Kiedy upiec biszkopt ciastka i ciasto drożdżowe by na święta było świeże, a nie zostawiać to na ostatni dzień? Kiedy przełożyć masą na bazie masła a kiedy dżemem?
Biszkopt w zależności od przeznaczenia, ale generalnie przyjmuje się zasadę pieczenia w przeddzień ściągania z niego skórki i przekrawania, jeśli chcesz z niego zrobić tort. Nieco inaczej postępuje się z biszkoptem na roladę, ten jest cienki i powinien po upieczeniu zostać przełożony na czystą ściereczkę i zwinięty, aby uzyskał pożądany kształ. Potem to już obowiązuje zasada - najlepsze na drugi dzień po przełożeniu masą czy kremem.
Ciastka - jakie ciastka - określ je bliżej.
Ciasta drożdzowe najsmaczniejsze są świeże - można co prawda odświeżyć je w piekarniku, ale efekt niestety nie jest tan sam, co świeży wypiek. Dość długo trzymają się naponczowane baby drożdżowe :)
Ja wciąż nie mogę się zdecydować, co upiec na Święta. Muszę sprawdzić szczelność mojej formy do baby gotowanej - ostatnio trochę szwankowała, a nie powinna wziąwszy pod uwagę znikomą ilość ciast, jaką w niej ugotowałam od momentu zakupienia :/ Baba gotowana jest bardzo wdzięcznym wielkanocnym ciastem, ponieważ wolno się starzeje i jest wciąż smaczna nawet 6 dnia.
Co roku dużym powodzeniem cieszą cię mazurki z kajmkiem i dżemem lub kajmakiem i czekoladą - możliwe, że tego kwietnia również się złamię i powtórzę wypiek. Podobnie jak baba gotowana doskonale się trzymają przez cały tydzień.
Sernika robić nie będę - na pewno popełni go mama, ale on również jest bardzo smaczny przez 4-5 dni, oczywiście pod warunkiem, że trzymany w chłodzie, bo skwaśnieje. Przyznam się, że sernika tuż po upieczeniu nawet nie lubię - wolę taki, który poleżakuje sobie w lodówce.
Ciasteczka kruche czy bezy można spokojnie upiec nawet teraz i zawinąć w woreczek albo przełożyć do puszki. Potem nie będzie czasu. Choć ja niestety jestem zmanierowana i wolę świeże. Tylko skąd wziąć czas na pieczenie!
Generalnie przyjmuję świąteczną zasadę, aby nie trzymać ciast dłużej niż 4-5 dni, a piec nie wcześniej niż 2 dni przez podaniem gościom. Wszystko jest też uzależnione od rodzaju ciasta. Bo przecież jeśli szarlotka, to koniecznie pieczona tego samego dnia :)
Koło nas jest super cukiernia. Ciasta są tak dobre że szkoda piec ale niestety kupienie przed świętam jest nie mozliwe. Trzeba by chyba 2 godz stac w kolejce.
ale ciasta z cukierni są okrutnie drogie!!! To już lepiej pogimnastykować się troszkę i samemu coś wyczarować. W święta nawet największy gniot -ale wykonany własnym trudem cieszy ...jesli nie podniebienie to przynajmniej oko ;)
Kiedy upiec biszkopt ciastka i ciasto drożdżowe by na święta było świeże, a nie zostawiać to na ostatni dzień? Kiedy przełożyć masą na bazie masła a kiedy dżemem?
Biszkopt w zależności od przeznaczenia, ale generalnie przyjmuje się zasadę pieczenia w przeddzień ściągania z niego skórki i przekrawania, jeśli chcesz z niego zrobić tort.
Nieco inaczej postępuje się z biszkoptem na roladę, ten jest cienki i powinien po upieczeniu zostać przełożony na czystą ściereczkę i zwinięty, aby uzyskał pożądany kształ.
Potem to już obowiązuje zasada - najlepsze na drugi dzień po przełożeniu masą czy kremem.
Ciastka - jakie ciastka - określ je bliżej.
Ciasta drożdzowe najsmaczniejsze są świeże - można co prawda odświeżyć je w piekarniku, ale efekt niestety nie jest tan sam, co świeży wypiek.
Dość długo trzymają się naponczowane baby drożdżowe :)
Może zmienie trochę pytanie. Kiedy będziecie piec placki na święta i jakiego typu?
Ja wciąż nie mogę się zdecydować, co upiec na Święta. Muszę sprawdzić szczelność mojej formy do baby gotowanej - ostatnio trochę szwankowała, a nie powinna wziąwszy pod uwagę znikomą ilość ciast, jaką w niej ugotowałam od momentu zakupienia :/
Baba gotowana jest bardzo wdzięcznym wielkanocnym ciastem, ponieważ wolno się starzeje i jest wciąż smaczna nawet 6 dnia.
Co roku dużym powodzeniem cieszą cię mazurki z kajmkiem i dżemem lub kajmakiem i czekoladą - możliwe, że tego kwietnia również się złamię i powtórzę wypiek. Podobnie jak baba gotowana doskonale się trzymają przez cały tydzień.
Sernika robić nie będę - na pewno popełni go mama, ale on również jest bardzo smaczny przez 4-5 dni, oczywiście pod warunkiem, że trzymany w chłodzie, bo skwaśnieje. Przyznam się, że sernika tuż po upieczeniu nawet nie lubię - wolę taki, który poleżakuje sobie w lodówce.
Ciasteczka kruche czy bezy można spokojnie upiec nawet teraz i zawinąć w woreczek albo przełożyć do puszki. Potem nie będzie czasu. Choć ja niestety jestem zmanierowana i wolę świeże. Tylko skąd wziąć czas na pieczenie!
Generalnie przyjmuję świąteczną zasadę, aby nie trzymać ciast dłużej niż 4-5 dni, a piec nie wcześniej niż 2 dni przez podaniem gościom. Wszystko jest też uzależnione od rodzaju ciasta. Bo przecież jeśli szarlotka, to koniecznie pieczona tego samego dnia :)
L I T O Ś C I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ej, chyba nie jesteś na diecie? :D
A wiesz, jakie smakowite ciasto ajerkoniakowe widziałam dziś w cukierni?
Koło nas jest super cukiernia. Ciasta są tak dobre że szkoda piec ale niestety kupienie przed świętam jest nie mozliwe. Trzeba by chyba 2 godz stac w kolejce.
Wypieków i ślinotoku to ja dostaję, jak czytam o tych wszystkich słodkich pysznościach.
ale ciasta z cukierni są okrutnie drogie!!! To już lepiej pogimnastykować się troszkę i samemu coś wyczarować. W święta nawet największy gniot -ale wykonany własnym trudem cieszy ...jesli nie podniebienie to przynajmniej oko ;)
aha..i u nas jeszcze nic nie upieczone. Pieczenie jak zwykle na ostatnią chwilę.