Czy ma ktoś może w domu drzewko cytrusowe CALAMONDIN. Widziałam wczoraj w OBI i bardzo mi się spodobało. Nabrałam ochoty na kupno, ponieważ drzewko wygląda bardzo efektownie. I te śliczne owoce... W związku z tym mam pytanie. Czy to drzewko jest łatwe, czy dosyć trudne w hodowli domowej. I czy to drzewko ponownie zaowocuje w domu czy raczej nie? Pytam ponieważ drzewko nie jest tanie, a najbardziej urzekły mnie w nim owoce. Jeżeli drzewko owocuje również w hodowli domowej to na pewno się na nie skuszę. A owocki z tego co czytałam są jadalne.
Użytkownik yette napisał w wiadomości: > Czy ma ktoś może w domu drzewko cytrusowe CALAMONDIN. Widziałam wczoraj w OBI > i bardzo mi się spodobało. Nabrałam ochoty na kupno, ponieważ drzewko wygląda > bardzo efektownie. I te śliczne owoce... W związku z tym mam pytanie. Czy > to drzewko jest łatwe, czy dosyć trudne w hodowli domowej. I czy to drzewko > ponownie zaowocuje w domu czy raczej nie? Pytam ponieważ drzewko nie jest > tanie, a najbardziej urzekły mnie w nim owoce. Jeżeli drzewko owocuje > również w hodowli domowej to na pewno się na nie skuszę. A owocki z > tego co czytałam są jadalne.
Kalamondyny lubią słońce i ciepło.Okno lub taras od południowej strony,to idealnie rozwiązanie dla tejże rośliny.Roślina dobre traktowanie wynagradza obfitościąbardzo wonnych kwiatów i owoców-pomarańczowych kulek.Gleba ma niesamowite znaczenie w uprawie tej rośliny:
ziemia ciężka,gliniasta-1 część ziemia organiczna,kompostowa-2 części ziemia torfowa pH 5,5-6,5- 2 części Do takiej mieszanki można dodać trochę grubego piasku.Na doniczkę o średnicy 18 cm.,wystarczy garść.Odczyn ziemi ma być kwaśny. Kalamondynę nawozimy dość intensywnie od kwietnia do września.Roślinkę podlewamy obficie-tzn.raz,a dobrze-aby woda dotarła do głębszych partii korzeni.Kalamondyna lubi zraszanie liści wodą.
Czy ma ktoś może w domu drzewko cytrusowe CALAMONDIN. Widziałam wczoraj w OBI i bardzo mi się spodobało. Nabrałam ochoty na kupno, ponieważ drzewko wygląda bardzo efektownie. I te śliczne owoce... W związku z tym mam pytanie. Czy to drzewko jest łatwe, czy dosyć trudne w hodowli domowej. I czy to drzewko ponownie zaowocuje w domu czy raczej nie? Pytam ponieważ drzewko nie jest tanie, a najbardziej urzekły mnie w nim owoce. Jeżeli drzewko owocuje również w hodowli domowej to na pewno się na nie skuszę. A owocki z tego co czytałam są jadalne.
Użytkownik yette napisał w wiadomości:
> Czy ma ktoś może w domu drzewko cytrusowe CALAMONDIN. Widziałam wczoraj w OBI
> i bardzo mi się spodobało. Nabrałam ochoty na kupno, ponieważ drzewko wygląda
> bardzo efektownie. I te śliczne owoce... W związku z tym mam pytanie. Czy
> to drzewko jest łatwe, czy dosyć trudne w hodowli domowej. I czy to drzewko
> ponownie zaowocuje w domu czy raczej nie? Pytam ponieważ drzewko nie jest
> tanie, a najbardziej urzekły mnie w nim owoce. Jeżeli drzewko owocuje
> również w hodowli domowej to na pewno się na nie skuszę. A owocki z
> tego co czytałam są jadalne.
Kalamondyny lubią słońce i ciepło.Okno lub taras od południowej strony,to idealnie rozwiązanie dla tejże rośliny.Roślina dobre traktowanie wynagradza obfitościąbardzo wonnych kwiatów i owoców-pomarańczowych kulek.Gleba ma niesamowite znaczenie w uprawie tej rośliny:
ziemia ciężka,gliniasta-1 część
ziemia organiczna,kompostowa-2 części
ziemia torfowa pH 5,5-6,5- 2 części
Do takiej mieszanki można dodać trochę grubego piasku.Na doniczkę o średnicy 18 cm.,wystarczy garść.Odczyn ziemi ma być kwaśny.
Kalamondynę nawozimy dość intensywnie od kwietnia do września.Roślinkę podlewamy obficie-tzn.raz,a dobrze-aby woda dotarła do głębszych partii korzeni.Kalamondyna lubi zraszanie liści wodą.