Może macie jakiś przepis na krem do tortu np. na bazie mleka (ale nie tłustej śmietanki), najlepiej jednak nie budyniowy.. Zawsze można zrobić gotowy, dodając do proszku z torebki trochę mleka, ale przecież nie o to chodzi ;)...
Jeśli chodzi o ten gotowy ,to robie go dosc czesto ALE tylko z kostka masła i rodzynkami mocno zamoczonymi w alkoholu mozna również dodac jakis ulubiony olejek .Ten krem na pewno niczym nie przypomina w smaku tego z wersji" proszek plus mleko":( Noi robi się dosc szybko....Jesli to smietankowy to najczesciej dodaje kakao.....Krem troche leniwy ale jak trzeba szybko cos zrobic to naprawde wychodzi dobry..:)
A ja proponuję taką masę - z orzechów włoskich: szklanka mleka zagotować z 200g cukru. Do wrzącego wrzucić zmielone orzechy (300g) mieszać by nie przypaliło się. Wystudzić. Połączyć z ubitym na puch masłem -250g.
lub kawowy- jedno jajo i 2 żółtka + szklanka cukru- ucierać do białości. Dolać szkl. mlekai mieszając doprowadzićdo wrzenia. Wsypać albo solidnąłyżkę kawy sypkiej, albo rozpuszczalnej- (niektórzy nie lubią tych fusów- pchełek). Ostudzic. Utrzeć z masłem.
masło i margaryne /razem 1k/ utrzec z 1szklanka cukru pudru na puszysta, gładka mase. Piane z 3 jajek oddzielic od zóltek i ubic na sztywno. Dodac 0,5kszkl cukru pudru. Do piany dodawac powoli zółtka. Mase jajeczną dodawac po łyzce cały czas ucierając do masy maslanej. Dodac 3 łyzki wódki. A teraz wystarczy dodac to co nada smak kremowi:
zmielone orzechy włoskie
zaparzoną kawę /z fusami/ ok 0,25szkl MOCNĄ!
kakao
sok z cytryny + aromat
...
Konieczny jest cukier puder zeby nie zgrzytało w zebach. Moja mama zawsze robi taki krem do tortu: orzechowy + kawowy
Może macie jakiś przepis na krem do tortu np. na bazie mleka (ale nie tłustej śmietanki), najlepiej jednak nie budyniowy.. Zawsze można zrobić gotowy, dodając do proszku z torebki trochę mleka, ale przecież nie o to chodzi ;)...
Mi ten się spodobał, tylko dodałam jeszcze kakao: http://wielkiezarcie.com/przepis7987.html
Ja polecam Ci krem z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/przepis16965.html według mnie jest naprawdę doskonały.
Jeśli chodzi o ten gotowy ,to robie go dosc czesto ALE tylko z kostka masła i rodzynkami mocno zamoczonymi w alkoholu mozna również dodac jakis ulubiony olejek .Ten krem na pewno niczym nie przypomina w smaku tego z wersji" proszek plus mleko":( Noi robi się dosc szybko....Jesli to smietankowy to najczesciej dodaje kakao.....Krem troche leniwy ale jak trzeba szybko cos zrobic to naprawde wychodzi dobry..:)
A ja proponuję taką masę - z orzechów włoskich: szklanka mleka zagotować z 200g cukru. Do wrzącego wrzucić zmielone orzechy (300g) mieszać by nie przypaliło się. Wystudzić. Połączyć z ubitym na puch masłem -250g.
lub kawowy- jedno jajo i 2 żółtka + szklanka cukru- ucierać do białości. Dolać szkl. mlekai mieszając doprowadzićdo wrzenia. Wsypać albo solidnąłyżkę kawy sypkiej, albo rozpuszczalnej- (niektórzy nie lubią tych fusów- pchełek). Ostudzic. Utrzeć z masłem.
do trzech razy sztuka....---> swego czasu zaintrygował mnie pomysł na masę z ...bułką kajzerką! - cieszy się niezłą opinią, jest leciutki i puszysty :
http://wielkiezarcie.com/przepis19652.html
ja polecem krem kokosowy z mojego TORTU ALBERTA, jest prosty i bardzo pyszny.
masło i margaryne /razem 1k/ utrzec z 1szklanka cukru pudru na puszysta, gładka mase. Piane z 3 jajek oddzielic od zóltek i ubic na sztywno. Dodac 0,5kszkl cukru pudru. Do piany dodawac powoli zółtka. Mase jajeczną dodawac po łyzce cały czas ucierając do masy maslanej. Dodac 3 łyzki wódki. A teraz wystarczy dodac to co nada smak kremowi:
Konieczny jest cukier puder zeby nie zgrzytało w zebach. Moja mama zawsze robi taki krem do tortu: orzechowy + kawowy
hmmm...a masło i margaryna się nie "gryzie"? tzn.- czy po połączeniu nie zwarzy się...?
nie, może byc wiecej margaryny