witam!! Piecze czasem placek drozdzowy z serem i niestety nie wychodzi mi masa serowa ,ser opada na dno ciasta.co zrobic by ser nie opadal?.,niech ktos napisze mi co jak zrobic i dobrze doradzi.Z gory dziekuje!
Zależy, jak przygotowujesz ser? Co do niego dodajesz? Ja nie piekę drożdżowych z serem, ale pytałam moją mamę, której kołacz z serem jest zarąbisty, co daje do sera, że nie wpada do ciasta? Przygotowanie, oczywiście "na oko", ale tak mniej więcej na 1 kg twarogu daje 2 żółtka i 2 całe jajka, 1/2 kostki stopionego, lekko zrumienionego masła, budyń waniloiowy lub śmietankowy (proszek) i mąkę ziemniaczaną, tak, zeby nie był rzadki ale tez nie twardy i cukru do smaku. potem co tam chcesz, np skórkę z cytryny czy rodzynki. Nie wiem, moze chodzi o tą mąkę? O budyń? Bo jak będzie rzadka masa to po prostu wsiąknie w ciasto. Pozdrawiam!
Ja gdy robie mase serową oddzielam żółtko od białka i je ubijam na szytywno. Potem mieszam z resztą. Masa serowa jest wtedy "lżejsza" i u mnie bardzo rzadko opada.
witam!!
Piecze czasem placek drozdzowy z serem i niestety nie wychodzi mi masa serowa ,ser opada na dno ciasta.co zrobic by ser nie opadal?.,niech ktos napisze mi co jak zrobic i dobrze doradzi.Z gory dziekuje!
OOOOOOOOO ! Podczepiam sie pod pytanko... bo bardzo lubie ciasto drożdzowe z serem !!!
A ja nie lubię
Ja zawijam- tzn. robię taką struclę i zwijam ciasto z serem jak makowiec, wtedy nie ma tego problemu:)
Zależy, jak przygotowujesz ser? Co do niego dodajesz?
Ja nie piekę drożdżowych z serem, ale pytałam moją mamę, której kołacz z serem jest zarąbisty, co daje do sera, że nie wpada do ciasta? Przygotowanie, oczywiście "na oko", ale tak mniej więcej na 1 kg twarogu daje 2 żółtka i 2 całe jajka, 1/2 kostki stopionego, lekko zrumienionego masła, budyń waniloiowy lub śmietankowy (proszek) i mąkę ziemniaczaną, tak, zeby nie był rzadki ale tez nie twardy i cukru do smaku. potem co tam chcesz, np skórkę z cytryny czy rodzynki.
Nie wiem, moze chodzi o tą mąkę? O budyń? Bo jak będzie rzadka masa to po prostu wsiąknie w ciasto. Pozdrawiam!
ciasto drozdzowe musi ciezsze i gesciejsze niz masa serowa. Mysle, ze w Twoim problemie o to chodzic moze.
Ja gdy robie mase serową oddzielam żółtko od białka i je ubijam na szytywno. Potem mieszam z resztą. Masa serowa jest wtedy "lżejsza" i u mnie bardzo rzadko opada.