Witam, mieszkam za granica i niestety nigdzie nie moge znaleść mąki ziemniaczanej. Czy ktoś próbował robić kluski slaskie ze zwyklą mąką? Czy to ma szanse sie udać? Dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam:)
dziękuje za szybkie odpowiedzi. Faktycznie, wiedziałam ze ten przepis jest bardzo podobny do kopytek, myslałam jednak ze to moze różnica proporcji... Poszukam skrobi ale mam wrażenie że na Gran Canarii tego tez moge nie znaleźć. Co kraj to obyczaj.A wiec kluski poczekają do powrotu do Polski. A szkoda...
Witam, mieszkam za granica i niestety nigdzie nie moge znaleść mąki ziemniaczanej. Czy ktoś próbował robić kluski slaskie ze zwyklą mąką? Czy to ma szanse sie udać? Dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam:)
Pozwól,że ja Ci odpowiem, jeśli dodasz mąke pszenna to wyjdą ci kopytka a nie kluski śląskie.Myślę ze z innej maki nie da rady ich zrobic.
Kluski ze zwyklą mąką to są kopytka mają trochę inny smak jak kluski sląskie
Można dać skrobię kukurydzianą. Pozdrawiam!
dziękuje za szybkie odpowiedzi. Faktycznie, wiedziałam ze ten przepis jest bardzo podobny do kopytek, myslałam jednak ze to moze różnica proporcji... Poszukam skrobi ale mam wrażenie że na Gran Canarii tego tez moge nie znaleźć. Co kraj to obyczaj.A wiec kluski poczekają do powrotu do Polski. A szkoda...
Ja dodaje maczke kukurydziana i wychodza kluseczki ok:-)
Spróbowałąbym z maką sojową, jest troche podobna do ziemniaczanej.