Forum

Kuchenne porady

ryba faszerowana

  • Autor: malka200 Data: 2009-04-05 22:57:54

    jadłam taką rybę, ale nie wiem jak się robi. Wiem tylko, że jest zawijana w ściereczkę-pycha rybka ze szmaty:)
    nie mogę znaleźć przepisu, podpowie mi ktoś?

  • Autor: agik Data: 2009-04-06 11:24:55

    Akurat w sobotę rano widziałam w telewizorze :) w programie takiego brodziatego i wąsiatego pana...
    Szczupak.
    Odciąć głowę i ogon. Z warzyw i rybich resztek zrobić bulion ( głowę włozyć tylko na parę minut, ugotować, ale uważać, zeby się nie rozleciała)
    Mięso odciąc od skóry ( skórę zachowac) mięso przepuścić przez maszynkę, dodać bułke tartą ( szklankę na kg mięsa), żółtka, przyprawy ( sól, pieprz, cukier). Rozłożyć gazę, lub ściereczkę, jedną cześć skóry połozyć na spód, nałozyć na to farsz mięsno bułczany, przykryć drugą cześcią skóry. Zrolowac gazę ( szmatkę), zwinąć jak cukierka. Ostrożnie przełozyć do gotującego się bulionu rybnego ( mieli taki podłuzny garnek), gotowac na wolniutkim ogniu 50 min. Ostrożnie wyjąć "cukierka" z bulionu i odwinąć szmatkę. pokroić na ukośne plastry, skleić je majonezem. Ułozyć na liściach sałaty i sałatce jarzynowej- dołozyć głowę i ogon. Wysmarowac majonezem, z plastrów ogórka dorobić łuski ( poukladać zielonego ogórka, jak łuski). Majonez ma słuzyć jako klej.
    Z oliwek dorobic oczy szczupakowi. ( strasznie to wygladało, brrr)

    http://wielkiezarcie.com/przepis7746.html
    A tu masz przepis z WŹ- trochę inny, ale może przydadzą się proporcje i przyprawy...

Przejdź do pełnej wersji serwisu