Forum

Kuchenne porady

Vermicelli? pakistan?

• Autor: sytrynka Data: 2009-04-08 16:36:58

Witam ponownie. Kupiłam wlaśnie w Hiszpani Vermicelli - na opakowaniu jest napisane "słodki makaron"(chociaż w składnie nie ma cukru). Niestety nie ma instrukcji obsługi:P, szukałam w internecie ale tam ten makaron występuje tylko jako ryżowy lub sojowy a mój jest przenny(92%mąki)! Nie mam pojecia jak sie za niego zabrać - najpierw namoczyć? ugotować na mleku czy wodzie, a moze usmażyc? Produkt jest importowany z Pakistanu.. Ktoś ma jakies pomysly?

• Autor: ekkore Data: 2009-04-08 18:33:16

ja bym ugotowała jak normalny makaron. Może nie cała paczkę - ale kilka sztuk. Najpierw minimalny czas (nie wiem czy masz formy duże czy drobne) - dałabym 6 minut (zakładając, że jest to makaron nierosołowy) - a następnie, w razie potrzeby, wykorzystując metodę organoleptyczną (zjadając po kawałeczku) ustaliłabym właściwy czas  gotowania. Jak już próbką będzie prawidłowo ugotowana można myśleć co z tym zrobić.

A może wcześniej znajdzie się ktoś bardziej oświecony ode mnie.

• Autor: sytrynka Data: 2009-04-09 04:14:09

Poeksperymentowałam:) Jedną część namoczyłam najpierw w wodzie a drugą zarumieniłam na patelni, następnie popełniłam błąd bo wrzuciłam to razem do gara i ugotowałam z mlekiem i na koniec zalałam truskawkami. Myślałam ze rozróżnie w smaku te bardziej chrupiące od miękkich ale po ugotowaniu były jednakowe i nadal nie wiem które sa lepsze:/ Ogólnie potawa wyszła hmm w smaku dobra ale chyba po prostu trzeba sie przyzwyczaic do tak cieniutkiego makaronu. Chociaz powiem ze po usmazeniu z masełkiem, jak na mój gust, nadawało by sie do sałatki - taki chrupiacy dodatek:) Pozdrawiam, mam nadzieje zę komuś przyda sie moje doświadczenie:)

• Autor: Alicja1 Data: 2009-05-05 23:15:17

czesc. nie wiem o jaki makaron ci chodzi, czy on jest moze droby (polamany)? w kraju gdzie mieszkam, taki drobny makaron robi sie na slodko (sprobuj najpierw troszke). najpierw smazy sie w oleju na brazowo, pozniej ostroznie odlej olej i wlej troche goracej wody, nie duzo, tak podlac, wsypac cukier i mozna tez dodac utluczone dwa ziarenka kardamonu. moze wyjdzie z tego makaronu, pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu