jeśli w szklance mieści się 250 ml wody, to w tej samej szklance jest np: 220 g cukru kryształu 200 g cukru pudru 170 g mąki pszennej 250 g mąki ziemniaczanej
to zależy od produktu, bo różne różnie ważą - ale jeśli w przepisie jest podane w szklankach, a chce się wg gram to trzeba odpowiednio przeliczyć! i odwrotnie! - bo jak widać szklanka cukru gramowo nie równa się szklance mąki
A jeśli chce się w ml to szklanka cukru, wody i mąki to równo 250 ml - pod warunkiem, że w szklance jest na pewno 1/4 litra.
dzieki za ododpowiedż ale tak naprawde mi chodzi jakiej szklanki mam używać czy tej 250 czy 200.Bo jeśli w przepisie jest szklanka cukru szklanka maki i kostka margaryny,to jesli uzyje szklanki tej mniejszej to maki moze byc za malo i ciasto bedzie sie kleic,.poprostu nie wiem jakiej mam uzyc szklanki
Tak szczerze mówiąc to ja zawsze używam pierwszej lepszej szklanki czy kubeczka i zawsze jest dobrze. Na prawdę nie pamiętam kiedy miałam ciasto z zakalcem czy też o jakimś dziwnym smaku :) Myślę że takie szklanki jak po nutelli są w porządku.
no ale jeśli w przepisie jest...szkl. mąki, cukru itc to przecież większa- mniejsza ale i tak odmierzasz składniki tą samą szklanką więc proporcje zachowane :)
Bylo juz wiele watkow zwiazanych z tym problemem , szklanka , szklance nie podobna, kostka masla, nie wazy zawsze tyle samo. Kiedy w polskich przepisach zacznie uzywac gramature , tak jak na calym swiecie????? To takie proste: ml=mililitry, gramy=gramy,,,kilo=kilo,,,itd,,,,
W gotowaniu dan mozna sobie eksperymentowac, w prawo i w lewo, nie ma znaczenia. W pieczeniu chlebow, ciast, wazna jest dokladnosc skladnikow,ja moge ciasto na pizze zrobic na "oko", ale nigdy nie pieke bez dokladnego wazenia chlebow i ciast.
A ja wolę jak w polskich przepisach jest szklanka mąki a nie 220 dag ponieważ jeszcze nie dorobiłam się dokładnej wagi.A czy Polska musi dorównywać całemu światu???
mam pytanie ile to jest szklanka np. mąki czy cukru ,czy to jest 250 mililitrow czy 200 .Może ktoś mi podpowie bo przecież szklanki są różne
jeśli w szklance mieści się 250 ml wody, to w tej samej szklance jest np:

220 g cukru kryształu
200 g cukru pudru
170 g mąki pszennej
250 g mąki ziemniaczanej
to zależy od produktu, bo różne różnie ważą - ale jeśli w przepisie jest podane w szklankach, a chce się wg gram to trzeba odpowiednio przeliczyć! i odwrotnie! - bo jak widać szklanka cukru gramowo nie równa się szklance mąki
A jeśli chce się w ml to szklanka cukru, wody i mąki to równo 250 ml - pod warunkiem, że w szklance jest na pewno 1/4 litra.
No właśnie...a szklanki mają teraz,zdaje się 230ml
dzieki za ododpowiedż ale tak naprawde mi chodzi jakiej szklanki mam używać czy tej 250 czy 200.Bo jeśli w przepisie jest szklanka cukru szklanka maki i kostka margaryny,to jesli uzyje szklanki tej mniejszej to maki moze byc za malo i ciasto bedzie sie kleic,.poprostu nie wiem jakiej mam uzyc szklanki
Ja uznaję, że szklanka na 250ml i zawsze tą samą szklanką odmierzam.
ja tez tak robie ,ale zawsze sie zastanawiam czy to dobrze
No,ja też tak robię-szklanka to szklanka,byle tej samej pojemności:)
Dla mnie na ogół to 250 ml
Podobnie sprawa ma się z masłem. Kostka masła kiedyś miała 250gram. Teraz ma 200, a często też można znaleźć już 180 gram:(
zalezy jaka szklanka przewaznie to 200
Tak szczerze mówiąc to ja zawsze używam pierwszej lepszej szklanki czy kubeczka i zawsze jest dobrze. Na prawdę nie pamiętam kiedy miałam ciasto z zakalcem czy też o jakimś dziwnym smaku :)
Myślę że takie szklanki jak po nutelli są w porządku.
no ale jeśli w przepisie jest...szkl. mąki, cukru itc to przecież większa- mniejsza ale i tak odmierzasz składniki tą samą szklanką więc proporcje zachowane :)
...niektóre przepisy podają wielkości w filiżankach! Wtedy już jest gorzej, bo trzeba dobrać to, co niepoliczalne w naczyniach- masło/ smalec
No właśnie a jaką pojemność ma filiżanka? Gdybym chciała wodę dać miarką to ile tej wody dać by odpowiadała filiżance?
Wydaje mi sie eto 1/8 litra kubek to 1/4 ...
a ja dostałam od znajomej prawdziwą szklankę, sprawdziłam ma objętość 250 ml :)
Bylo juz wiele watkow zwiazanych z tym problemem , szklanka , szklance nie podobna, kostka masla, nie wazy zawsze tyle samo.
Kiedy w polskich przepisach zacznie uzywac gramature , tak jak na calym swiecie?????
To takie proste: ml=mililitry, gramy=gramy,,,kilo=kilo,,,itd,,,,
W gotowaniu dan mozna sobie eksperymentowac, w prawo i w lewo, nie ma znaczenia.
W pieczeniu chlebow, ciast, wazna jest dokladnosc skladnikow,ja moge ciasto na pizze zrobic na "oko", ale nigdy nie pieke bez dokladnego wazenia chlebow i ciast.
A ja wolę jak w polskich przepisach jest szklanka mąki a nie 220 dag ponieważ jeszcze nie dorobiłam się dokładnej wagi.A czy Polska musi dorównywać całemu światu???
ja też zdecydowanie wolę przepisy "szklankowe" :)
Ja mam wagę elektroniczną do 5kg z możliwością tarowania więc dla mnie waga to podstawa. Gożej z millitrami.