Forum

Gawędy o jedzeniu

wypieki

  • Autor: as Data: 2009-04-01 11:53:51

    Kiedy upiec biszkopt ciastka i ciasto drożdżowe by na święta było świeże, a nie zostawiać to na ostatni dzień? Kiedy przełożyć masą na bazie masła a kiedy dżemem?

  • Autor: Wkn Data: 2009-04-01 12:11:00

    Biszkopt w zależności od przeznaczenia, ale generalnie przyjmuje się zasadę pieczenia w przeddzień ściągania z niego skórki i przekrawania, jeśli chcesz z niego zrobić tort.
    Nieco inaczej postępuje się z biszkoptem na roladę, ten jest cienki i powinien po upieczeniu zostać przełożony na czystą ściereczkę i zwinięty, aby uzyskał pożądany kształ.
    Potem to już obowiązuje zasada - najlepsze na drugi dzień po przełożeniu masą czy kremem.

    Ciastka - jakie ciastka - określ je bliżej.

    Ciasta drożdzowe najsmaczniejsze są świeże - można co prawda odświeżyć je w piekarniku, ale efekt niestety nie jest tan sam, co świeży wypiek.
    Dość długo trzymają się naponczowane baby drożdżowe :)

  • Autor: as Data: 2009-04-01 22:03:28

    Może zmienie trochę pytanie. Kiedy będziecie piec placki na święta i jakiego typu?

  • Autor: Wkn Data: 2009-04-02 10:26:46

    Ja wciąż nie mogę  się zdecydować, co upiec na Święta. Muszę sprawdzić szczelność mojej formy do baby gotowanej - ostatnio trochę szwankowała, a nie powinna wziąwszy pod uwagę znikomą ilość ciast, jaką w niej ugotowałam od momentu zakupienia :/
    Baba gotowana jest bardzo wdzięcznym wielkanocnym ciastem, ponieważ wolno się starzeje i jest wciąż smaczna nawet 6 dnia.

    Co roku dużym powodzeniem cieszą cię mazurki z kajmkiem i dżemem lub kajmakiem i czekoladą - możliwe, że tego kwietnia również się złamię i powtórzę wypiek. Podobnie jak baba gotowana doskonale się trzymają przez cały tydzień.

    Sernika robić nie będę - na pewno popełni go mama, ale on również jest bardzo smaczny przez 4-5 dni, oczywiście pod warunkiem, że trzymany w chłodzie, bo skwaśnieje. Przyznam się, że sernika tuż po upieczeniu nawet nie lubię - wolę taki, który poleżakuje sobie w lodówce.

    Ciasteczka kruche czy bezy można spokojnie upiec nawet teraz i zawinąć w woreczek albo przełożyć do puszki. Potem nie będzie czasu. Choć ja niestety jestem zmanierowana i wolę świeże. Tylko skąd wziąć czas na pieczenie!

    Generalnie przyjmuję świąteczną zasadę, aby nie trzymać ciast dłużej niż 4-5 dni, a piec nie wcześniej niż 2 dni przez podaniem gościom. Wszystko jest też uzależnione od rodzaju ciasta. Bo przecież jeśli szarlotka, to koniecznie pieczona tego samego dnia :)

  • Autor: CZOS Data: 2009-04-02 20:24:16

    L I T O Ś C I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Autor: Wkn Data: 2009-04-03 14:06:59

    Ej, chyba nie jesteś na diecie? :D
    A wiesz, jakie smakowite ciasto ajerkoniakowe widziałam dziś w cukierni?

  • Autor: as Data: 2009-04-03 14:29:54

    Koło nas jest super cukiernia. Ciasta są tak dobre że szkoda piec ale niestety kupienie przed świętam jest nie mozliwe. Trzeba by chyba 2 godz stac w kolejce.

  • Autor: CZOS Data: 2009-04-02 07:34:54

    Wypieków i ślinotoku to ja dostaję, jak czytam o tych wszystkich słodkich pysznościach.

  • Autor: anneau Data: 2009-04-09 11:45:22

    ale ciasta z cukierni są okrutnie drogie!!! To już lepiej pogimnastykować się troszkę i samemu coś wyczarować. W święta nawet największy gniot -ale wykonany własnym trudem cieszy ...jesli nie podniebienie to przynajmniej oko ;)

  • Autor: anneau Data: 2009-04-09 11:46:08

    aha..i u nas jeszcze nic nie upieczone. Pieczenie jak zwykle na ostatnią chwilę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu