Kochani, mam mieć w Wielką Sobotę gości na obiad co mam im podać? W głowie pustka, bo to dzień postu a chciałbym coś ciekwego? Siedze w pracy ni kombinujemy razem z koleżankami ale w głowach pustka, może Wy macie coś wypróbowanego? Pozdrawiam Świątecznie i wiosennie:)
Jakies 5lat temu,albo i dawniej, ksiądz przy święceniu jajek mówił,że w Wielką Sobotę nie ma postu...tyle,że zostało przyzwyczajenie...W każdym bądz razie księża w ten dzień na pewno nie poszcza.Podobnie jest z Wigilią...
Hmmm, no tez właśnie o tym słyszałam, że post jest zniesiony , czy to byłby niewypał gdybym zrobiła jakąś pyszną rybkę i na drugim półmisku mięsko, każdy weźmie to co chce, tylko macie jakiś pomysł na rybkę? Noi zupka ? Żurek ? Pieczarkowa? czy coś innego?
Może tradycyjne schabowe? Część z drobiu lub wieprzowiny, a druga część płaty ryby opanierowane jak schabowe. Wtedy było by dość podobne i nikomu nie było by szkoda.
Kochani, mam mieć w Wielką Sobotę gości na obiad co mam im podać? W głowie pustka, bo to dzień postu a chciałbym coś ciekwego? Siedze w pracy ni kombinujemy razem z koleżankami ale w głowach pustka, może Wy macie coś wypróbowanego? Pozdrawiam Świątecznie i wiosennie:)
Mam cos dla Was ! Zróbcie to na co macie ochote ....!! Smacznego !
No a ryby? Możesz je przecież podac na mnóstwo sposobów. Do tego jakieś sałatki lub surówki i obiad gotowy.
Jakies 5lat temu,albo i dawniej, ksiądz przy święceniu jajek mówił,że w Wielką Sobotę nie ma postu...tyle,że zostało przyzwyczajenie...W każdym bądz razie księża w ten dzień na pewno nie poszcza
.Podobnie jest z Wigilią...
Ja też tak słyszałam.Post obowiązuje do momentu święcenia pokarmów.Potem możemy zacząć wielką wyżerkę :)
Hmmm, no tez właśnie o tym słyszałam, że post jest zniesiony , czy to byłby niewypał gdybym zrobiła jakąś pyszną rybkę i na drugim półmisku mięsko, każdy weźmie to co chce, tylko macie jakiś pomysł na rybkę? Noi zupka ? Żurek ? Pieczarkowa? czy coś innego?
Myslę, że to dobry pomysł z tym wyborem. Żurku bym nie robiła. W Wielkanoc będzie bardziej smakował. Pieczarkowa dla mnie super.
Może tradycyjne schabowe? Część z drobiu lub wieprzowiny, a druga część płaty ryby opanierowane jak schabowe. Wtedy było by dość podobne i nikomu nie było by szkoda.
W wielką sobotę nie ma obowiązku pościć. Jest to tylko tradycja.