jadłam taką rybę, ale nie wiem jak się robi. Wiem tylko, że jest zawijana w ściereczkę-pycha rybka ze szmaty:) nie mogę znaleźć przepisu, podpowie mi ktoś?
Akurat w sobotę rano widziałam w telewizorze :) w programie takiego brodziatego i wąsiatego pana... Szczupak. Odciąć głowę i ogon. Z warzyw i rybich resztek zrobić bulion ( głowę włozyć tylko na parę minut, ugotować, ale uważać, zeby się nie rozleciała) Mięso odciąc od skóry ( skórę zachowac) mięso przepuścić przez maszynkę, dodać bułke tartą ( szklankę na kg mięsa), żółtka, przyprawy ( sól, pieprz, cukier). Rozłożyć gazę, lub ściereczkę, jedną cześć skóry połozyć na spód, nałozyć na to farsz mięsno bułczany, przykryć drugą cześcią skóry. Zrolowac gazę ( szmatkę), zwinąć jak cukierka. Ostrożnie przełozyć do gotującego się bulionu rybnego ( mieli taki podłuzny garnek), gotowac na wolniutkim ogniu 50 min. Ostrożnie wyjąć "cukierka" z bulionu i odwinąć szmatkę. pokroić na ukośne plastry, skleić je majonezem. Ułozyć na liściach sałaty i sałatce jarzynowej- dołozyć głowę i ogon. Wysmarowac majonezem, z plastrów ogórka dorobić łuski ( poukladać zielonego ogórka, jak łuski). Majonez ma słuzyć jako klej. Z oliwek dorobic oczy szczupakowi. ( strasznie to wygladało, brrr)
jadłam taką rybę, ale nie wiem jak się robi. Wiem tylko, że jest zawijana w ściereczkę-pycha rybka ze szmaty:)
nie mogę znaleźć przepisu, podpowie mi ktoś?
Akurat w sobotę rano widziałam w telewizorze :) w programie takiego brodziatego i wąsiatego pana...
Szczupak.
Odciąć głowę i ogon. Z warzyw i rybich resztek zrobić bulion ( głowę włozyć tylko na parę minut, ugotować, ale uważać, zeby się nie rozleciała)
Mięso odciąc od skóry ( skórę zachowac) mięso przepuścić przez maszynkę, dodać bułke tartą ( szklankę na kg mięsa), żółtka, przyprawy ( sól, pieprz, cukier). Rozłożyć gazę, lub ściereczkę, jedną cześć skóry połozyć na spód, nałozyć na to farsz mięsno bułczany, przykryć drugą cześcią skóry. Zrolowac gazę ( szmatkę), zwinąć jak cukierka. Ostrożnie przełozyć do gotującego się bulionu rybnego ( mieli taki podłuzny garnek), gotowac na wolniutkim ogniu 50 min. Ostrożnie wyjąć "cukierka" z bulionu i odwinąć szmatkę. pokroić na ukośne plastry, skleić je majonezem. Ułozyć na liściach sałaty i sałatce jarzynowej- dołozyć głowę i ogon. Wysmarowac majonezem, z plastrów ogórka dorobić łuski ( poukladać zielonego ogórka, jak łuski). Majonez ma słuzyć jako klej.
Z oliwek dorobic oczy szczupakowi. ( strasznie to wygladało, brrr)
http://wielkiezarcie.com/przepis7746.html
A tu masz przepis z WŹ- trochę inny, ale może przydadzą się proporcje i przyprawy...