Forum

Gawędy o jedzeniu

Szukam przepisu na bagietkę z masełkiem czosnkowym

  • Autor: Juta Data: 2009-04-21 00:57:11

    Szukam przepisu na bagietkę z masełkiem czosnkowym, Możecie mi pomóc?

  • Autor: Alicja64 Data: 2009-04-21 02:00:36

    Użytkownik Juta napisał w wiadomości:
    > Szukam przepisu na bagietkę z masełkiem czosnkowym, Możecie mi pomóc?


    Czy chodzi Ci o przepis na bagietke od podstaw? Czy juz gotowa i potrzebujesz przepis na maslo czosnkowe?

  • Autor: Juta Data: 2009-04-21 09:18:20

    chodzi mi o przepis od podstaw

  • Autor: agik Data: 2009-04-21 09:26:57

    Witaj :)
    Przeszła mi co prawda myśl, zeby trochę pozartować i napisać, ze bagietkę się robi tak i tak, masło tak i tak, ale odpuściłam :)
    Ja wczoraj robiłam, bo jakies choróbsko się mnie chwyciło...
    Bagietkę ponacinałam w poprzek ( nacięcia tak co 3 cm), w te szczeliny  wiórki masełka czosnkowego i do piekarnika na parę minut, aż masło się stopi a spód będzie chrupiący... Acha :) bagietka była mała, a nie taka metrowa.

    Masło czosnkowe ja robię tak: masło wyjmuję z lodówki, żeby zmiękło, kroję na mniejsze kawałeczki, dodaję ze 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego ( a ostatnio- zielony czosnek, tzn szczypiorek z czosnku, bo mi wyrósł na oknie), natkę pietruszki i koperek posiekane na mgiełkę, sól i odrobinę chili. Wszysko  razem wyrabiam ręką, aż dokładnie się zmiesza i będzie miało zielony kolor, bez kremowych maślanych wstawek ;), kulką do lodów formujęi wstawiam do lodówki.

    W jakiejś książce kucharskiej czytałam, ze zabki czosnku nalezy gotować kilka minut we wrzątku, a potem pulpę czosnkową wyrabiac widelcem i wymieszać z miękkim masłem. Ale ja wolę ostrzejszy czosnkowy smak i pozostanę przy świżym czosnku.

    Niedawno też widziałam na WŹ przepis na masło czosnkowe robione z mini kosteczek knorra, ale mnie nie odpowiada taki plastikowy smak, troche podobny do smaku czosnku granulowanego. 

    O to chodziło?

Przejdź do pełnej wersji serwisu