Forum

Rozmowy wolne i frywolne

preparat na pleśń

• Autor: psiunia Data: 2009-05-02 12:57:01

Czy jest szansa pozbyć się śladów pleśni z leżaków ogrodowych? zna ktos sposób?Pomocy

• Autor: justine75 Data: 2009-05-02 13:30:39

No właśnie,też chętnie się dowiem jak taką pleśń można usunąć bo mi spacerówkę po zimie troszkę złapało na budce chociaż była w takim miejscu,że nie powinno się nic takiego zrobić:((

• Autor: Shanna Data: 2009-05-02 17:47:30

Spacerowki dla dziecka nie polecam czyscic srodkami chemicznymi bo nigdy nie wiadomo czy sie je dokladnie zmylo, a dziecko -wiadomo, zawsze gdzies lapki polozy.
    Mialam kiedys podobny problem. Sprawe zalatwilo kwasne mleko. Czyscisz miekka szmatka zanurzona w kwasnym mlekiem (ew. maslanka, kefir) i zaraz po zmyciu przecierasz wilgotna sciereczka zanurzona w czystej wodzie. Zapach mleka znika raz dwa. Slady schodza.

• Autor: justine75 Data: 2009-05-02 17:55:24

Dzięki Kochana!Narazie przetarłam tylko mokrą szmatką tę pleśń,ale nadal jest widoczna.Na pewno wypróbuję ten sposób.Chemicznie raczej bałabym się usuwać ze względu na dziecko no i może by się kolorek odbarwił...?
    Pozdrawiam serdecznie:)

• Autor: Shanna Data: 2009-05-02 18:01:09

Chemicznie nie masz co sie bawic. Dziecko zawsze dotkie wozek nie tam gdzie trzeba, bo to spadnie kawalek jedzenia, bo to zabawka sie otarla a potem wyladowala w buzi. Lepiej naturalnie. Jak nie zejdzie - zmien wozek albo chociaz poszycie jesli masz taka mozliwosc. Sama woda nie da rady. Musisz miec jakis 'kwas' zeby zabic plesc 'od korzeni'. W kwasnym mleku wlasnie taki masz.

• Autor: bytomianka Data: 2009-05-02 15:51:10

Witaj! Wejdż na stronę http://www.porady.co.pl/porady domowe/html Tam powinnaś coś znależć. Pozdrawiam

• Autor: bytomianka Data: 2009-05-02 15:52:06

Psiunia, Nie potrafię uaktywnić linku,

• Autor: Narwen Data: 2009-05-02 16:12:08

ja stosuje w domkuj ak mi plesn wyjdzie w lazience i na scianach preparat SAVO PRZECIW PLEŚNI

pomaga

nie wiem jak zaragowalby na lezaki - ma dzialanie wybielajace i nie nalezy go stosowac na metale

• Autor: Shanna Data: 2009-05-02 17:59:36

Jesli lezaki sa drewniane i na drewnie jest plesn usuniesz ja maslanka (jak -napisalam wczesniej w tym watku). Podobnie mozna sprobowac z materialem. W sklepach sa tez preparaty na plesn, ale uwazaj zeby nie wybielaly. Mozesz tez wyprobowac mieszkanke 1:1 alkohol-woda. Przemyc szmatka i poczekac az wyschnie.

• Autor: tineczka Data: 2009-05-02 19:39:12

a z czego, z jakiego materialu chcesz pozbyc sie plesni?
    chodzi o material (plutno), czy chodzi o drzewo?
    mozesz wstawic zdjecie?

• Autor: psiunia Data: 2009-05-03 11:53:49

Tineczko chodzi o materiał.Wszystkim dziękuję za odzew

• Autor: tineczka Data: 2009-05-03 16:50:03

Psiunia, namocz material na cala noc w mleku kwasnym albo w joghurcie, potem trzeba wyprac najlepiej w maszynie w odpowiedniej temperaturze.
    Albo uszyj nowe:)
    Najwazniejsze jest dokladne wysuszenie materialow przed zimowym chowaniem.
    Powodzenia

Przejdź do pełnej wersji serwisu