Forum

Kuchenne porady

Nieprzyjemny zapach w zmywarce -jak zlikwidować?

• Autor: beata1 Data: 2009-04-02 06:05:38

Mam pytanie czy również macie taki problem? a mianowicie nieprzyjemny zapach w zmywarce jeśli tak jak sobie z tym radzicie poradzcie.

• Autor: karasia Data: 2009-04-02 07:23:59

Ja systematycznie wymieniam zapach w zmywarce. Jak zaczyna być ją "czuć" - to znak żeby wymienić. I poza tym co 3 miesiącę czyścik do zmywarki.

• Autor: ASTI Data: 2009-04-02 07:38:48

ja mam nową  zmywarkę i  po umyciu naczyń  jak się ją otworzy to zapach jest okropny .

• Autor: beata1 Data: 2009-04-02 08:32:19

Zapach to się domyślam taki do powieszenia a czyścik jak to wygląda i działa?

• Autor: karasia Data: 2009-04-02 09:37:18

W sklepach jest mnóstwo czyścików do zmywarek np:calgonit, somat ja ostatnio kupiłam w lidlu w5. Taka nieduża butelka( na ogół kwadratowa albo płaska ). Odkręcasz, wkładasz do zmywarki wg instrukcji i włączasz mycie ( na pusto ). Samo się myje. I oczywiście raz w tygodniu zaglądam do filtra i myję go.

• Autor: uleczka58 Data: 2009-04-02 08:08:01

Ja też kupuję zapach i po problemie:)))

• Autor: angela Data: 2009-04-02 09:09:00

W mojej zmywarce był nieprzyjemny zapach i zlikwidowałam go nalewając na dno szklankę  octu. Włączyłam program na krótkie zmywanie i było po problemie. Ocet jest najlepszy na zlikwidowanie przykrych zapachów np. w lodowce. Octu używam także do usunięcia osadu z kamienia na kranach. Polewam octem watę i zawijam ją wokół kranu. Po godzinie spłukuję i wycieram do sucha. Bateria lśni. Polecam ten sposób.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-04-02 09:12:13

Bardzo dobry. A ja tak raz na dwa tygodnie wlaczam jeszcze zmywarke bez naczyn na najgoretszy program i czyszcze sita regularnie. Oczywiscie usowam z talerzy resztki pozywienia by nie kisly na badz w sitach.

• Autor: angela Data: 2009-04-02 09:23:03

Masz rację. Bardzo ważne jest usuwanie resztek jedzenia.Moja znajoma tego nie robiła i rezultat to własnie paskudny zapach i zapchany filtr. Czyszczenie nie było przyjemne. Pozdrawiam.

• Autor: Wkn Data: 2009-04-02 09:15:53

Jeśli chodzi o to owijanie watką nasączoną octem - czas potrzebny na to, aby ocet rozpuścił kamień jest zależny od, że się tak wyrażę "stopnia zapuszczenia".  W zależności od tego, co czyścimy i jak bardzo jest obrośnięte kamieniem, czasem wystarczy 20 minut, innym razem godzina lub dłużej. Jesli z góry wiemy, że czas potrzebny na odkamienianie będzie dość długi, warto dodatkowo zawinąć kran dodatkowo w woreczek foliowy, aby watka nie wyschła. Ale to raczej rzadkie przypadki - zwykle sugerują kamień, który można łupać nożem :)
    Aha, warto też zwracać uwagę, ilu procentowy jest ocet. Nie zawsze musimy się uciekać do czyszczenia octem nierozcieńczonym - w wielu przypadkach wystarczy, a nawet jest zalecany roztwór octu i wody 1:1 lub 1:2. Szczególnie jeśli czyści się szyby, lustra, ramy lub kuchenki. Wysokoprocentowy roztwór octu, jak każdy silny środek, również przyspiesza starzenie się przedmiotów i sprzętu.

• Autor: figencja Data: 2009-04-02 18:14:39

Mam "niepachnący" problem,ale dotyczy on mojej pralki.Czy mozna wykorzystać któryś z podanych przez Was sposobów?
    Będę wdzięczna za radę w tej kwestii.

• Autor: Beata500 Data: 2009-04-02 18:34:38

Ja tez taki miałam.Okazało się,że płyn do płukania tkanin zostawiał brzydki nalot,który powoli zaczął zamieniac się w pleśń.Zobacz w jakim stanie masz pojemnik do wlewania płynu.U mnie ten osad był z tyłu za pojemnikiem.Od tego czasu regularnie myję sama szufladkę i miejsce,gdzie ja wkładam.

• Autor: figencja Data: 2009-04-02 18:39:58

Miałam podejrzenia w stosunku do płynu do płukania-cieszę się,że to potwierdziłaś.Wszystkie czynności przy kosmetyce pralki
    robię regularnie,ale widocznie jeszcze gdzieś coś się zawieruszyło i brzydko pachnie.Będę próbować to wyeliminować,ale chętnie
    przyjmę jeszcze inne porady.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-04-02 20:02:34

Od czasu do czasu dobrze jest pralke wlaczyc na program gotowanie bez niczegó tzn pusta i bez proszku. Pomaga i odkarza (odkaza?). ja tak robie raz na trzy miesiace.

• Autor: angela Data: 2009-04-02 20:02:49

Wlej do pralki szklankę octu i nastaw na puste pranie. Efekt ten sam co ze zmywarką.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-04-02 20:03:56

Uwaga nie za czesto bo ocet dziala zle na czesci gumowe pralki ale sposob swietny

• Autor: angela Data: 2009-04-03 08:24:27

Nie za często ale raz na jakiś czas. Zresztą pralka nabierze wody i ocet będzie w stanie rozcieńczonym.

• Autor: Julcia Data: 2009-04-03 09:06:24

Dobrze wiedzieć o takich sposobach tak na wszelki wypadek. Ja co prawda używam zapachu do zmywarki, uzupełniam regularnie sól i czyszczę filtr i jest ok. Nie mogę tylko przepchać jednej dziurki w jednym ze śmigieł. Wpadła tam skorupka od jajka i niczym nie mogę jej wyjąć, od ciśnienia wody też nie wypadła, a śmigło jest chyba klejone i nie da się go otworzyć:(

• Autor: anna702 Data: 2009-04-03 18:48:13

umyc! trzeba myc rowniez zmywarke :(
    wyjac filtry, umyc filtry
    umyc zywarke woda z octem
    od czasu do czasu uzywac srodki do kuracji zmywarki i puszczac na wysokim programie pusta
    trzymac uchylone drzwiczki
    plukac naczynia przed wstawianiem

• Autor: figencja Data: 2009-04-03 22:20:15

Dziękuję za porady.Będę próbować aż do skutku.Pozdrowionka.

Przejdź do pełnej wersji serwisu