...do, np.Rogalików? Nie mam takich z kompotów własnych, bo już wypite. Czy gdzieś można kupić?Jeśli tak to co potem z nimi zrobić, żeby się nie wylały z rogalików?
Ja do rogalikow robilam ostatnio takie nadzienie: jablka (obrane, pokrojone w kosteczke, ugotowane w wodzie z odrobina cukru az do wygotowania wody) do tego rodzynki, skorka pomaranczowa, suszone morele. Wszystko wymieszane. Dodalam chyba jeszcze jakis dzem (bodajze jezynowy) zeby sie owoce polaczyly. Taka mase owocowa kladlam na ciasto. Nic ze srodka nie wyplywalo i smakowalo bardzo dobrze.
Możesz zrobić z wiśni- drylujesz je, a potem do rondla razem z cukrem (do smaku) i smażysz, aż sok zgęstnieje. Odstawiasz do ostygnięcia, a potem nadziewasz rogaliki lub bułeczki :) Czasami robię też z surowymi wiśniami, ale wtedy kilka na pewno przecieknie.
...do, np.Rogalików? Nie mam takich z kompotów własnych, bo już wypite. Czy gdzieś można kupić?Jeśli tak to co potem z nimi zrobić, żeby się nie wylały z rogalików?
HMM Do rogalików to najlepiej zastosowac marmolade twarda ze sklepu albo gęste powidła..SMACZNEGO
Ja do rogalikow robilam ostatnio takie nadzienie: jablka (obrane, pokrojone w kosteczke, ugotowane w wodzie z odrobina cukru az do wygotowania wody) do tego rodzynki, skorka pomaranczowa, suszone morele. Wszystko wymieszane. Dodalam chyba jeszcze jakis dzem (bodajze jezynowy) zeby sie owoce polaczyly. Taka mase owocowa kladlam na ciasto. Nic ze srodka nie wyplywalo i smakowalo bardzo dobrze.
Moja babcia zawsze przygotowywała czekoladę :) gęsta, pyszna i się nie wylewa :)
Możesz zrobić z wiśni- drylujesz je, a potem do rondla razem z cukrem (do smaku) i smażysz, aż sok zgęstnieje. Odstawiasz do ostygnięcia, a potem nadziewasz rogaliki lub bułeczki :) Czasami robię też z surowymi wiśniami, ale wtedy kilka na pewno przecieknie.