Bardzo proszę o wzór na obliczanie odsetek. Nie zapłaciłem przez przeoczenie czsęści składki za luty 2009 (za zdrowotne 52). Dostałem upomnienie, że mam zapłacić do 28.04. nalezną część składki wraz z odsetkami. Bardzo proszę o pomoc. Bahus
Bahus, Ty nie masz obowiązku zapłaty tych odsetek a to dlatego, że: 1. jeżeli odprowadzasz składki tylko za siebie (jako właściciel) do 10 -go następnego m-ca, to odsetki od kwoty 224,24 wynoszą 3,21 2. jeżeli odprowadzasz składki jako przedsiębiorca (za siebie i pracowników) - do 15-go następnego m-ca, to odsetki od kwoty 224,24 wynoszą 2,87
Biorąc pod uwagę fakt, że:
Uwaga ! Minimalna kwota odsetek
Odsetek nie nalicza się, jeżeli wysokość odsetek nie przekraczałaby trzykrotności wartości opłaty dodatkowej pobieranej przez "Pocztę Polską" za polecenie przesyłki listowej. Obecnie kwota minimalnych odsetek wynosi zatem 2,20zł x 3 = 6,60zł. W związku z zasadami zaokrągleń nie pobiera się odsetek w kwocie 6,00zł.
- wyliczona kwota odsetek jest niższa od 6,00zł. Wobec tego nie płacisz nic...:)))
> -... wyliczona kwota odsetek jest niższa od 6,00zł. Wobec tego nie płacisz > nic...:))) ... >
Jesteś "wielka" bardzo dziękuję. Przed chwilką przelałem kwotę bez odsetek. Fajnie mieć przyjaciół, którzy zawsze pomogą.....Dziękuję również innym. Bahus
Użytkownik alidab napisał w wiadomości: > Dopilnuj aby bank zrealizował ten przelew...:))) Bo, wiesz...odsetki karne, > domiary, kary grzywny i takie tam...są straszne...brr...
No wiesz....przy takim zadłużeniu to pewnie przy pełnej mobilizacji sił i środków przeżyję.....bez udziału komornika Bahus
Bardzo proszę o wzór na obliczanie odsetek. Nie zapłaciłem przez przeoczenie czsęści składki za luty 2009 (za zdrowotne 52). Dostałem upomnienie, że mam zapłacić do 28.04. nalezną część składki wraz z odsetkami. Bardzo proszę o pomoc.
Bahus
Może tutaj coś znajdziesz? http://www.kalkulator-fk.pl/odsetki-platnosci.html
...i jeszcze coś takiego: http://www.us.gniezno.pl/dodatkowe/odsetki_podatkowe.html
www.pit.pl/kalkulator-ZUS/
http://www.pit.pl/kalkulator_odsetek_2507.php
Ten chyba będzie najwłaściwszy.
wskazałąm właśnie podstronę dotyczącą ZUS z podanego przez Ciebie linku :) Lewy górny róg -ZUS dla przedsiębiorców.
W jakiej kwocie i w jakim terminie powinienieś zapłacić składkę na ubezpieczenie zdrowotne?
Jako przedsiębiorca czy jako właściciel?
Bahus, Ty nie masz obowiązku zapłaty tych odsetek a to dlatego, że:
1. jeżeli odprowadzasz składki tylko za siebie (jako właściciel) do 10 -go następnego m-ca, to odsetki od kwoty 224,24 wynoszą 3,21
2. jeżeli odprowadzasz składki jako przedsiębiorca (za siebie i pracowników) - do 15-go następnego m-ca, to odsetki od kwoty 224,24 wynoszą 2,87
Biorąc pod uwagę fakt, że:
Odsetek nie nalicza się, jeżeli wysokość odsetek nie przekraczałaby trzykrotności wartości opłaty dodatkowej pobieranej przez "Pocztę Polską" za polecenie przesyłki listowej. Obecnie kwota minimalnych odsetek wynosi zatem 2,20zł x 3 = 6,60zł. W związku z zasadami zaokrągleń nie pobiera się odsetek w kwocie 6,00zł.
- wyliczona kwota odsetek jest niższa od 6,00zł. Wobec tego nie płacisz nic...:)))
Użytkownik alidab napisał w wiadomości:
> -... wyliczona kwota odsetek jest niższa od 6,00zł. Wobec tego nie płacisz
> nic...:))) ...
>
Jesteś "wielka" bardzo dziękuję. Przed chwilką przelałem kwotę bez odsetek. Fajnie mieć przyjaciół, którzy zawsze pomogą.....Dziękuję również innym.
Bahus
Dopilnuj aby bank zrealizował ten przelew...:))) Bo, wiesz...odsetki karne, domiary, kary grzywny i takie tam...są straszne...brr...
Użytkownik alidab napisał w wiadomości:

> Dopilnuj aby bank zrealizował ten przelew...:))) Bo, wiesz...odsetki karne,
> domiary, kary grzywny i takie tam...są straszne...brr...
No wiesz....przy takim zadłużeniu to pewnie przy pełnej mobilizacji sił i środków przeżyję.....bez udziału komornika
Bahus
myslalem ze pampas placi za ciebie skladki :P:):P:):P:):P heheheh
On się już nawet do mnie nie odzywa...a co dopiero mówić o składkach
Bahus