Forum

Kuchenne porady

ciasto 'wu-zetka' ?

  • Autor: kamila258 Data: 2009-05-01 04:10:23

    Mam pytanie: jak powinna wygladac PRAWDZIWA wu-zetka? Chodzi mi o ciasto i mase. Znalazlam mnostwo przepisow: ciasto-murzynek, ciasto ucierane, ciasto biszkoptowe, masa z bita smietana, z serkami, jedna warstwa masy, dwie, itd. Ale jak to powinno naprawde wygladac? Jaka jest oryginalna wu-zetka? Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje za odpowiedz!!!

  • Autor: as Data: 2009-05-01 09:21:36

    Dla mnie prawdziwa wu-zetka to : ciasto kakaowe ucierane, masa z bitej smietany.  Taką robi moja szwagierka i jest najlepsza. Ja nie mam odwagi zrobić. Nie wiem czy ilość warstw ma znaczenie ale ona zawsze robi jedną warstwę masy. 

  • Autor: atek Data: 2009-05-01 12:17:28

    Ciemne ciasto, bita śmietana, ciemne ciasto, warstewka kwaskowatego dżemu lub marmolady, polewa czekoladowa , ale taka zastygnięta a nie lejąca się - no i kleks-kwiatuszek ze smietany na wierzchu każdego ciastka .  Mama zawsze mówiła, że aby  wu-zetka nie łamała się podczas jedzenia trzeba łyżeczkę przed "dziabnięciem"ciastka  nagrzać w goracej kawie .

  • Autor: ania205 Data: 2009-05-01 14:28:01

    http://wielkiezarcie.com/przepis8578.html robię z tego przepisu...W-zetkę...jest fantastyczna..pozdrawiam.!!Ania

  • Autor: as Data: 2009-05-01 16:35:28

    Link aktywny http://wielkiezarcie.com/przepis8578.html

  • Autor: anneau Data: 2009-05-02 11:15:59

    Dla mnie "prawdziwa" W-Zetka to takie ciastko, jakie zapamiętałam z czasów szkolnych- kiedy zawsze gościła na wszelkiej maśći choinkach, balach przebierańców. Bardzo kakaowe- ale raczej puszyste i suche ciasto , pomiędzy nim warstwa białego kremu z lekko kwaskowatą "poświatą". Na wierzchu oczywiście glazura z czekolady (coś pomiędzy czekoladą a polewą) i rozetka z bitej śmietany.
      Nigdy nie piekłam w domu wuzetki, ale mamy w książce przepis od pani, która jako kuchenna robiła ciasta na wesela, komunii - ciasto ma faktycznie sporo kakao i stosunkowo bardzo dużo jaj! Krem- ten "kwaskowaty" posmak o którym wspominałam to po prostu nie słodka- a kwaśna śmietana. Natomiast jest tak wiele przepisów, że trudno określić jaka powinna byćta typowa wuzetka. Może należy zapytać cukierników o to narodowe "ciastko warszawskie"...dziś jużzdetronizowane.
    Ja bardzo chciałabym trafić na taki właśnie "mój" smak wuzetki. Te potrójne, z kremówką i konfiturą pomiędzy warstwami to nie to. Są pyszne, ale bardzo mi przypominają ...tort szwarcwaldzki, lub spolszczony- czarnolas

  • Autor: matani Data: 2009-05-17 18:37:49

    Mam gdzieś stary przepis gdzie ciasto jest bardzo kakaowe i mokre, bo z sodą i dżemem w środku, a krem tak jak piszesz z kwaśnej śmietany. Bardzo pyszne, ale nie robiłam go już "100 lat" bo moja rodzinka nie przepada, ale dla mnie to jest właśnie prawdziwa W-Zka

  • Autor: alidab Data: 2009-05-04 18:13:59

    Proszę bardzo: http://wielkiezarcie.com/przepis21663.html

  • Autor: mysha2006 Data: 2009-05-04 21:36:46

    http://wielkiezarcie.com/przepis21663.html proszę bardzo:)

  • Autor: kamila258 Data: 2009-05-13 02:48:30

    Dziekuje za wszystkie wpisy!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu