Witam jestem tu nowa :) i Pozdrawiam Wszystkich :) mam pytanko ? kupilismy ogrodek dzialkowy :) i moje pytanko brzmi nastepujaco : mamy dzialke przy glownym wejsciu i chcielibysmy miec troszke prywatnosci , ale nie mamy zielonego pojecia co kupic (mam na mysli jakies krzewy itp... choinki wolno rosna wiec odpada) zeby szybko roslo i nas zakrylo :) prosze o jakies rady. Z gory dziekuje za podpowiedzi. Pozdrawiam
Nie wiem , co macie na tej działce, jak zagospodarowana, ale wśród najszybciej rosnących roślin są pnącza : rdest Auberta i winobluszcz pięcioklapowy. Szybko rosnące, czyli dość agresywne - mocno przycinać.Z szybko rosnących krzewów np kolkwizie i forsycje, które w sprzyjających warukach mogą mieć ok. 1 m przyrostu rocznie.Mozna też tymczasowo zastosować gotowe i dość ładne maty z łozy, trzcin , bambusów. Kiedy Twoje rośliny podrosną, usuniesz je :)
w zeszlym roku posadzilismy 10 tuji smaragd ale maja dopiero 40cm zanim urosna to troszke czasu minie :/ a ja chce tylko zaslonic sie z dwoch stron bo kazdy jak idzie to sie patrzy itd.......
Skoro masz juz tuje to rzeczywiści najlepsze będą jakieś pnącza. Piekny zarówno wiosna jak i na jesieni ale zrzucajacy na zimę liście jest winobluszcz trójklapowy http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Parthenocissus_tricuspidata.htm z tym, że on np do siatkwego ogrodzenia sie nie nadaje bo musi miec do czego sie przyssać przyssawkami :) więc najpierw jakieś rusztowanko np drewniane a potem on. Tak czy siak warto bo jest piekny szczególnie jesienią (czerwony!!!) a tu jeszcze jeden link http://www.ogrod-gardener.pl/1/1/1/winobluszcz_trojklapowy.php
Witam ja co roku sadzę rośliny jednoroczne na płocie np:groszek pachnacy.wilec,tunbergia rosna bardzo szybko nawet 15 cm na dzień i jeszcze jak pieknie wygladaja super odgradzają ciekawskich polecam i powodzenia w uprawie:))
witam to jeszcze raz ja chciałam tylko dodać że tez mam posadzone szmaragdy ale moje juz mają ok 80cm i miedzy nie właśnie sadze te jednoroczne roślinki i cały sezon mam z głowy a na jesień wyrywam i jest juz pożądek naprawde sie sprawdza
Witam
jestem tu nowa :) i Pozdrawiam Wszystkich :)
mam pytanko ?
kupilismy ogrodek dzialkowy :) i moje pytanko brzmi nastepujaco :
mamy dzialke przy glownym wejsciu i chcielibysmy miec troszke prywatnosci , ale nie mamy zielonego pojecia co kupic (mam na mysli jakies krzewy itp... choinki wolno rosna wiec odpada) zeby szybko roslo i nas zakrylo :)
prosze o jakies rady.
Z gory dziekuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Nie wiem , co macie na tej działce, jak zagospodarowana, ale wśród najszybciej rosnących roślin są pnącza : rdest Auberta i winobluszcz pięcioklapowy. Szybko rosnące, czyli dość agresywne - mocno przycinać.Z szybko rosnących krzewów np kolkwizie i forsycje, które w sprzyjających warukach mogą mieć ok. 1 m przyrostu rocznie.Mozna też tymczasowo zastosować gotowe i dość ładne maty z łozy, trzcin , bambusów. Kiedy Twoje rośliny podrosną, usuniesz je :)
hehe narazie nie ma nic procz wisni i jabloni :)
dopiero zaczynamy :)
dzieki za porade :)
Proponuje zwykłe tuje . Tez szybko rosną .Sama mam taką zasłonę przed sąsiadami!
w zeszlym roku posadzilismy 10 tuji smaragd ale maja dopiero 40cm zanim urosna to troszke czasu minie :/ a ja chce tylko zaslonic sie z dwoch stron bo kazdy jak idzie to sie patrzy itd.......
Skoro masz juz tuje to rzeczywiści najlepsze będą jakieś pnącza. Piekny zarówno wiosna jak i na jesieni ale zrzucajacy na zimę liście jest winobluszcz trójklapowy http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Parthenocissus_tricuspidata.htm z tym, że on np do siatkwego ogrodzenia sie nie nadaje bo musi miec do czego sie przyssać przyssawkami :) więc najpierw jakieś rusztowanko np drewniane a potem on. Tak czy siak warto bo jest piekny szczególnie jesienią (czerwony!!!)
a tu jeszcze jeden link http://www.ogrod-gardener.pl/1/1/1/winobluszcz_trojklapowy.php
Wielkie dzieki
Polecam thuję Brabant, idealna na żywopłoty, odradzam wszelkie liściaste, na jesieni sporo roboty z grabieniem liści, a zimą gołe i brzydkie.
Witam ja co roku sadzę rośliny jednoroczne na płocie np:groszek pachnacy.wilec,tunbergia rosna bardzo szybko nawet 15 cm na dzień i jeszcze jak pieknie wygladaja super odgradzają ciekawskich polecam i powodzenia w uprawie:))
witam to jeszcze raz ja chciałam tylko dodać że tez mam posadzone szmaragdy ale moje juz mają ok 80cm i miedzy nie właśnie sadze te jednoroczne roślinki i cały sezon mam z głowy a na jesień wyrywam i jest juz pożądek naprawde sie sprawdza
Ja też mam posadzone szmaragdy mają około 150cm ale chciałabym się dowiedzieć jakie rośliny jednoroczne sadzisz między tuje?
dzieki.
ja między swoimi szmaragdami sadzę tunberdię,groszek pachnący polecam pieknie wygląda przez całe lato :)
Moge to jeszcze posiac? czy już za pózno?
no niestety juz za późno bo właśnie kwitną ale za rok bardzo prosze ale musisz je wysiać juz w maju lub pod koniec kwietnia:)