Forum

Kuchenne porady

kruche ciasto

  • Autor: gosia111 Data: 2009-04-06 17:33:48

    szukam przepisu na kruche ciasto,potrzebuję na mazurka-pomocy

  • Autor: till Data: 2009-04-06 17:48:48

    http://wielkiezarcie.com/przepis13624.html to jest mój dyżurny spód do mazurków. Polecam :)

  • Autor: Aniula27 Data: 2009-04-06 19:18:31

    Ciasto kruche:
    1 1/2 szkl mąki
    1/2 kostki margaryny
    3 żółtka
    1/3 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka proszku
    Mój sprawdzony niezawodni przepis,porcja na jednego mazurka.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2009-04-06 19:36:14

  • Autor: anna702 Data: 2009-04-06 21:46:55

    z drozdzami nigdy nie robilam czy nie jest malo kruchy?

  • Autor: alidab Data: 2009-04-06 19:29:39

    Moje uniwersalne kruche ciasto robię zawsze w/g takich proporcji:
    1/2 kg mąki tortowej
    12,5 dag masła
    12,5 dag smalcu
    3 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    10 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać resztę składników i w miarę szybko zagnieść ciasto (tak aby było gładkie ale aby nie zdążyło się zbytnio zagrzać od rąk). I to wszystko...:)))
    To jest ciasto-baza na kruche spody, szarlotkę, mazurki, babeczki itp.

  • Autor: arabis Data: 2009-04-06 20:53:07

    Moje ukochane i wg mnie najprawdziwasze ciasto kruche to:
    125g masła (nie roślinnego!!!)
    100g cukru
    2 żółtka
    szczypta soli
    250g mąki pszennej
    2 łyżki śmietany
    Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy sól i mąkę. Mieszamy tak by ciasto przypominało okruszki. Dodajemy śmietanę i bardzo szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce godzinę.
    Po tym czasie wysmarowaną masłem formę wyklejamy plastrami ciasta (łącznie z brzegami) i lekko ugniatamy. Pieczemy az do zrumienienia.

  • Autor: anna702 Data: 2009-04-06 21:49:06

    ja robie podobnie i ostatnio zamiast smietany dodalam naturalnego tlustego jogurtu, byl super kruchy i delikatny

Przejdź do pełnej wersji serwisu