Moje uniwersalne kruche ciasto robię zawsze w/g takich proporcji: 1/2 kg mąki tortowej 12,5 dag masła 12,5 dag smalcu 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać resztę składników i w miarę szybko zagnieść ciasto (tak aby było gładkie ale aby nie zdążyło się zbytnio zagrzać od rąk). I to wszystko...:))) To jest ciasto-baza na kruche spody, szarlotkę, mazurki, babeczki itp.
Moje ukochane i wg mnie najprawdziwasze ciasto kruche to: 125g masła (nie roślinnego!!!) 100g cukru 2 żółtka szczypta soli 250g mąki pszennej 2 łyżki śmietany Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy sól i mąkę. Mieszamy tak by ciasto przypominało okruszki. Dodajemy śmietanę i bardzo szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce godzinę. Po tym czasie wysmarowaną masłem formę wyklejamy plastrami ciasta (łącznie z brzegami) i lekko ugniatamy. Pieczemy az do zrumienienia.
szukam przepisu na kruche ciasto,potrzebuję na mazurka-pomocy
http://wielkiezarcie.com/przepis13624.html to jest mój dyżurny spód do mazurków. Polecam :)
Ciasto kruche:
1 1/2 szkl mąki
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
1/3 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku
Mój sprawdzony niezawodni przepis,porcja na jednego mazurka.
Polecam http://wielkiezarcie.com/przepis.php?przepis=30512&offset=15
z drozdzami nigdy nie robilam czy nie jest malo kruchy?
Moje uniwersalne kruche ciasto robię zawsze w/g takich proporcji:
1/2 kg mąki tortowej
12,5 dag masła
12,5 dag smalcu
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać resztę składników i w miarę szybko zagnieść ciasto (tak aby było gładkie ale aby nie zdążyło się zbytnio zagrzać od rąk). I to wszystko...:)))
To jest ciasto-baza na kruche spody, szarlotkę, mazurki, babeczki itp.
Moje ukochane i wg mnie najprawdziwasze ciasto kruche to:
125g masła (nie roślinnego!!!)
100g cukru
2 żółtka
szczypta soli
250g mąki pszennej
2 łyżki śmietany
Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy sól i mąkę. Mieszamy tak by ciasto przypominało okruszki. Dodajemy śmietanę i bardzo szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce godzinę.
Po tym czasie wysmarowaną masłem formę wyklejamy plastrami ciasta (łącznie z brzegami) i lekko ugniatamy. Pieczemy az do zrumienienia.
ja robie podobnie i ostatnio zamiast smietany dodalam naturalnego tlustego jogurtu, byl super kruchy i delikatny