Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

Calamondin

• Autor: yette Data: 2009-04-22 15:41:06

Czy ma ktoś może w domu drzewko cytrusowe CALAMONDIN. Widziałam wczoraj w OBI i bardzo mi się spodobało. Nabrałam ochoty na kupno, ponieważ drzewko wygląda bardzo efektownie. I te śliczne owoce... W związku z tym mam pytanie. Czy to drzewko jest łatwe, czy dosyć trudne w hodowli domowej. I czy to drzewko ponownie zaowocuje w domu czy raczej nie? Pytam ponieważ drzewko nie jest tanie, a najbardziej urzekły mnie w nim owoce. Jeżeli drzewko owocuje również w hodowli domowej to na pewno się na nie skuszę. A owocki z tego co czytałam są jadalne.

• Autor: KRYSTYNA2309 Data: 2009-04-27 19:22:30

Użytkownik yette napisał w wiadomości:
    > Czy ma ktoś może w domu drzewko cytrusowe CALAMONDIN. Widziałam wczoraj w OBI
    > i bardzo mi się spodobało. Nabrałam ochoty na kupno, ponieważ drzewko wygląda
    > bardzo efektownie. I te śliczne owoce... W związku z tym mam pytanie. Czy
    > to drzewko jest łatwe, czy dosyć trudne w hodowli domowej. I czy to drzewko
    > ponownie zaowocuje w domu czy raczej nie? Pytam ponieważ drzewko nie jest
    > tanie, a najbardziej urzekły mnie w nim owoce. Jeżeli drzewko owocuje
    > również w hodowli domowej to na pewno się na nie skuszę. A owocki z
    > tego co czytałam są jadalne.

Kalamondyny lubią słońce i ciepło.Okno lub taras od południowej strony,to idealnie rozwiązanie dla tejże rośliny.Roślina dobre traktowanie wynagradza obfitościąbardzo wonnych kwiatów i owoców-pomarańczowych kulek.Gleba ma niesamowite znaczenie w uprawie tej rośliny:

ziemia ciężka,gliniasta-1 część
    ziemia organiczna,kompostowa-2 części
    ziemia torfowa pH 5,5-6,5- 2 części
    Do takiej mieszanki można dodać trochę grubego piasku.Na doniczkę o średnicy 18 cm.,wystarczy garść.Odczyn ziemi ma być kwaśny.
    Kalamondynę nawozimy dość intensywnie od kwietnia do września.Roślinkę podlewamy obficie-tzn.raz,a dobrze-aby woda dotarła do głębszych partii korzeni.Kalamondyna lubi zraszanie liści wodą.

Przejdź do pełnej wersji serwisu