomniałam, że mogę sobie sama zrobić. Ile czasu on potrzebuje na wyrośnięcie?
Ten wiekszy ma 4 dzień :) stoi na ciepłym parapecie,mniejszy wsadziłam wczoraj,za 2 dni znów wsadzę następną porcje:)bo u nas idzie bardzo dużo szczypiorku,najlepiej mi smakuje na chlebie razowym, posmarowanym masłem.
Jak widze to musze cebule wlozyc do miski z woda, i to wystarczy?
Niebieska rözyczko prosze o odpowiedz, pozdrawiam
Tak to wystarczy,od czasu do czasu,trzeba dolewać tylko zimną wodę:)
Różyczko u mnie przez całą zimę rośnie na parapecie szczypiorek. Zasadziłam w doniczce z ziemią. :) Ja bardzo go lubię na zwykłych codzienych kanapkach.
Pozdrawiam!
Ja też mam dwie dyżurne doniczki ze szczypiorkiem na kuchennym parapecie:-)
W sobotę zasadziłam kolejną turę,która ma być piękna i dorodna na Wielkanoc:-)
Pozdrawiam:-)
Zauważyłam że w wodzie rośnie szybciej niż w ziemi,ciekawa jestem dlaczego? :)
Mój już też taki duży, Koperek też posiałam w małej doniczce, :)
A ja dzisiaj zerwałam u babci mojej taki piekny szczypiorek i ........ czosnek :) Babcia zasadzila w wielkiejdoniczce cebulki i czosnek na probe i worosl piekny zielony pyczniutki, uwielbiam czosnek a w postaci zielonej jem pierwszy raz :)
Dziękuję Niebieska- Różyczko:)za świetną radę już wsadziłam do wody kilka cebul i z nicierpliwością bedę oczekiwać plonów.Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i wiosennie:)
nawet nie wiedziałam, że tak można sobie wychodować szczypiorek :) Już wsadziłam cebulki do wody i czekam!! Przepraszam, że w tym wątku, ale macie jeszcze jakieś ciekawe sposoby na domową zieleninkę??
Rowniez lubie,ale to nie szczypiorek tylko cebulka zielona i nawet lepiej ,bo ja wole od szczypiorka.Dziekuje za przypomnienie.
Ja sadze jeszcze pietruszke i mam wspaniłą dekoracyjna i smaczna nać.
A ja wsadziłam przedwczoraj i nic sie nie dzieje:( Cebulki zanurzone są do połowy i stoją na parapecie.
DLACZEGO???
Ciągle nic!!!!! Dlaczego????????
Ciągle nic!!!!! Dlaczego????????
Drakas ,moze Twoja cebula zabezpieczona byla przez producenta przed kielkowaniem ,tz.rolnicy zabezpieczaja swoj towar przed wyrastaniem szczypioru specjalnym preparatem,w naszym warzywniaku cebula stoi w skrzynkach , jest zabezpieczona przed wyrastaniem,ale mozna znalesc tez kielkujace, wtedy widać malutkie kielki szczypioru i taka wlasnie o tej prze roku najlepiej kupic.
Ja nie kupuje cebuli, mamy swoja z dzialki w piwnicy i czesto zaczyna nam wyrastac ,wtedy do wody i mamy szczypior .
My całą zimę jemy taka cebulke,tylko ja trzymam w ziemi,bo jak była w wodzie to było pełno malutkich muszek no i zapach tej wody był taki brzydki,a zmieniac wode jakoś zawsze zapominałam.
dobry pomysl! to i ja zasadze swoj szczypiorek :) niebieska rozyczko, mam pytanie nie na temat...weszlam w Twoje przepisy i jest tam takie pyszne ciacho, ze slinka leci z reszta jak wiekszosc, ale to mnie inspiruje najbardziej, a nie znalazlam w przepisach...jest przekladane ciemnie ciasto, wyglada jak piernikowe z masa, na telerzyku jest obsypane obfito wloskimi orzechami...co to za cudo, i czy jest udostepnione w przepisach? dziekuje i pozdrawiam
Halo, halo. Czemu mój szczypiorek nie rośnie?????? Podlewam cebulki cały czas a one od 3 dni jeszcze się nie otworzyły!
moze maja za zimno?
Drakas spokojnie :) Mi też na początku wolno rosły, tzn czekałam dobre kilka dni zanim wykiełkowały ale później to już rosły jak na drożdzach. :)
Ciasto jest w przepisach udostepnione ,nazywa sie ciasto rudzielec wg babci rozyczki .
dzieki juz lece na przepisy :)
o prosze jak pięknie :) a mi malutki już rośnie w ogródku, w ziemi, więc za tydzień bedzie do jaj wielkanocnych :)
Co prawda do wielkanocy daleko ;) ale mam pytanie o szczypiorek. Czy można w ten sposób hodować czerwoną cebulkę? Leży w lodówce i ma już całkiem duże łodyżki szczypiorku :)
Jeśli już się puściła, to można :D
A tak powazniej - oczywiście, że tak. Każda cebulka jest dobra.
Dzięki :) Cebulka siedzi sobie w wodzie od dobrych kilku dni, a szczypiorek rośnie :)