Forum

Kuchenne porady

Przyjęcie komunijne i zamrażanie

• Autor: betago Data: 2009-04-18 22:21:06

Witajcie, chciałam się poradzić w sprawie zamrażania potraw mięsnych. Wiem oczywiście że można prawie wszystko mrozić, ale chcialam zapytac Was o De Volaille - bo w środku jest masło. Czy mrozicie gołąbki? W jaki sposób później  podajecie takie potrawy aby mięso nie było suche?  Przed Świętami zrobiłam roladki ze schabu i po rozmrożeniu i podgrzaniu było suche i naprawde wiele straciło. Chciałabym przygotowac wcześniej i zamrozić polędwiczki ze śliwką w środku, ale obawiam sie że będzie tak samo suche.Może ktos zasugeruje cos ciekawego a nietrudnego w przygotowaniu na przyjęcie komunijne?
    Pozdrawiam czytających i z góry dziękuję.

• Autor: emerytka Data: 2009-04-19 00:40:34

Witaj !Mój syn ma juz 20 lat ,wiec minęło troche czasu...ale ja przygotowywałam tak miesa by je mozna było bez problemu i szybko podgrzac.Tak wiec były rolady "śląskie"-czyli mieso wolowe cieniutko potłuczone posmarowane musztardą+"słupek"ogórka kiszonego,cebulki,boczku(zwiniete w ładna roladke-spiete wykałaczkami) -przypruszone maka i mocno !!!!przysmażone na tłuszczu,a potem dolewając bulionu duszone do miękości.Były też bitki z miesa "od szynki"-pokrojone w plasterki również "potraktowane"tłuczkiem-dobrze popieprzone -opruszone maką dobrze podsmazone- a na tym smym tłuszczu usmażona duża ilość cebuli(dobrze,mocno podsmażona) i potem również duszona do miękości.Te mięsa są w sosie wiec przygotowane wcześniej i podgrzewane bez problemu.Ale to były inne czasy,wiec na pewno są teraz popularne bardziej wykwintne dania-lecz wszystko co w sosie,z mozliwościa podgrzewania-zdało egzanin.-pozdrawiam

• Autor: betago Data: 2009-04-19 10:41:55

Witaj, bardzo dziękuję! Oczywiście nie chodzi mi o czasy i chęć pokazania sie ale o smaczne potrawy. Bardzo smacznie wyglądaja Twoje opisy, zwłaszcza roladek sląskich. Chyba skorzystam, dziekuję!

• Autor: emeska1974 Data: 2009-04-19 10:30:52

Można spokojnie mrozić gołąbki. Ja zamrażam razem z sosem w specjalnym pojemniku - po rozmrożeniu są pyszne.

• Autor: betago Data: 2009-04-19 10:43:13

Tobie również bardzo dziękuję! Czyli rozumiem że robisz gołąbki, sosik, szczelnie zamknięty pojemnik i potem jest ok? Na pewno zrobie bo gołąbki muszą być! Pozdrawiam Beata

• Autor: yette Data: 2009-04-19 13:02:34

Ja również mam w tym roku komunię syna i na obiad serwuję pierś z kurczaka ala pizza (przepis mój własny) i rosół z bażanta z makaronem własnej roboty. Kotleciki z piersi  przygotuję dzień wcześniej wieczorem, wstawię do lodówki, a później tylko zapiekę  i podam świeże, bez odgrzewania. Do tego zestaw surówek i obiad gotowy

• Autor: teresa55 Data: 2009-04-20 08:53:13

Nie radziłabym Ci mrozić gołąbkóew. Mają zmieniony smak i nie sa juz takie dobre. Ale to jest moje zdanie.

• Autor: as Data: 2009-04-20 09:14:13

Ja bardzo często zamrażam gołąbki z ryżem i mięsem. Daję do woreczków. Nie zamrażam z sosem tylko same. Rozmrażam w temperaturze pokojowej, w mikrofali lub piekarniku i nie zauważyłam by zmieniły smak.

• Autor: urszulka Data: 2009-04-20 09:18:47

Ja tez mam komunie no i jak juz wcesniej tu na forum pisałam : mieso jak kotlety z piersi devoile zrazy mielone z niespodzianka to wszystko w sobote robie  a wiec ubijam przyprawiam itp.. a w niedziele rano pieke(no siostra bo ja to w kosciele bede).ciasta to w piątek łacznie z kremami teraz po swietach to 5 dni mi trzymały  no a wsobote ryby sałatki jaja faszerowane (tyle ze w niedziele to majonezem dopiero połacze zeby nie pusciło wody.?Jak chcesz cos konkretnie wiedziec to pytaj...

• Autor: Kluko Data: 2009-04-20 09:27:04

Możesz faktycznie wszystko prawie zamrozic. Żeby po podgrzaniu nie było suche to po prostu musisz podgrzewac w w jakims bulionie, sosie lub po prostu w wodzie. Dlatego najlepiej mrozic miesa bez panierki. jeśli masz z panierka to musisz odmrozic wcześniej, a przed podaniem podgrzac przykryte dokładnie folią aluminiową. Gołąbki pięknie się mrożą i i z podgrzaniem nie ma problemu:)

• Autor: yette Data: 2009-04-22 15:29:35

A ja gołąbki poprostu wekuję razem z sosem  w słoikach, a potem do lodówki. I też stoją długo.

• Autor: betago Data: 2009-04-23 14:52:53

Bardzo Wam dziękuję! Oczywiście skorzystam z porad. Myślę że będzie dobrze. Planuje podac obiad a potem ciasto i kawę. Pomrożę mięsko, w sobotę sałatki i ziemniaczki przygotuję i będę mogła spokojniej myśleć o całości. Ciasto zamówiłam więc z tym to bez pracy. Biorę się za mycie okien. Pozdrawiam Panie! Betago

Przejdź do pełnej wersji serwisu