Forum

Kuchenne porady

Owsianka dla niemowlaka

• Autor: myszka82 Data: 2009-04-13 23:33:30

Witam. Mój synek skończył właśnie 8 miesiąc zycia i chciałam z tej przyczyny zapyatc doświadczone mamy czy mogłabym podawac mu odpowoednio przyrządzone płatki owasiane (górskie). Dotychczas podawałam mu gotowa mieszankę  z Bobovity - Mleczna owasianka, jadna ze względu na ilośc jaka musze podac małemu żarłokowi chciałbym w ramach redukcji kosztów sama przygotowac taki smakołyk. W jaki sposób powinnam przygotowac i czy wogóle można? Pozdrawiam i licze na pomoc :-)

• Autor: arabis Data: 2009-04-14 08:42:57

Myślę, że spokojnie możesz ugotować synkowi płatki owsiane na wodzie lub jesli nie ma uczulenia na mleko krowie na normalnym mleku. Dodać do tego jakieś owoce albo szczypte cynamonu czy odrobine wanilii. Moja córcia jadła kaszki ryżowe na zwykłym mleku i nic jej nie było warto chyba spróbować.

• Autor: annawojcik Data: 2009-04-14 10:45:34

śmiało ugotuj! troszkę soli i troszkę cukru dodać rodzynki i uszy się trzęsły

jak mój synek  zajadał

• Autor: kopii Data: 2009-04-14 11:05:08

Ja podepne się pod temat karmienia małych dzieci. Chciałam zapytać od kiedy zaczęłyście dawać dzieciom soczki Kubuś? Mój synek będzie miał 15 miesięcy i do tej pory dostaje soczki Bobofruty. Na Kubusie i tym podobne jeszcze jest chyba za wcześnie, prawda? 

• Autor: as Data: 2009-04-14 12:40:00

Myślę, że w tym wieku możesz bez obaw mu podawać już Kubusie. Ja wolałam klarowne soki i nie mieli jeszcze roku jak kupowałam w dużych kartonach zamiast bobofrutu. Kup jakiś, podaj i zaobserwój czy nic się nie dzieje (bół brzuszka, wysypka) 

• Autor: arabis Data: 2009-04-14 16:13:16

Ja mojee Gabie juz daje Kubusie a ma rok i miesiąc. Tak naprawde to jedno i to samo jak spojrzysz na skład. Podono Kubisie tez bez konserwantów :)

• Autor: bytomianka Data: 2009-04-14 13:39:32

Witaj! znalazłam na forum z dnia 20 marca radę Zosiek ,żeby wpisać w google osesek. Można jeszcze wpisać Nikusiowo.Jest tam dużo przepisów dla maluszków, Pozdrawiam.

• Autor: zosiek Data: 2009-04-14 18:10:50

ja do picia mojemu synkowi (12 miesięcy) nie daję gotowych kupowanych soczków..bo moim skromnym zdaniem są strasznie przesłodzone.....gotuję kompoty lub dodaje do przegotowanej wody soki własnej roboty....
    I każdemu polecałabym ten sposób.....najważniejsze, że samemu mozna kontrolować ilość cukru podawanego dziecku...a wg mnie wystarczajaco słodkie są wszelkie mleczne owocowe kaszki dla dzieci....

poza tym przeczytałam, ze cukier i ogólnie słodycze osłabiają apetyt , a po słodkim jeszcze bardziej chce sie pić.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2009-04-15 07:20:57

Moim dzieciom jak byly malutkie podawalam do picia albo slabe herbatki (rumianek, koperek, mieta) albo soki naturalne rozcienczone pol na pol woda. Ale nie sok pomRANCZOWY BADZ PORZECZKOWY BO TE LUBIA PODRAZNIAC SWYM KWASEM: Lub po prostu wode niegazowana. Wszysto naturalnie bez albo tylko minimalna iloscia cukru.

• Autor: klio Data: 2009-04-15 09:09:11

Moja jest rok starsza i rano dostaje owsianke bobovity lub kasze manne tez bobovity. Fakt ne wychodzi to tanio. Spróboje jejrobić kaszki na mleku zwykłym i zobacze jak reaguje. Na razie dostaje tylko danonki i jogurty.

Przejdź do pełnej wersji serwisu