Forum

Kuchenne porady

Krem do tortu bez śmietany?

  • Autor: W-zetka Data: 2009-04-28 17:14:09

    Może macie jakiś przepis na krem do tortu np. na bazie mleka (ale nie tłustej śmietanki), najlepiej jednak nie budyniowy.. Zawsze można zrobić gotowy, dodając do proszku z torebki trochę mleka, ale przecież nie o to chodzi ;)...

  • Autor: as Data: 2009-04-28 19:00:53

    Mi ten się spodobał, tylko dodałam jeszcze kakao: http://wielkiezarcie.com/przepis7987.html

  • Autor: łasica Data: 2009-04-28 20:00:28

    Ja polecam Ci krem z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/przepis16965.html  według mnie jest naprawdę doskonały.

  • Autor: martucha2008 Data: 2009-04-28 21:49:38

    Jeśli chodzi o ten gotowy ,to robie go dosc czesto ALE tylko z kostka masła i rodzynkami mocno zamoczonymi w alkoholu mozna również dodac jakis ulubiony olejek .Ten krem na pewno niczym nie przypomina w smaku tego z wersji" proszek plus mleko":( Noi robi się dosc szybko....Jesli to smietankowy to najczesciej dodaje kakao.....Krem troche leniwy ale jak trzeba szybko cos zrobic to naprawde wychodzi dobry..:)

  • Autor: anneau Data: 2009-04-29 00:04:08

    A ja proponuję taką masę - z orzechów włoskich: szklanka mleka zagotować z 200g cukru. Do wrzącego wrzucić zmielone orzechy (300g) mieszać by nie przypaliło się. Wystudzić. Połączyć z ubitym na puch masłem -250g.

    lub kawowy- jedno jajo i 2 żółtka + szklanka cukru- ucierać do białości. Dolać szkl. mlekai mieszając doprowadzićdo wrzenia. Wsypać albo solidnąłyżkę kawy sypkiej, albo rozpuszczalnej- (niektórzy nie lubią tych fusów- pchełek). Ostudzic. Utrzeć z masłem.

  • Autor: anneau Data: 2009-04-29 00:08:06

    do trzech razy sztuka....---> swego czasu zaintrygował mnie pomysł na masę z ...bułką kajzerką! - cieszy się niezłą opinią, jest leciutki i puszysty :

    http://wielkiezarcie.com/przepis19652.html

  • Autor: skopolendra Data: 2009-04-29 08:24:02

    ja polecem krem kokosowy z mojego TORTU ALBERTA, jest prosty i bardzo pyszny.

  • Autor: m.sosenka Data: 2009-04-29 12:03:53

    masło i margaryne /razem 1k/ utrzec z 1szklanka cukru pudru na puszysta, gładka mase. Piane z 3 jajek oddzielic od zóltek i ubic na sztywno. Dodac 0,5kszkl cukru pudru. Do piany dodawac powoli zółtka. Mase jajeczną dodawac po łyzce cały czas ucierając do masy maslanej. Dodac 3 łyzki wódki. A teraz wystarczy dodac to co nada smak kremowi:

    • zmielone orzechy włoskie 
    • zaparzoną kawę /z fusami/ ok 0,25szkl MOCNĄ!
    • kakao
    • sok z cytryny + aromat
    • ...

    Konieczny jest cukier puder zeby nie zgrzytało w zebach. Moja mama zawsze robi taki krem do tortu: orzechowy + kawowy

  • Autor: anneau Data: 2009-04-29 13:33:06

    hmmm...a masło i margaryna się nie "gryzie"? tzn.- czy po połączeniu nie zwarzy się...?

  • Autor: m.sosenka Data: 2009-04-29 22:47:39

    nie, może byc wiecej margaryny

Przejdź do pełnej wersji serwisu