Forum

Kuchenne porady

przechowywanie ciasta na pierogi

  • Autor: L_ola Data: 2009-04-20 16:30:22

    witam, mam problem - na jutro potrzebuję mieć zrobione pierogi, ale z braku wystarczającej ilości czasu musze dziś przygotowac farsz (nawet lepiej - 'przejdzie' sobą) no i ciasto...i zaczyna się problem - farsz wytrzyma w lodówce ale ciasto?? jak je zapakować by nie stwardnialo i nie było zimista skorupą?? czy lepiej jednak jutro zrobić przed??

  • Autor: vikunia Data: 2009-04-20 16:37:44

    farsz możesz smialo zrobic i przechoeac, natomiast ciasto zrob jutro :)

  • Autor: L_ola Data: 2009-04-20 16:39:48

    dziekuję bardzo.....
    wiedziałem, że mogę polegać :*

  • Autor: jola995 Data: 2009-04-20 17:10:35

    zgadzam się z poprzedniczką,gdybys jednak chciała zrobić ciasto dzisiaj to musiałabys je włożyć w torebke foliową i do lodówki na drugi dzień ciasto jest trochę lużniejsze bo mąka,,pracuje,,więc musiałabyś je trochę wyrobić z mąką.My tak robiliśmy na garmażerce gdy zostało nam trochę ciasta.Pozdrawiam

  • Autor: crisen Data: 2009-04-20 17:21:51

    Witam. Często kiedy robię pierogi zostaje mi ciasto./robię specjalnie więcej/ Wkładam w woreczek foliowy lub w folię spożywczą i do lodówki. Na następny dzień robię z innym farszem. Jednak jeśli robię więcej to nie solę ciasta. Solę więcej wtedy wodę. Takie ciasto bez soli  również zamrażam, kiedy potrzeba wyjmuję tylko rano z lodówki . Pozdrawiam.

  • Autor: agulinia Data: 2009-04-20 23:25:26

    Moja zawsze daje do zamrażalnika i nawet po jakimś czasie korzysta i nie ma problemu :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu