Poszukuję przepisu na babkę. Robiłam ją parę lat temu, nie mam pojęcia skąd wzięłam wówczas przepis. Zapamiętałam tylko, że na liście składników były galaretki owowcowe, które dodawało sie do ciasta "na sypko". Babka wychodziła przepyszna, wilgotna. Bardzo mi zalezy na tym przepisie. Chodzi za mną od dawna ale nie mogę go nigdzie znaleźć. Może ktoś z Was robił kiedyś taką babkę i ma przepis? Będę bardzo wdzięczna za pomoc;-) Nadmienię tylko, że jestem w ciązy i to jedyna z zachcianek, której nie moge spełnić...;-/
..Może chodzi o babkę "Tulipan"? Na WŻ jest wiele przepisów na to ciasto, dodaje się do niego np. mak, kakao i galaretki bądź kisiel. Nie robiłam nigdy "Tulipanki", ale to jeden z przepisów - http://wielkiezarcie.com/przepis44721.html, choć znajdziesz o wiele więcej wersji przeszukując receptury na WŻ :D
Mam przepis na babkę Babka trzykolorowa, przepyszna ( tak się nazywa ) . Zaznaczam,że babki tej jeszcze nie piekłama ale z przepisem się dzielę: Składniki: 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 5 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki gęstej śmietany, proszek do pieczenia ( pojedynczy ), cukier waniliowy,łyżka kakao, pół torebki galaretki malinowej, pół torebki galaretki agrestowej. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajka, śmietanę. Wszystko zmiksować.Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodajemy kakao,do dwóch następnych galaretki ( w proszku). Można również ciasto podzielić na 4 części, jedną zostawić białą, wówczas będziemy mieli wspaniałą babkę w czterech kolorach. Według uznania można dodać bakalie i zapach. Przepis można odnaleźć w Przepisch Czytelnka Ciasta na stół nr 9 marzec - kwiecień 2000.
Ewo! Przywracasz wiarę w ludzi! Nawet nie wiesz jaką mi zrobiłaś niespodziankę. Przekopałam wczoraj cały net i nic, a tu taki dobry człowiek jak Ty i...sen sie spełnił;-) Bardzo, bardzo bardzo dziękuję, zaraz się zabieram za pieczenie. Mam tylko nadzieję, że mi wyjdzie;-)
Jeżeli jest to ten przepis, który szukałaś to się cieszę. Mam ogromną ilość przepisów na ciasta i nie jestem wstanie ich upiec, mogę przeczytać i ewentualnie zapamiętać coś z przepisu. Ten akurat zapamiętała bo jest dość charakterystyczny ( mało wypieków jest z galaretką). Pozdrawiam . Pamiętam spełniłam marzenie " kobiet w ciąży" . Życzę dobrego samopoczucia .
Bardzo, bardzo mi miło! Szczerze polecam tę babkę, sprawdziłam dziś ten przepis, to jest to!!! Tak jak przypuszczałam, nie mogę oderwać się od talerza z wypiekiem, znika w mgnieniu oka. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!
Ewa,proponuję,żebyś wstawiła ten przepis do swoich przepisów.Odkad go podałaś,robiłam dwa razy i musze przyznać,że naprawdę jest pyszna.Poza tym,te kolorki świetnie wygladają.Naprawdę warto go rozpowszechnić.Pozdrawiam.
Poszukuję przepisu na babkę. Robiłam ją parę lat temu, nie mam pojęcia skąd wzięłam wówczas przepis. Zapamiętałam tylko, że na liście składników były galaretki owowcowe, które dodawało sie do ciasta "na sypko". Babka wychodziła przepyszna, wilgotna. Bardzo mi zalezy na tym przepisie. Chodzi za mną od dawna ale nie mogę go nigdzie znaleźć. Może ktoś z Was robił kiedyś taką babkę i ma przepis? Będę bardzo wdzięczna za pomoc;-)
Nadmienię tylko, że jestem w ciązy i to jedyna z zachcianek, której nie moge spełnić...;-/
..Może chodzi o babkę "Tulipan"? Na WŻ jest wiele przepisów na to ciasto, dodaje się do niego np. mak, kakao i galaretki bądź kisiel. Nie robiłam nigdy "Tulipanki", ale to jeden z przepisów - http://wielkiezarcie.com/przepis44721.html, choć znajdziesz o wiele więcej wersji przeszukując receptury na WŻ :D
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Babki typu "tulipan" znam i robię, jednak proszę mi wierzyć ta na galaretkach ma naprawdę niepowtarzalny smak...;-)
Mam przepis na babkę Babka trzykolorowa, przepyszna ( tak się nazywa ) . Zaznaczam,że babki tej jeszcze nie piekłama ale z przepisem się dzielę:
Składniki:
1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 5 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki gęstej śmietany, proszek do pieczenia ( pojedynczy ), cukier waniliowy,łyżka kakao, pół torebki galaretki malinowej, pół torebki galaretki agrestowej.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajka, śmietanę. Wszystko zmiksować.Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodajemy kakao,do dwóch następnych galaretki ( w proszku). Można również ciasto podzielić na 4 części, jedną zostawić białą, wówczas będziemy mieli wspaniałą babkę w czterech kolorach. Według uznania można dodać bakalie i zapach. Przepis można odnaleźć w Przepisch Czytelnka Ciasta na stół nr 9 marzec - kwiecień 2000.
Może chodzi o ten przepis.
Ewo! Przywracasz wiarę w ludzi! Nawet nie wiesz jaką mi zrobiłaś niespodziankę. Przekopałam wczoraj cały net i nic, a tu taki dobry człowiek jak Ty i...sen sie spełnił;-)
Bardzo, bardzo bardzo dziękuję, zaraz się zabieram za pieczenie. Mam tylko nadzieję, że mi wyjdzie;-)
Jeżeli jest to ten przepis, który szukałaś to się cieszę. Mam ogromną ilość przepisów na ciasta i nie jestem wstanie ich upiec, mogę przeczytać i ewentualnie zapamiętać coś z przepisu. Ten akurat zapamiętała bo jest dość charakterystyczny ( mało wypieków jest z galaretką). Pozdrawiam . Pamiętam spełniłam marzenie " kobiet w ciąży" . Życzę dobrego samopoczucia .
Bardzo, bardzo mi miło! Szczerze polecam tę babkę, sprawdziłam dziś ten przepis, to jest to!!! Tak jak przypuszczałam, nie mogę oderwać się od talerza z wypiekiem, znika w mgnieniu oka.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!
Ewa,proponuję,żebyś wstawiła ten przepis do swoich przepisów.Odkad go podałaś,robiłam dwa razy i musze przyznać,że naprawdę jest pyszna.Poza tym,te kolorki świetnie wygladają.Naprawdę warto go rozpowszechnić.Pozdrawiam.