No właśnie,też chętnie się dowiem jak taką pleśń można usunąć bo mi spacerówkę po zimie troszkę złapało na budce chociaż była w takim miejscu,że nie powinno się nic takiego zrobić:((
Spacerowki dla dziecka nie polecam czyscic srodkami chemicznymi bo nigdy nie wiadomo czy sie je dokladnie zmylo, a dziecko -wiadomo, zawsze gdzies lapki polozy. Mialam kiedys podobny problem. Sprawe zalatwilo kwasne mleko. Czyscisz miekka szmatka zanurzona w kwasnym mlekiem (ew. maslanka, kefir) i zaraz po zmyciu przecierasz wilgotna sciereczka zanurzona w czystej wodzie. Zapach mleka znika raz dwa. Slady schodza.
Dzięki Kochana!Narazie przetarłam tylko mokrą szmatką tę pleśń,ale nadal jest widoczna.Na pewno wypróbuję ten sposób.Chemicznie raczej bałabym się usuwać ze względu na dziecko no i może by się kolorek odbarwił...? Pozdrawiam serdecznie:)
Chemicznie nie masz co sie bawic. Dziecko zawsze dotkie wozek nie tam gdzie trzeba, bo to spadnie kawalek jedzenia, bo to zabawka sie otarla a potem wyladowala w buzi. Lepiej naturalnie. Jak nie zejdzie - zmien wozek albo chociaz poszycie jesli masz taka mozliwosc. Sama woda nie da rady. Musisz miec jakis 'kwas' zeby zabic plesc 'od korzeni'. W kwasnym mleku wlasnie taki masz.
Jesli lezaki sa drewniane i na drewnie jest plesn usuniesz ja maslanka (jak -napisalam wczesniej w tym watku). Podobnie mozna sprobowac z materialem. W sklepach sa tez preparaty na plesn, ale uwazaj zeby nie wybielaly. Mozesz tez wyprobowac mieszkanke 1:1 alkohol-woda. Przemyc szmatka i poczekac az wyschnie.
Psiunia, namocz material na cala noc w mleku kwasnym albo w joghurcie, potem trzeba wyprac najlepiej w maszynie w odpowiedniej temperaturze. Albo uszyj nowe:) Najwazniejsze jest dokladne wysuszenie materialow przed zimowym chowaniem. Powodzenia
Czy jest szansa pozbyć się śladów pleśni z leżaków ogrodowych? zna ktos sposób?Pomocy
No właśnie,też chętnie się dowiem jak taką pleśń można usunąć bo mi spacerówkę po zimie troszkę złapało na budce chociaż była w takim miejscu,że nie powinno się nic takiego zrobić:((
Spacerowki dla dziecka nie polecam czyscic srodkami chemicznymi bo nigdy nie wiadomo czy sie je dokladnie zmylo, a dziecko -wiadomo, zawsze gdzies lapki polozy.
Mialam kiedys podobny problem. Sprawe zalatwilo kwasne mleko. Czyscisz miekka szmatka zanurzona w kwasnym mlekiem (ew. maslanka, kefir) i zaraz po zmyciu przecierasz wilgotna sciereczka zanurzona w czystej wodzie. Zapach mleka znika raz dwa. Slady schodza.
Dzięki Kochana!Narazie przetarłam tylko mokrą szmatką tę pleśń,ale nadal jest widoczna.Na pewno wypróbuję ten sposób.Chemicznie raczej bałabym się usuwać ze względu na dziecko no i może by się kolorek odbarwił...?
Pozdrawiam serdecznie:)
Chemicznie nie masz co sie bawic. Dziecko zawsze dotkie wozek nie tam gdzie trzeba, bo to spadnie kawalek jedzenia, bo to zabawka sie otarla a potem wyladowala w buzi. Lepiej naturalnie. Jak nie zejdzie - zmien wozek albo chociaz poszycie jesli masz taka mozliwosc. Sama woda nie da rady. Musisz miec jakis 'kwas' zeby zabic plesc 'od korzeni'. W kwasnym mleku wlasnie taki masz.
Witaj! Wejdż na stronę http://www.porady.co.pl/porady domowe/html Tam powinnaś coś znależć. Pozdrawiam
Psiunia, Nie potrafię uaktywnić linku,
ja stosuje w domkuj ak mi plesn wyjdzie w lazience i na scianach preparat SAVO PRZECIW PLEŚNI
pomaga
nie wiem jak zaragowalby na lezaki - ma dzialanie wybielajace i nie nalezy go stosowac na metale
Jesli lezaki sa drewniane i na drewnie jest plesn usuniesz ja maslanka (jak -napisalam wczesniej w tym watku). Podobnie mozna sprobowac z materialem. W sklepach sa tez preparaty na plesn, ale uwazaj zeby nie wybielaly. Mozesz tez wyprobowac mieszkanke 1:1 alkohol-woda. Przemyc szmatka i poczekac az wyschnie.
a z czego, z jakiego materialu chcesz pozbyc sie plesni?
chodzi o material (plutno), czy chodzi o drzewo?
mozesz wstawic zdjecie?
Tineczko chodzi o materiał.Wszystkim dziękuję za odzew
Psiunia, namocz material na cala noc w mleku kwasnym albo w joghurcie, potem trzeba wyprac najlepiej w maszynie w odpowiedniej temperaturze.
Albo uszyj nowe:)
Najwazniejsze jest dokladne wysuszenie materialow przed zimowym chowaniem.
Powodzenia