Forum

Kuchenne porady

Przepis na tort,ktory nie musi byc w lodowce..

  • Autor: olenka_chicago Data: 2009-05-02 03:40:20

    Potrzebuje przepis na smaczny najlepiej kawowy lub kokosowy tort ktory po zrobieniu nie bedzie musial byc w chlodnym miejscu/lodowce.
    W tym roku sytuacja tego wymaga jesli ktos ma fajny przepisik prosze mi pomoc......Dziekuje

  • Autor: ekkore Data: 2009-05-02 07:26:20

    Tort jest ciastem przekładanym kremem (maślanym lub z bitej śmietany) - a ten wymaga lodówki. I każde ciasto tego typu postawione na dłużej na zewnątrz zacznie płynąć.

    Pomyślałam o chatce Puchatce - to sernik na herbatnikach. ale moje dzieci zażyczyły sobie go kiedyś zamiast tortu. Świeczki były wbite w dach.. Po rozmrożeniu powinien on być kilka godzin na zewnątrz (poza lodówką), aby herbatniki zmiękły. Jednak przed podaniem zawsze i tak lądował w lodówce, aby czekolada nabrała twardości. Ale zamiast podanej w przepisie czekolady mozesz zrobić polewę z dwóch tabliczek mlecznej czekolady (musi być mleczna, bo polewa z gorzkiej jest za twarda do tego typu ciasta i się kruszy przy krojeniu)+100 g masła+4 łyżki mleka - wszysko rozpuszczone na parze. Ta polewa jest twardsza i lepiej znosi brak warunków chłodniczych. a żółtka do masy możesz ubić na parze - zmniejszajac ryzyko salmonelli.
    http://wielkiezarcie.com/przepis7313.html

    A jak zrobić z tego tort? Upiec trzy kruche spody w tortownicy. A moze nawet i biszkopty, ale kruche ciasto, aby zmięknąć potrzebuje ciepła otoczenia - i doskonale będzie przyjmowało wilgoć z rozpływajacej sie masy serkowej, więc sugerowałabym to ciasto. Przełożyć masą twarogową - raz jasna, raz ciemna, całość zalać proponowaną polewą czekoladową

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-02 08:10:48

    A może zrób aniołka,w sumie wygląda jak tort,postać musi 24 godziny żeby placki nabrały wilgotności z masy.
    To jeden z przepisów http://wielkiezarcie.com/przepis10970.html

  • Autor: justine75 Data: 2009-05-02 08:13:49

    Niedopisałam,echh...żeby moze pokombinować z masą i dodać do niej wiórki albo kawy,chyba nawet kawa byłaby lepsza,bo przez wiórki,które mogą zagęścić masę to coś może nie wyjść.

Przejdź do pełnej wersji serwisu