Forum

Kuchenne porady

białko czy żółtko?

  • Autor: barbami Data: 2009-04-29 13:51:54

    Czym lepiej smarować jakieś rogaliki albo bułeczki przed upieczeniem-białkiem czy żółtkiem? Jakie są za i przeciw?

  • Autor: crisen Data: 2009-04-29 14:13:24

    Zawsze smaruję białkiem.Robi się ładna szklista powierzchnia. Nigdy nie robiłam żółtkiem 

  • Autor: ulla* Data: 2009-04-29 14:59:58

    Każdy odpowie inaczej. Ja wolę posmarowane żółtkiem lub całym rozbełtanym jajkiem z dodatkiem np.cukru waniliowego.
    Jak białkiem, to nie smakuje mi ta skorupka, która się wytworzy, tylko może ładnie to wygląda.
    Jak żółtkiem to smakuje dużo lepiej, też się ładnie zrumieni rogalik. Dla mnie same plusy.

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2009-04-29 15:05:31

    Najlepsze jest żółtko,roztrzepać dobrze widelcem i posmarować ciasto lub rogaliki pędzelkiem:) lub całym jajkiem,samym białkiem nigdy nie smarowałam.

  • Autor: Transylwania Data: 2009-04-29 20:49:29

    .... ja tez smaruje zoltkiem rozcieczonym odrobinka mleka!

  • Autor: piorunkowa Data: 2009-04-30 10:23:54

    Ja też smaruję rozbełtanym żółtekiem a później jeszcze posmarowaną żółtkiem strone rogalika zanurzam w cukrze. Po upieczeniu rogaliki pięknie wygladają a jeszcze lepiej smakują

Przejdź do pełnej wersji serwisu