Forum

Kuchenne porady

ile to jest szklanka?

  • Autor: szkotka4 Data: 2009-04-16 12:19:41

    mam pytanie ile to jest szklanka np. mąki czy cukru ,czy to jest 250 mililitrow czy 200 .Może ktoś mi podpowie bo przecież szklanki są różne

  • Autor: iwoniak Data: 2009-04-16 12:59:47

    jeśli w szklance mieści się 250 ml wody, to w tej samej szklance jest np:
    220 g cukru kryształu
    200 g cukru pudru
    170 g mąki pszennej
    250 g mąki ziemniaczanej

    to zależy od produktu, bo różne różnie ważą - ale jeśli w przepisie jest podane w szklankach, a chce się wg gram to trzeba odpowiednio przeliczyć! i odwrotnie! - bo jak widać szklanka cukru gramowo nie równa się szklance mąki

    A jeśli chce się w ml to szklanka cukru, wody i mąki to równo 250 ml - pod warunkiem, że w szklance jest na pewno 1/4 litra.

  • Autor: justine75 Data: 2009-04-16 13:21:13

    No właśnie...a szklanki mają teraz,zdaje się 230ml

  • Autor: szkotka4 Data: 2009-04-16 13:46:36

    dzieki za ododpowiedż ale tak naprawde mi chodzi jakiej szklanki mam używać czy tej 250 czy 200.Bo jeśli w przepisie jest szklanka cukru szklanka maki i kostka margaryny,to jesli uzyje szklanki tej mniejszej to maki moze byc za malo i ciasto bedzie sie kleic,.poprostu nie wiem jakiej mam uzyc szklanki

  • Autor: as Data: 2009-04-16 13:46:56

    Ja uznaję, że szklanka na 250ml i zawsze tą samą szklanką odmierzam.

  • Autor: szkotka4 Data: 2009-04-16 13:49:39

    ja tez tak robie ,ale zawsze sie zastanawiam czy to dobrze

  • Autor: justine75 Data: 2009-04-16 14:03:00

    No,ja też tak robię-szklanka to szklanka,byle tej samej pojemności:)

  • Autor: arabis Data: 2009-04-16 13:52:26

    Dla mnie na ogół to 250 ml

  • Autor: as Data: 2009-04-16 19:38:24

    Podobnie sprawa ma się z masłem. Kostka masła kiedyś miała 250gram. Teraz ma 200, a często też można znaleźć już 180 gram:(

  • Autor: jola gotuje Data: 2009-04-16 20:52:24

    zalezy jaka szklanka przewaznie to 200

  • Autor: 3wcia Data: 2009-04-16 22:06:36

    Tak szczerze mówiąc to ja zawsze używam pierwszej lepszej szklanki czy kubeczka i zawsze jest dobrze. Na prawdę nie pamiętam kiedy miałam ciasto z zakalcem czy też o jakimś dziwnym smaku :)
    Myślę że takie szklanki jak po nutelli są w porządku.

  • Autor: anneau Data: 2009-04-17 16:42:49

    no ale jeśli w przepisie jest...szkl. mąki, cukru itc to przecież większa- mniejsza ale i tak odmierzasz składniki tą samą szklanką więc proporcje zachowane :)

  • Autor: anneau Data: 2009-04-17 16:43:52

    ...niektóre przepisy podają wielkości w filiżankach! Wtedy już jest gorzej, bo trzeba dobrać to, co niepoliczalne w naczyniach- masło/ smalec

  • Autor: as Data: 2009-04-17 19:21:13

    No właśnie a jaką pojemność ma filiżanka? Gdybym chciała wodę dać miarką to ile tej wody dać by odpowiadała filiżance?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2009-04-20 09:30:26

    Wydaje mi sie eto 1/8 litra kubek to 1/4 ...

  • Autor: ośka Data: 2009-04-17 18:07:14

    a ja dostałam od znajomej prawdziwą szklankę, sprawdziłam ma objętość 250 ml :)

  • Autor: tineczka Data: 2009-04-19 18:51:37

    Bylo juz wiele watkow zwiazanych z tym problemem , szklanka , szklance nie podobna, kostka masla, nie wazy zawsze tyle samo.
    Kiedy w polskich przepisach zacznie uzywac gramature , tak jak na calym swiecie?????
    To takie proste: ml=mililitry, gramy=gramy,,,kilo=kilo,,,itd,,,,

    W gotowaniu dan mozna sobie eksperymentowac, w prawo i w lewo, nie ma znaczenia.
    W pieczeniu chlebow, ciast, wazna jest dokladnosc skladnikow,ja moge ciasto na pizze zrobic na "oko", ale nigdy nie pieke bez dokladnego wazenia chlebow i ciast.

  • Autor: agacia3323 Data: 2009-04-20 07:55:14

    A ja wolę jak w polskich przepisach jest szklanka mąki a nie 220 dag ponieważ jeszcze nie dorobiłam się dokładnej wagi.A czy Polska musi dorównywać całemu światu???

  • Autor: ośka Data: 2009-04-20 12:30:08

    ja też zdecydowanie wolę przepisy "szklankowe"   :)

  • Autor: as Data: 2009-04-20 13:29:20

    Ja mam wagę elektroniczną do 5kg z możliwością tarowania więc dla mnie waga to podstawa. Gożej z millitrami.

Przejdź do pełnej wersji serwisu