Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Pranie

• Autor: mariateresa Data: 2009-04-20 11:30:23

Z przepisami u mnie ostatnio cieniutko, -  za to w krótkim czasie znowu pytanie.
    Drogie koleżanki -  w czym pierzecie rzeczy   biało - czarne ?
    Np.  czarna bluzka z popeliny z białym kołnierzykiem i mankietami
           czarne topy z białą  lamówką,  sweterek w biało - czatne pasy
           letnia spódnica w biało - czarne  " mazgaje " ....itd...

Prane w środkach do kolorów -  po kilku razach traci smolista czerń
    - prane w płynie do czarnego,  coś ta biel ..... nie taka jak nowa,  nie  " po mojemu ".

Oprócz innych kolorów mam sporo takich  w swojej szafie,  bo :
    - podobają mi się
    - takie zestawy są  " bespieczne "  gdyż wszystko ze wszystkim pasuje  ( no.....prawie )
    ale w czym to prać ?

Z góry dziękuję za poradę i serdecznie pozdrawiam !

• Autor: megi65 Data: 2009-04-20 12:31:00

Moja kochana Marioterso ! Jak widze w sklepie takie połczenia czrno - białe ..podoba mi sie nie powiem ...ale zaraz potem zapala mi sie lampeczka .. upss jak to bedzie wyglądało po .. 5 praniach i ........odkładam ! Chociaz mam tylko jeden letni zestaw czarne i lamóweczka biała wiec traktuje to recznie w tem 30 - 40 C w płynie do ciemnych ubranek ! Serdecznie jak zwkle pozdrawiam .. aaaaaa od czwartku bede ,,,całkiem blisko ciebie .. hehhehe

• Autor: Wkn Data: 2009-04-26 23:32:01

Cóż, ja takich zwyczajnie nie kupuję, choć podobają mi się.
    Wielokrotne pranie wyszarza biały i czarny kolor. Nie znalazłam jak dotąd na to sposobu, dlatego kupuję białą bluzkę z kołnierzem i mankietami, które wystają i zakładam na nią czarny sweterek, a piorę oczywiście osobno.
    W ogóle piorę dzieląc na:
    pranie wyłącznie białe
    pranie kolorowe
    pranie bardzo ciemne i czarne
    pranie bardzo brudne
    spodnie
    pościel
    ręczniki i ściereczki do naczyć
    firany
    obrusy
    szmatki do kurzu i mycia

Kiedyś myślałam, że wszyscy tak robią i przeżyłam szok, kiedy znajoma kiedy zobaczyłam jak znajoma pierze rzeczy białe z kolorowymi i czarnymi. Ale jeśli ktoś lubi wszystko szarobure... cóż... hm... to jego wybór

• Autor: alman Data: 2009-04-27 07:45:44

dzielę podobnie jak Wkn....a co do prania czarno-białych /już takich raczej nie kupuję/ - może płyn do kolorów, widziałam chyba nową wersję "Wirka" ???

• Autor: abiola Data: 2009-04-27 11:49:37

Wiecie co ja mam kupę takich rzeczy( po mojej ostatniej zajawce na b&w ) i piorę je normalnie w pralce w proszku V... (bez kryptoreklamy)
    do kolorów i wyglądają świetnie. Ostatnio nawet udało mi się wyprać garsonkę z napisem że trzeba czyścic chemicznie ;) Doszłam do wniosku że szybciej zbankrutuję jak będę nosić jasno-kremową garsonke (zakupioną na zeszłoroczne wesele) co tydzień do pralni i wpakowałam ją do pralki z myślą "kto nie ryzykuje tem śmierdzi pralnią;))))" I wygląda jak niowa ze sklepu... hehe mam fuksa.
    Ja też eksperymentowałam z proszkami przerobiłam różne i został V... od śnieżnej bieli oraz P...Black do czarnego u mnie się to sprawdza a i też dzielę pranie na ciemne i jasne.

• Autor: drakas Data: 2009-04-28 19:01:21

A ja dziele tak:biale do wysokich temperatur, biale i bardzo jasne, czerwone i fioletowe, brazowo- zielone, czarne i bardzo ciemne, niebieskie i szare.
    A wszystkie wielokolorowe po prostu piore recznie, bo sie boje, w plynie do prania

Przejdź do pełnej wersji serwisu