Poszukuję przepisu na chleb z melasą. Byłam już na stronie mirabelki - ale nic konkretnego nie znalazłam - choć wykorzystałam zlepek przepisów (tzn zlepek zrobiłam ja), który sie nadał do mojego wyobrażenia. Chleb zaczyniony, leżakuje w piekarniku - ale jaki będzie efekt nie mam pojęcia. Na przyszłość wolałabym coś sprawdzonego.
Wiem, że była niemiecka strona z samymi chlebami, wiem, że tam było trochę przepisów na chleby z melasą, wiem, że nawet chciałam jej szukać w Niemczech - wiem, że link był podany tutaj na forum - ale po zmianie komputera, stare linki nie do odtworzenia - a nie pamiętam niczego.
Ekkore, jeżeli chleb może być pszenny, to proponuje Ci wypróbować przepis Mirabelki na chleb z San Francisco. Przepis umieściłam na moim blogu- http://fabrykasmaku.blox.pl/2009/03/Chleb-bialy-z-San-Francisco.html . Ma charakterystyczny zapach i kolor nieco ciemniejszy, dzięki dodatkowi melasy, jednak nie jest ona zbyt wyczuwalna w smaku. :)
Dzięki dziewczyny! Mój eksperyment wyszedł zjadliwy - choć daleko mu do ideału. Najgorsze jest to, że przykleił mi się do naczynia - co śmieszniejsze na dnie, gdzie było porządnie wysmarowane olejem.
Mnie marzy się chleb razowy, z dodatkiem melasy, z miodem, z mąki razowej...
Poszukuję przepisu na chleb z melasą. Byłam już na stronie mirabelki - ale nic konkretnego nie znalazłam - choć wykorzystałam zlepek przepisów (tzn zlepek zrobiłam ja), który sie nadał do mojego wyobrażenia. Chleb zaczyniony, leżakuje w piekarniku - ale jaki będzie efekt nie mam pojęcia. Na przyszłość wolałabym coś sprawdzonego.
Wiem, że była niemiecka strona z samymi chlebami, wiem, że tam było trochę przepisów na chleby z melasą, wiem, że nawet chciałam jej szukać w Niemczech - wiem, że link był podany tutaj na forum - ale po zmianie komputera, stare linki nie do odtworzenia - a nie pamiętam niczego.
Wiem też, że pomożecie...
Ja znalazłam takie coś http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,4195 i takie http://dancia.bloog.pl/id,4234767,title,Chleb-zytni-z-melasa,index.html?ticaid=57d26
Ekkore, jeżeli chleb może być pszenny, to proponuje Ci wypróbować przepis Mirabelki na chleb z San Francisco. Przepis umieściłam na moim blogu- http://fabrykasmaku.blox.pl/2009/03/Chleb-bialy-z-San-Francisco.html . Ma charakterystyczny zapach i kolor nieco ciemniejszy, dzięki dodatkowi melasy, jednak nie jest ona zbyt wyczuwalna w smaku. :)
Dzięki dziewczyny!
Mój eksperyment wyszedł zjadliwy - choć daleko mu do ideału. Najgorsze jest to, że przykleił mi się do naczynia - co śmieszniejsze na dnie, gdzie było porządnie wysmarowane olejem.
Mnie marzy się chleb razowy, z dodatkiem melasy, z miodem, z mąki razowej...