Forum

Gawędy o jedzeniu

mrożenie makaronu :))

  • Autor: maniuś Data: 2009-04-22 13:34:35

    witajcie kochani mam pytanie czy można zamrozic makaron robiłem dzisiaj na obiad łazanki i nie wiem jak to się stało ale ugotowałem go jak na "wesele" przynajmniej jeszcze na dwa obiady ( łazanki ) hahah jest to makaron rurki i mam teraz problem co z nim zrobic pozdrawiam

  • Autor: crisen Data: 2009-04-22 14:32:55

    Witaj. Nigdy nie mroziłam makaronu. Pierogi,naleśniki ,kluski śląskie owszem.Jaki będzie po mrożeniu makaron nie mam pojęcia. Może zrób zapiekankę i obiad na dwa dni z głowy. Pozdrawiam również.

  • Autor: anneau Data: 2009-04-22 14:43:37

    w akademiku miałam zamrożone łazanki- po odmrożenu trochę "ciekły"-, ale po podgrzaniu nie straciły walorów smakowych. Natomiast sam makaron- nie jestem pewna...Jeśli taki pół twardy- to rozmrażaszi po ugotowaniu będzie jak należy. Inaczej- może się rozgotować...Może zrób małą próbkę- zamroź odrobinkę i po godzinie zobacz "co słychać"

  • Autor: bytomianka Data: 2009-04-22 14:45:17

    Raz zamroziłam makaron , Po rozmrożeniu być niesmaczny. Od tego czasu już nigdy nie mroziłam,Pozdrawiam.!

  • Autor: jola Data: 2009-04-22 14:45:18

    Ja mroże łazanki i sam makaron też jak zostaje mi nadmiar ,nic temu nie jest po odmrożeniu smakuje tak samo.Pozdrawiam

  • Autor: as Data: 2009-04-22 15:12:56

    Mrożę ugotowany makaron ale nitki jak zostanie za dużo z niedzieli i po rozmrożeniu był dobry. Mroziłam też gotowe łazanki z kapusta i też były dobre.

  • Autor: yette Data: 2009-04-22 15:20:41

    Ja również mrożę makaron, ten domowej roboty też i jest ok.

  • Autor: Balbina71 Data: 2009-04-22 23:23:42

    Ja bardzo czesto mroze makaron, ale nie powinno sie czekac az sie odmrozi........najlepiej to zagotowac wode i zamrozony makaronik wrzucic do tej kapieli na minutke i juz, smakuje jakby byl swierzo ugotowany. Pozdrowienia

  • Autor: kokliko Data: 2009-04-23 01:03:15

    Jak sie za duzo nagotuje no to nie ma innego wyjscia jak zamrozenie. Ale nie raczej nie gotowac za duzo! Taki rozmrozony nigdy nie bedzie al dente, niestety. Dwa tygodnie temu zrobilismy fantastyczne spaghetti, sos pyszny, twardosc klusek jak nalezy, niestety trzy razy za duzo. Po wczorajszym rozmrozeniu wszystko do kitu. Niewymagajaca mlodziez sie najadla, ale naprawde to byla gospoda, a nie restauracja, ze o dobrym domowym wloskim gotowaniu nie wspomne.

  • Autor: ursula Data: 2009-04-23 01:54:40

    witaj,
    ja nie mialam nigdy tego problemu, ale sprawdzilam w ksiazce "Meals from the freezer" ,
    oni twierdza, ze gotowany ryz i pasta (makaron) swietnie sie mroza,
    musisz wlozyc makaron w malych porcjach do woreczkow (tych do zamrazania), a odmrozic w mikrofali

  • Autor: dycha Data: 2009-04-23 08:49:34

    A może poprostu wpadniemy na te przepyszne łazanki, po co mrozić:)))) Pozdrawiam:)

  • Autor: skopolendra Data: 2009-04-24 09:01:24

    Musisz mrozic ten makaron?Nie lepiej wykorzystac go np do jakiejs zapiekanki?Tyle tu pysznych przepisow.Polecam moje danko w ktorym ryz mozesz z powodzeniem zastapic makaronem.Kliknij TUTAJ

  • Autor: maniuś Data: 2009-04-25 15:09:51

    dzięki wszystkim za rady pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu