Forum

Kuchenne porady

Zagadkowy piekarnik

• Autor: Aoede Data: 2009-04-06 09:27:03

Witam. Czy ktoś z Was ma piekarnik elektryczny grzejący TYLKO z góry??? Jak skutecznie w nim piec, aby to co w środku też się upiekło, a zewnętrzna część potraw, ciast nie była spalona. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

• Autor: słodki buraczek Data: 2009-04-06 15:40:03

W wynajmowanym mieszkaniu mam takiego mastercooka z niedowladem dolnej grzalki. W sumie cos tam z wieeelkim trudem grzeje, ale mozna przyjac, ze dolna grzalka w nim nie istnieje. I pieke normalnie przy gornej, tylko rzecz pieczona nie ustawiam wysoko; raczej w polowie piekarnika. Nie zauwazylam, zeby sie niedopiekalo. Fakt, nie robie w ten sposob sernikow i czesto korzystam z termoobiegu. Tyle moge poradzic z mojej strony.

• Autor: Kinka Data: 2009-04-06 16:16:16

tez mam mastercooka i tez dół nawala, piekę wszystko, serniki, zapiekanki na termoobiegu i jest wszystko cacy :)

• Autor: słodki buraczek Data: 2009-04-06 16:37:48

wlasnie chyba ten termoobieg ratuje resztki honoru niemojego mastercooka

• Autor: Aoede Data: 2009-04-06 16:50:38

Hmmm termoobieg piszecie. Niestety to mastercook a termoobieu nie ma... bo ten wiatrak z tyłu to raczej nie termoobieg, ale dzięki. też na wynajętym.

• Autor: Kinka Data: 2009-04-06 17:33:11

u mnie własnie jest ten wiatrak z tyłu i to on ratuje mojego mastercooka :) 

• Autor: Aoede Data: 2009-04-06 18:05:31

a na jakim stopniu pieczesz? w takiej temperaturze jaka jest podana w przepisie?

• Autor: Mika K Data: 2009-04-06 20:56:28

Hmmm...ja też mam Mastercooka i też mi dolna grzałka padła:( może jakieś felerne te grzałki z tej firmy?Najwiekszy problem miałam z pieczeniem pizzy na termoobiegu bo spód był zawsze blady i nie był chrupiący:(

• Autor: Kinka Data: 2009-04-06 21:03:13

wstawiaj na samiuśką górę :) tylko tak, żeby ciasto rosnąc nie przyczepiło sie do górnych grzałek :)

powinno pomóc

• Autor: Kinka Data: 2009-04-06 21:01:21

jesli na termoobiegu to na wyższym stopniu, bo grzałki są własnie " w tym wiatraczku" a włąsciwie za, czyli blaszkę z ciastem które wymaga grzania od dołu trzeba tak ustawiś zeby grzałka z wiatraczka była pod blachą i ciepło szło pod blachę. a inne rzeczy "cienkie" to na środku.
     a temp troszkę niższa niż w przepisie, chyba, że jest juz zaznaczone, że ma to byc termoobieg.

mam nadzieję ,ze nie zagmatwałam za bardzo :)

• Autor: Aoede Data: 2009-04-06 21:50:20

Nie zagmatwałaś. Dzięki. Tyle, że grzałka jest na samej górze. Jakoś muszę wypróbować.

Przejdź do pełnej wersji serwisu