Forum

Kuchenne porady

nakładanie masy na tort

• Autor: urszulka Data: 2009-04-22 10:06:37

Powiedzcie mi prosze jak lub czym robicie zeby masa na torcie i na bokach była gladka tak jak to w kupionych jest bo ja robie nozem ale to takie nierówne wychodzi.

• Autor: L_ola Data: 2009-04-22 10:39:08

nie bedę oryginalna - ja to właśnie robię nozem uprzednio zmoczonym wrząca woda

• Autor: firalik Data: 2009-04-22 10:39:40

Zobacz na youtube,jest tam pelno roznych filmikow.Mi one bardzo pomogly.Pozdrawiam i zycze powodzenia

• Autor: nasturcja Data: 2009-04-22 10:59:35

W sklepach są takie regulowane  plastikowe obręcze na torty itp. w cenie 17 zł { przeważnie przezroczyste}. Ja nakładam taką obręcz na biszkopt i  masę rozsmarowuję packą też kupioną w tym celu { w opakowaniu są 3 szt w różnych rozmiarach} . Obręcz jest bardzo przydatna gdy chcemy zrobić ciasto z galaretką. Pozdrawiam.

• Autor: urszulka Data: 2009-04-22 13:43:11

Dzieki wszystkim za pomoc.

• Autor: babsy Data: 2009-04-22 16:15:06

Użytkownik nasturcja napisał w wiadomości:
    > W sklepach są takie regulowane  plastikowe obręcze na torty itp. w cenie
    > 17 zł { przeważnie przezroczyste}. Ja nakładam taką obręcz na biszkopt i
    >  masę rozsmarowuję packą też kupioną w tym celu { w opakowaniu są 3 szt w
    > różnych rozmiarach} . Obręcz jest bardzo przydatna gdy chcemy zrobić
    > ciasto z galaretką. Pozdrawiam.

Mój umysł ma chyba ograniczone zdolności, bo nie bardzo jestem to sobie w stanie wyobrazić. A że temat mnie interesuje, proszę o bardzo łopatologiczne wyjaśnienie procesu nakładania kremu na tort przy pomocy obręczy :).

• Autor: nasturcja Data: 2009-04-22 19:33:24

Obręcz wyglądem przypomina obręcz z tradycyjnej tortownicy,ale posiada tą zaletę że jest regulowana.Rozkładasz ją wokół krążka biszkopta i dopasowujesz do jego rozmiaru i zamykasz {a w razie potrzeby możesz poluzować}. W opakowaniu zwinięta jest w ślimaka. Zauważyłam ją w dużych marketach po tym jak sama zakupiłam w osiedlowym sklepiku 1001 drobiazgów.Myślę że pomogłam ?

• Autor: Beata500 Data: 2009-04-22 19:43:56

Myślę,że nie bardzo pomogłaś.Wytłumacz jak w obręczy rozsmarować masę na bokach?Myśle,że obręcz pomaga,jeżeli chcemy wylać galaretkę na wierzch.Ale może to ja czegoś nie rozumiem.

• Autor: jola gotuje Data: 2009-04-22 19:37:37

JA ROZMASOWÓJE KREM NOZEM I MOCZE GO W CIEPŁEJ WODZIE W TEDY MASA JEST GŁADKA

• Autor: nasturcja Data: 2009-04-22 20:06:17

Żeby posmarować boki niestety obręcz zdejmuje. Miałam na myśli  tylko tereny płaskie ciasta które chcemy równo posmarować masą .

Przejdź do pełnej wersji serwisu