Mam za zadanie przygotować tort, jednak jubilat nie przepada za biszkoptami... dlatego wymyśliłam tort bezowy :). Jednak łatwiej napisać, niż zrobić... Po pierwsze- jak przygotować bezowe blaty (tak jak na bezę Pavlową?- wolałabym, żeby były bardziej kruche), poza tym, chciałabym przełożyć je kremem, a właściwie dość delikatną masą (myślę, że najlepszym pomysłem będzie ubicie gęstej śmietanki z czekoladą)... A jak udekorować? Może ażurki czekoladowe..? Właściwie, mam już pomysł.. Gorzej z wykonaniem.. ;) Proszę o pomoc :) i pomysły ;)...
Na blogu Dorotus www.mojewypieki.blox.pl jest wspaniały torcik bezowy (Gooey chocolate stack)- czekoladowy z czekoladowymi blatami bezowymi a także mrożony tort cytrynowy z białymi bezami. Autorka dokładnie opisuje jak upiec takie blaty, żeby były kruche. Sama już dwukrotnie robiłam torcik czekoladowy i faktycznie wyszedł pyszny. A co do tortów, to przecież jest tyle różnych przepisów na torty, w których nie ma biszkoptu. Wspaniałe są torty orzechowe, czy migdałowe, których blaty piecze się dodając do ubitej piany z białek i cukru zmielone orzechy czy migdały. Jak znajdę chwilę czasu, to zamieszczę tu przepis na właśnie tego typu tort orzechowy. Jest dość pracochłonny, ale to najlepszy tort orzechowy jaki jadłam i nie jest to tylko moje zdanie.
Torty bezowe najlepiej przekładać kremami, które nieco przełamią bardzo słodki smak bezy. Dlatego smaczne są kawowe, bakaliowe, z dodatkiem alkoholu albo z owocami.
A co do przepisów na samą bezę to wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "tort bezowy" albo "pavlova".
Rzeczywiście tort bezowy czekoladowy na blogu Dorotus wygląda znakomicie- dzięki Alaewa! Wcześniej już widziałam cytrynowy, ale na ten nie zwróciłam uwagi, a najprawdopodobniej to właśnie on zagości na urodzinowym stole. Jeżeli chodzi o blaty bezowe- uważacie, że najlepsze będą wykonane tak jak na pavlovą, tak? :). Nie szczególnie lubię gotowe blaty- są bardzo słodkie i takie... sztuczne..;) Dziękuje!
Mam za zadanie przygotować tort, jednak jubilat nie przepada za biszkoptami... dlatego wymyśliłam tort bezowy :). Jednak łatwiej napisać, niż zrobić... Po pierwsze- jak przygotować bezowe blaty (tak jak na bezę Pavlową?- wolałabym, żeby były bardziej kruche), poza tym, chciałabym przełożyć je kremem, a właściwie dość delikatną masą (myślę, że najlepszym pomysłem będzie ubicie gęstej śmietanki z czekoladą)... A jak udekorować? Może ażurki czekoladowe..? Właściwie, mam już pomysł.. Gorzej z wykonaniem.. ;) Proszę o pomoc :) i pomysły ;)...
Na blogu Dorotus www.mojewypieki.blox.pl jest wspaniały torcik bezowy (Gooey chocolate stack)- czekoladowy z czekoladowymi blatami bezowymi a także mrożony tort cytrynowy z białymi bezami. Autorka dokładnie opisuje jak upiec takie blaty, żeby były kruche. Sama już dwukrotnie robiłam torcik czekoladowy i faktycznie wyszedł pyszny. A co do tortów, to przecież jest tyle różnych przepisów na torty, w których nie ma biszkoptu. Wspaniałe są torty orzechowe, czy migdałowe, których blaty piecze się dodając do ubitej piany z białek i cukru zmielone orzechy czy migdały. Jak znajdę chwilę czasu, to zamieszczę tu przepis na właśnie tego typu tort orzechowy. Jest dość pracochłonny, ale to najlepszy tort orzechowy jaki jadłam i nie jest to tylko moje zdanie.
www.mojewypieki.blox.pl
Torty bezowe najlepiej przekładać kremami, które nieco przełamią bardzo słodki smak bezy. Dlatego smaczne są kawowe, bakaliowe, z dodatkiem alkoholu albo z owocami.
A co do przepisów na samą bezę to wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "tort bezowy" albo "pavlova".
Można też kupić gotowe blaty bezowe , mają już piękne ozdobne wykończenie .
Rzeczywiście tort bezowy czekoladowy na blogu Dorotus wygląda znakomicie- dzięki Alaewa! Wcześniej już widziałam cytrynowy, ale na ten nie zwróciłam uwagi, a najprawdopodobniej to właśnie on zagości na urodzinowym stole.
Jeżeli chodzi o blaty bezowe- uważacie, że najlepsze będą wykonane tak jak na pavlovą, tak? :). Nie szczególnie lubię gotowe blaty- są bardzo słodkie i takie... sztuczne..;)
Dziękuje!