córka ma takie zadanie -cukier + drożdże --odpowiednia temperatura-->.....................+..................... ............................ Proces ten nazywamy ................... ............................ . Proces to chyba fermentacja alkoholowa?? ale co wpisać wyżej w puste kropeczki ??
10 kg cukru rozpuszczonego w 30 litrach wody, 27 dkg drożdży, 3 kg żyta, Po 30 dniach doskonałe wino na dalsze spożycie lub podstawa do produkcji win wermutowych lub domowa produkcja alkoholu.Hahahahahahahaahahahahahahaha
Boskie;))) chyba skorzystam.... a tak na marginesie...mnie na przyrodzie (wtedy to jeszcze biologii) uczyli budowy liscia i jakis innych pierdolow. Teraz to przynajmniej cos pozytecznego ucza ;P
córka ma takie zadanie -cukier + drożdże --odpowiednia temperatura-->.....................+..................... ............................ Proces ten nazywamy ................... ............................ .
Proces to chyba fermentacja alkoholowa?? ale co wpisać wyżej w puste kropeczki ??
nie chyba lecz na pewno fermentacja alkoholowa
C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 tak to wyglada sumarycznie a moze na koncu trzeba wpisac alkohol (etylowy) + dwutlenek wegla
Wikipedia pokazała mi cos takiego ale ja się na tym nie znam:
Istota fermentacji alkoholowej polega na przemianie, pod wpływem drożdży, cukru na alkohol i dwutlenek węgla:
C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2
10 kg cukru rozpuszczonego w 30 litrach wody, 27 dkg drożdży, 3 kg żyta, Po 30 dniach doskonałe wino na dalsze spożycie lub podstawa do produkcji win wermutowych lub domowa produkcja alkoholu.Hahahahahahahaahahahahahahaha
Boskie;))) chyba skorzystam.... a tak na marginesie...mnie na przyrodzie (wtedy to jeszcze biologii) uczyli budowy liscia i jakis innych pierdolow. Teraz to przynajmniej cos pozytecznego ucza ;P