Forum

Kuchenne porady

Co to znaczy "utrzeć"?

  • Autor: barbami Data: 2009-04-11 18:07:28

    http://wielkiezarcie.com/przepis10531.html
    Co w tym przepisie znaczy "utrzeć"? Czy mikserem, łyżką czy jeszcze czymś innym?

  • Autor: Pola42 Data: 2009-04-11 18:08:33

    http://wielkiezarcie.com/przepis10531.html

  • Autor: Pola42 Data: 2009-04-11 18:09:34

    Myślę,ze miskerem.białka z cukrem, dodać żóltka i po kolei resztę itd...

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-04-11 18:15:35

    Ja powiem: nie bialka lecz cale jaja utrzec z cukrem az nie bedzie sie czulo grudek cukru i masa bedzie jasna i puszysta gesta, Make i budynie oraz make ziemniaczana oraz proszek wymieszac i dodawac po lyzce ucierajac dalej. Jesli mleko jest to dodawac na przemian z maka. Na koncu margaryne ciepla (nie wrzaca) stopiona wlac cienkim strumykiem wyrobiajac dalej az sie polaczy wszystko. No jak kazda, lub prawie kazda, babka...Ja ucieram mikserem tymi koncowkami do piany itp. nie hakami bo sie nie uda.

  • Autor: Pola42 Data: 2009-04-11 18:25:55

    To sprawa techniki.Ja zawsze najpierw biję białka na sztywno, potem dodaję zółtka itd.

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-04-11 18:32:47

    Pewnie masz racje, ja jednak tak postepuje z ciastem biszkoptowym nigdy zas z ucieranym Ucierane jest ciezsze i bialka traca, moim zdaniem, puszystosc. Ale...kazda gospodyni ma swoje wyprobowane sposoby.

  • Autor: barbami Data: 2009-04-12 06:29:03

    Dzięki Dorota. Właściwie tak zrobiłam na czuja ale to wyszło tak jak napisałaś. Nie chciałam czekać na wasze podpowiedzi, bo był już wieczór a babka wyszła rewelacyjna. Jak wstawić aktywny link do przepisów?

Przejdź do pełnej wersji serwisu